Een bestuursjaar als Vice-Chairman van Asset | Accounting & Finance – Jochem Vogels

For the English version, click here

Als Vice-Chairman heb ik me het afgelopen jaar veel bezig gehouden met onze leden, de website, promotie en commissies. In dit artikel vertel ik meer over mijn jaar als Vice-Chairman. Waarom ik de keuze voor een bestuursjaar heb gemaakt, hoe het bevalt en wat ik allemaal gedaan heb.

Waarom heb je gekozen voor een bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance?

Twee jaar geleden ben ik mee geweest als deelnemer van de StudyTour naar Taiwan. Daar leerde ik zo veel leuke en gezellige mensen kennen die actief waren bij A&F dat ik gelijk dacht, daar wil ik ook onderdeel van uitmaken. Ik wilde zelf ook gelijk zoiets organiseren. Toen ben ik vorig jaar februari samen met mijn toffe commissie begonnen met de organisatie voor de StudyTour, die uiteindelijk naar Zuid-Korea is gegaan. Tijdens die periode ben ik bij veel informele en formele activiteiten geweest, heb ik nieuwe mensen leren kennen en kwam het idee om zelf een bestuursfunctie binnen A&F te bekleden.

Hoe ziet je bestuursjaar eruit?

Mijn bestuursjaar is eigenlijk geen dag hetzelfde geweest. Tot half maart heb ik samen met mijn mede bestuursleden nog op de universiteit mogen werken, wat achteraf gezien echt een geschenk was. Je ziet andere besturen op de kamers, je maakt hier en daar een praatje, hebt fysieke vergaderingen en de sfeer in het algemeen is super gezellig en ontspannen. De mix van het serieuze werken en af en toe een grapje, maakte het werken op de kamers zo leuk.

Toen kwam de periode waarin ik veelal alleen thuis heb gewerkt, omdat we nauwelijks samen mochten zijn door de COVID-19 maatregelen. In het begin was dit best wel even wennen, want het vaste ritme waarin je zat ben je kwijt en het vergde erg veel discipline om je taken nog gewoon uit te voeren. Van deze periode heb ik heel veel geleerd. Zo ben ik mezelf gaan pushen om vaste ritmes aan te houden en discipline te tonen, dit was tijdens mijn Bachelor namelijk nog wel eens moeilijk. Hiernaast moesten we ervoor zorgen dat we met alle zes bestuursleden gemotiveerd bleven. We hebben samen nieuwe ideeën bedacht, nieuwe evenementen opgezet en ervoor gezorgd, dat ondanks alle tegenslagen, we onze mooie vereniging goed draaiende hebben gehouden. Zowel onze leden als onze partners willen we natuurlijk zo goed mogelijk van dienst zijn, en met veel creativiteit, doorzettingsvermogen en enthousiasme, is dit denk ik meer dan goed gegaan. Ook in het nieuwe collegejaar hebben we al mooie formele evenementen georganiseerd en zijn borrels in aangepaste vorm ook erg gezellig geweest en daar ben ik erg trots op.

“Vice-Chairman houdt namelijk in dat je er bent voor je leden, en binnen A&F zijn dat natuurlijk onze actieve leden, maar ook onze passieve leden horen hierbij.”

Voor mij als Vice-Chairman was het dit jaar ook een dubbeltje wat beide kanten op kon vallen. Vooral de instroom van nieuwe leden was afwachten. Zouden er veel studenten actief willen worden of keken ze liever nog een half jaartje aan, nu college online gegeven wordt, in plaats van fysiek? Het werd gelukkig het eerste. Nu heb ik al veel gemotiveerde en enthousiaste nieuwe leden mogen vertellen over onze vereniging, commissies en activiteiten. Hier ben ik erg blij mee, en ik vind het dan ook super tof om tijdens een activiteit te praten met nieuwe leden. Om te vragen wat zij er tot nu toe van vinden en of het naar verwachting is. Wanneer je dan alleen maar positieve reacties krijgt, dan is dat fijn om te horen. Vice-Chairman houdt namelijk in dat je er bent voor je leden, en binnen A&F zijn dat natuurlijk onze actieve leden, maar ook onze passieve leden horen hierbij. Samenvattingen, promotie en formele evenementen zijn hier voorbeelden van. Waar studenten eerst langs de kamers kwamen voor samenvattingen, heb ik dit jaar zoveel postzegels geplakt op pakketjes, dat onze Treasurer er zelfs bang van werd. Dagelijks ben ik naar de brievenbus geweest om studenten zo snel mogelijk te voorzien van samenvattingen. 

Ook de promotie voor evenementen en commissies verliep anders. Het eerste half jaar hebben we veel flyers uitgedeeld, praatjes gehouden en gebruik gemaakt van social media. Het afgelopen semester was dit helaas niet mogelijk. Ik ben verder gegaan waar Twan, mijn voorganger, mee begonnen was, namelijk een document maken waarmee commissies snel en makkelijk social media berichten, flyers, en nog veel meer promotiemateriaal konden ontwerpen.

Daarnaast heb ik twee commissies onder mijn hoede gehad, al viel de StudyTour commissie al snel weg door de COVID-19 situatie. Met de SportCie hebben we daarentegen voorlopig drie gezellige activiteiten en acties gehad en is de volgende alweer onderweg.

Wat heb je geleerd tijdens je bestuursjaar?

Ik heb een hoop andere dingen geleerd dan verwacht tijdens mijn bestuursjaar, laat ik dat voorop stellen. Door dit aparte jaar heb ik geleerd discipline te tonen, creatiever te denken en mezelf en anderen nog meer te motiveren. Het belangrijkste wat ik geleerd heb is echter, ondanks de tegenslagen die we gehad hebben, dat je met samenwerken en vertrouwen heel ver kunt komen. Ik ben zelf verantwoordelijk geweest voor de introductieactiviteiten voor de Master Finance en Accountancy. We wilde nieuwe studenten kennis laten maken met onze vereniging, maar ook met de universiteit en met Tilburg. Dat je dan met een Pubquiz en een barbecue twee gezellige en geslaagde avonden kunt organiseren is erg leuk om te zien. Daarnaast heb ik samen met Martine de Audit Activity georganiseerd. Helaas hoorde we op de dag van het evenement, dat het evenement niet plaats kon vinden op de locatie die we in gedachten hadden. We hebben met het hele bestuur geschakeld en binnen no time was er een nieuwe locatie geregeld. De Audit Activity was een groot succes. Niet alleen wij, maar ook de bedrijven en deelnemende studenten waren erg tevreden.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben erg trots op alle acht mijn medebestuurders. Zonder deze mensen was mijn bestuursjaar nooit zo gezellig, uitdagend en leerzaam geweest. Ik ben trots op hoe wij ondanks de gekke periode die we meegemaakt hebben, met veel veranderingen, tegenslagen en aanpassingen, onszelf hebben ontwikkeld. Ik ben trots op hoe wij zijn gegroeid als personen, maar ook als vereniging, dat er ondanks de waarschijnlijke moeilijke periode die komt, leuke en interessante evenementen in het vat zitten. Maar het aller trots ben ik denk ik op het feit dat ik de keuze heb gemaakt om een bestuursjaar te doen. Het klinkt waarschijnlijk erg cliché, maar deze keuze heeft mij zoveel nieuwe interessante netwerken opgeleverd, heeft me dingen geleerd waar ik zelf nog nooit aan gedacht had, maar misschien voor mij wel het belangrijkste van allemaal, het heeft mijn mensen leren kennen die ik vrienden voor het leven mag noemen. Je werkt zo nauw samen, dat dit echt een band schept.  

Zou je een bestuursjaar aanraden, ook in deze tijd?

Zeker! Deze periode laat je juist nadenken over andere dingen dan tijdens een ‘normaal’ bestuursjaar. Verder heeft deze tijd niet zo’n effect op je vaste ritme. Meetings, vergaderingen en vaste bezigheden blijven toch veelal hetzelfde, alleen is het vaak online in plaats van fysiek. Ik zou een bestuursjaar zeker aanraden, er liggen namelijk zoveel nieuwe en leuke ervaringen, vaardigheden en vrienden op je te wachten!

Mocht je na dit artikel meer willen weten over mijn bestuursjaar, schroom dan niet om mij een mailtje te sturen via vice-chairman@asset-accountingfinance.nl of een berichtje op LinkedIn! Ook kun je via deze link meer te weten komen over de specifieke functieverdeling binnen het bestuur.

reacties