Een bestuursjaar als External Affairs van Asset | Accounting & Finance – Evelien van den Broek

For the English version, click here

Als External Affairs van Asset | Accounting & Finance ben ik onder andere verantwoordelijk voor het contact met nieuwe en huidige partners, social media, de Banking Days en coördineer ik het Financial Business Dinner en de Finance Expedition. Lees snel meer over mijn ervaringen! 

Wel of geen bestuursjaar?

Tijdens mijn bachelor heb ik vaak nagedacht of ik een bestuursjaar zou willen doen. Een bestuursjaar had in mijn ogen veel voordelen, maar ook veel nadelen. Zo zou je veel mensen leren kennen, jezelf op allerlei fronten ontwikkelen en een vereniging verder moeten leiden. Aan de andere kant zou ik een stuk minder aanwezig kunnen zijn op de voetbaltraining, minder vaak kunnen afspreken met vriendinnen en misschien wel wat kilootjes aankomen. 

Ik besloot om te beginnen met mijn master Accountancy en merkte al snel dat ik het studentenleven nog lang niet zat was. Bij de gedachte dat ik al binnen een jaar serieus moest gaan werken kreeg ik al veel te veel heimwee naar alle leuke stapavonden. Aangezien ik al sinds mijn tweede jaar bachelor actief ben bij Asset | Accounting & Finance en daar een halfjaarlijkse wissel toegepast wordt, besloot ik, op de helft van mijn master, om toch voor een bestuursjaar te gaan. 

Hoe verliep het begin van mijn bestuursjaar?

Tijdens mijn inwerkperiode leerde ik veel nieuwe dingen, niet alleen over de gang van zaken, maar ook over de vereniging en hoeveel werk mijn voorgangers hierin gestoken hadden. Als commissielid keek ik hier heel anders tegenaan en vond ik het moeilijk om te begrijpen wat een bestuurder de hele dag doet. Zelfs als huidige bestuurder, vind ik dit moeilijk om precies uit te leggen. Ik heb een paar hoofdtaken, zoals acquisitie draaien, contact met partners onderhouden en commissies coördineren. Daarnaast zijn er wekelijks ook heel veel kleine wisselende taakjes. Dit kan de ene week bestaan uit social media designs maken en contracten opstellen en de andere week uit meetings met andere departementen en een beleid schrijven. 

Ik leerde op het begin veel van de zittende bestuurders en doordat we elkaar elke dag op de kamers zagen, bouwden we snel een band op. Deze gezellige periode duurde helaas niet lang, want toen kwam het nieuws dat we door corona voortaan vanuit thuis moesten werken. Eerst ging het nog om 3 weken, maar dit werd continu verlengd en het begon er somber uit te zien. De gehele dag was ik in mijn studentenkamertje, waar ik sliep, werkte en at. Mijn motivatie zakte steeds verder weg en ik begon mezelf af te vragen of ik niet de verkeerde keuze had gemaakt. 

De corona periode hield steeds langer aan. Alhoewel we gewend raakten aan de online communicatie, vond ik het online borrelen steeds saaier worden. Als ik iemand fysiek had gesproken, was ik die dag gelijk een stuk vrolijker. Binnen het bestuur probeerden we goed te blijven communiceren en leerden we hoe we de corona periode beetje bij beetje steeds leuker konden maken. We verzonnen nieuwe online evenementen en probeerden, zoveel mogelijk, fysiek te meeten. Tijdens de zomergesprekken mocht ik zelfs al bij een hoop bedrijven op kantoor langskomen en nam ik telkens iemand anders uit het bestuur mee. De leuke tijd, zoals aan het begin van mijn bestuursjaar, kwam langzaam terug. 

Na een paar maanden werd het tijd dat de oude lichting plaats moest gaan maken voor een nieuwe lichting. Een nieuw onderwerp waar we ons zorgen over moesten gaan maken. Wilden mensen in deze tijd wel een bestuursjaar doen? Gelukkig vonden we drie hele leuke nieuwe, onwetende bestuurders. Het was leuk om weer wat nieuwe energie en nieuwe meningen binnen het bestuur te krijgen. Ieder mens werkt weer op zijn eigen manier en door een halfjaarlijkse wissel toe te passen, leer je dat iedereen op een andere manier tegen bepaalde zaken aankijkt en dingen op een andere manier aanpakt. 

“Achteraf gezien, heb ik hierdoor wel een van de meest unieke bestuursjaren ooit gedraaid.”

Wat is mijn grootste leermoment?

Eigenlijk is heel mijn bestuursjaar een groot leermoment. Je leert onder andere om goed na te denken over de gevolgen van je besluiten, een kritische eigen mening te vormen en hoe je op een positieve manier soms minder leuke feedback kan geven. Verder heb ik geleerd om heel snel te schakelen en creatief naar oplossingen te zoeken. Een voorbeeld hiervan is het Financial Business Dinner. Doordat de situatie voorafgaand aan het evenement voortdurend veranderde door de aangescherpte maatregelen, moesten we continu schakelen naar een nieuwe vormgeving. We hadden veel tegenslagen, maar hebben uiteindelijk toch een volledig corona proof evenement weten neer te zetten, waar we alleen maar positieve feedback op hebben gekregen. 

Wat heb ik gemist in mijn bestuursjaar?

Wat ik het meeste heb gemist in mijn bestuursjaar is de contacten leggen met andere bestuursleden. Doordat bijna alles online plaats moest vinden en borrels niet mogelijk waren, leer je minder goed de andere besturen kennen. Je ziet ze niet op een borrel, op de kamers of een keertje random in de stad, waardoor je samen geen leuke verhalen opbouwt. Dit betekent niet dat dit helemaal niet is gebeurd. Toen we in de zomer weer iets meer mochten, hebben we verschillende constitutieborrels en dates met andere bestuurders gehad, wat gelijk zorgt voor een betere band tussen de besturen.

Waar ben ik het meest trots op?

Ten eerste ben ik trots op hoe onze actief leden zijn omgegaan met de beslissingen van het bestuur. Velen zitten al een aantal jaar bij Asset | Accounting & Finance en weten wat er normaal georganiseerd wordt en hoe de gang van zaken is. We moesten dit jaar met andere activiteiten komen, meetings moesten online gehouden worden, wat een stuk minder leuk is, en actief leden konden niet zomaar binnenlopen om een praatje te maken. Er ontstaat dus een grotere kloof tussen de actieve leden, maar ook met het bestuur. Daarnaast vind ik ook dat mijn mede bestuursleden dit heel goed opgepakt hebben en ben ik trots op elk evenement dat wij hebben neergezet, om nog het meeste uit dit jaar te halen!

Heb ik spijt dat ik voor een bestuursjaar heb gekozen?

Ik begon natuurlijk aan mijn bestuursjaar toen corona nog geen issue was en had hier ook helemaal niet op gerekend. Achteraf gezien, heb ik hierdoor wel een van de meest unieke bestuursjaren ooit gedraaid. Het gaat allemaal niet zoals het boekje en je moet keuzes maken, die je voorgangers nooit hebben hoeven maken. Hierdoor leer je om vanuit verschillende perspectieven te denken en af en toe een risico te nemen. Je leert veel dingen, die je tijdens je studie, op stage of op werk, niet kan leren. Ondanks dat mijn jaar compleet anders is gelopen dan gehoopt, heb ik zeker geen spijt van mijn bestuursjaar. 

Ik hoop dat corona voor velen geen belemmering vormt voor het kiezen van een bestuursjaar. Je maakt alsnog genoeg leuke dingen en werkt samen met mensen waarmee je vriendschappen voor het leven opbouwt. 

Mocht je interesse hebben in een bestuursjaar, maar heb je nog een paar vragen? Schrijf je dan nu in voor onze Board Information Session. Natuurlijk mag je mij ook altijd een persoonlijk berichtje sturen!

reacties