Distrust and Caution are the Parents of Security

Investeren komt neer op het maken van keuzes. Moet ik kopen of niet? Moet ik verkopen? Moet ik meer cash aanhouden? Wil ik dit aandeel of een andere? Moet ik meer in ETF’s investeren? Het laatste kwartaal vond A&F Investments dat de markt lang genoeg gestegen had. Daarom hebben we meer cash aangehouden en afgewacht. Helaas hebben we hierdoor wat rendement gemist. Investeren is ook een psychologisch spel. Volledig geïnvesteerd zijn in aandelen is een achtbaan, met veel hobbels en loopings, maar op lange termijn word je beloond. De indices, waar elke investeerder zijn rendement tegen toetst, leveren op lange termijn dan ook het hoogste rendement. Echter, dit hoeft helemaal niet de beste keus te zijn voor de doorsnee investeerder. Je moet proberen te voorkomen dat je teveel koopt als de markt hoog staat, of verkoopt als de markt laag staat. Het is dan ook logisch wat gas terug te nemen als de markt zo lang stijgt als het nu gedaan heeft.

Waarom stijgen de markten al zo lang? De economische situatie in Europa en de Verenigde Staten is niet heel positief. De voornaamste reden van de aanhoudende stijging is de ondersteuning van de ECB in Europa en de Fed in Amerika. Zij houden de rentes al lange tijd erg laag. Dit is een soort infuus voor de markten, want aandelen belonen relatief meer voor het risico wanneer andere investeringen met lage rente minder interessant zijn. De rente is zo laag om investeringen te bevorderen in een poging de inflatie en economische groei te doen stijgen. Is dit een symptoom van het einde van de Europese en Amerikaanse overmacht op het wereldwijde economische toneel? Economische groei is vooral te vinden in India, China en Afrika. In deze regio’s komt investeren helaas met een groot risico door matig toezicht en wetten en weinig informatie die niet altijd vertaald is naar het Engels.

“Het laatste kwartaal vond A&F Investments dat de markt lang genoeg gestegen had. Daardoor hebben we meer cash gehouden en afgewacht.”

Er zijn overigens nog genoeg kansen op de Europese en Amerikaanse markten. Kijk naar Boeing, die 20% daalde na nieuws dat foutieve software twee vliegtuigongelukken heeft veroorzaakt. A&F Investments heeft TomTom verkocht en ons verlies geaccepteerd. De resultaten vielen keer op keer tegen, dus wij hebben plaats gemaakt voor andere ideeën. Daarnaast hebben we Zeal Network gekocht. Zeal Network is een innovatieve speler op de loterijmarkt, met games zoals Raffld. Een spel waarbij je de kans hebt om een vakantie te winnen in plaats van een geldprijs. Het bedrijf is goed gepositioneerd en we zagen mogelijkheden op de wereldwijde markt. Op de Amerikaanse markt kochten we Apple, Take-Two en de Chinese Baidu. Tenslotte hebben we extra aandelen Galapagos gekocht. We verwachtten goede resultaten voor hun grootste medicijn Filgotinib. In het nieuwe kwartaal hebben we al kunnen zien dat dit een goede keuze was, aangezien het aandeel steeg van 85 naar 110 euro.

Als gevolg sloot A&F investments het kwartaal af met een positief resultaat van 8.81%. De AEX steeg echter 12.51%, de S&P nog beter, met 13.17%. Ons resultaat was grotendeels te verklaren door de grotere kaspositie. Verder hebben de leden van de commissie elkaar beter leren kennen tijdens een pokertoernooi na de laatste vergadering. Daarnaast hebben we een interessant gastcollege gehad van Blacktrace Mergers & Acquisitions. Het volgende kwartaal testen we of kleinere presentaties in kleinere groepjes leiden tot meer dynamische en interessante vergaderingen. Laten we kijken wat het volgende semester ons brengt!

reacties