Working at Rembrandt Fusies & Overnames

For the English version, click here

Wie ben je / Wat heb je gestudeerd?

Ik ben Felix Gulinck en ik kom oorspronkelijk uit ’s-Hertogenbosch. Sinds de start van mijn studie Econometrie woon ik in Tilburg. Na het afronden van de bachelor Econometrie & Operationele Research, heb ik de master Quantitative Finance & Actuarial Science (QFAS) gedaan. Tijdens mijn studie heb ik altijd in de hoofdklasse bij HC Tilburg Heren 1 gehockeyd en dat doe ik nu nog steeds.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Corporate Finance / M&A? Wetende dat er veel verschillende opties zijn binnen finance.

Tijdens mijn master heb ik een aantal finance vakken gevolgd en kwam ik er al snel achter dat ik daar meer passie voor had dan voor de hardcore Econometrie vakken. Dit wetende heb ik met verschillende personen gesproken die werkzaam zijn in de M&A sector. Op een gegeven moment had ik voor mezelf een goed beeld bij wat voor bedrijf ik zou willen werken en toen ben ik in aanraking gekomen met Rembrandt Fusies & Overnames.

Hoe ben jij in aanraking gekomen met Rembrandt Fusies & Overnames?

Doordat ik op een gegeven moment wist dat ik een baan wilde in de M&A sector, kon ik me verder gaan verdiepen in wat voor bedrijven er allemaal zijn in deze sector. Mijn voorkeur ging uit naar een bedrijf waar ik niet alleen achter mijn computer zou zitten, maar ook contact met klanten zou hebben. Daarnaast was ik op zoek naar een bedrijf met een gemoedelijke sfeer. Wat me heel erg aansprak bij Rembrandt was dat projecten worden uitgevoerd in teams van twee; een projectleider en een projectmedewerker. Hierdoor zijn zowel de projectleider als projectmedewerker nauw betrokken bij iedere stap in het aan- of verkoopproces en heb je daarnaast als projectmedewerker veel contact met klanten.

Wat is het ideale profiel van een student/starter die graag wil werken bij Rembrandt?

Bij Rembrandt willen we graag dat je minimaal 1 bedrijfseconomische master hebt afgerond. De master finance sluit het beste aan qua vakinhoud, omdat je dan al wat valuation theorie hebt gehad. Maar met goed cijfermatig inzicht en wat extra voorbereiding kan je ook worden aangenomen. Rembrandt is wel op zoek naar studenten die zich onderscheiden. De combinatie van cijfers, studieduur en vooral ook nevenactiviteiten worden als totaalplaatje bekeken. Als voorbeeld neem ik mezelf: Econometrie is niet de opleiding die het meeste aansluit bij M&A. Maar door het afronden van een een financiële opleiding op de universiteit, heb je een goede (cijfermatige) basis. Daarnaast neem je als topsporter ook extra bagage mee; omgaan met prestatiedruk, goede feedback skills, training geven en teamdynamiek.

In hoeverre komen aspecten van je studie terug in je werk?

Pas tijdens mijn master heb ik enkele finance vakken gevolgd, maar toen was het nog allemaal vrij theoretisch en kon ik lastig plaatsen in hoeverre ik dat in de praktijk kon toepassen. Nu ik een aantal jaar werkzaam ben, merk ik dat ik steeds beter begrijp hoe je de opgedane theorie in praktijk kan brengen.

“Als een transactie wordt geclosed, wordt dit uiteraard gevierd met champagne.”

De Transaction services sector staat erom bekend dat je te maken krijgt met hoge werkdruk en lange uren, in hoeverre komt dit in de buurt van de realiteit?

Er zijn zeker momenten dat de werkdruk hoog is en dat je wellicht moet overwerken, maar dat is zeker niet de norm bij Rembrandt. Door verwachtingen goed te managen en door goed te plannen kun je er zelf grotendeels voor zorgen dat je niet in de knoop komt. Daarnaast denken collega’s mee als één iemand het heel druk heeft, bijvoorbeeld door bepaalde werkzaamheden over te nemen. De cultuur van Rembrandt is ook dat je “normale uren” maakt en de werk-privé balans is belangrijk. Hierdoor heb ik in de avonden tijd voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld hockeyen. Als team trainen we 5 keer per week en daarnaast spelen we nog wedstrijden. Rembrandt denkt hier goed in mee en geeft me de vrijheid om mijn dagen iets anders in te delen, zodat ik bij de trainingen kan zijn.

Wat maakt Rembrandt anders dan de transactie afdelingen van ‘grote’ kantoren (e.g. Big4)?

Rembrandt is een M&A boutique die zich voornamelijk richt op MKB bedrijven in Nederland. Wij hechten veel waarde aan de werk-privé balans. We werken met kleine projectteams, waardoor je snel veel verantwoordelijkheid kan pakken en contact hebt met klanten. Omdat de projectteams bestaan uit twee personen ben je bij het gehele proces betrokken en begeleid je de ondernemers vanaf het begin tot het einde. Zelf heb ik geen ervaring met hoe het er aan toe gaat op de transactie afdelingen van de grotere kantoren, maar ik kan me goed voorstellen dat de projectteams daar groter zijn en dat je daardoor als starter minder verantwoordelijkheden hebt en minder rechtstreeks contact met klanten.

Hoe ziet de gemiddelde week van een Consultant bij Rembrandt er uit?

De werkzaamheden bij Rembrandt verschillen heel erg en geen enkele dag is hetzelfde. Doordat je bij verschillende projecten betrokken bent, ben je gedurende de dag met diverse werkzaamheden bezig. De werkzaamheden lopen uiteen van het uitvoeren van waarderingen tot het onderhandelen met potentiële kandidaten. Een werkdag bij Rembrandt is lastig te voorspellen, omdat er vaak dingen tussendoor komen die even prioriteit hebben. Als collega’s hebben we veel contact met elkaar en proberen we elkaar waar mogelijk te helpen. Als een transactie wordt geclosed, wordt dit uiteraard gevierd met champagne.

Zowel positief als negatief: wat is het meest uitdagende onderdeel van je werk bij Rembrandt?

De afwisseling bij Rembrandt is iets wat ik heel leuk en uitdagend vind. Zowel qua ondernemingen, we doen transacties tussen de grofweg € 1 – € 100 miljoen in alle sectoren, als qua type transacties, zowel koop- als verkoop. Elk project is uiteindelijk weer anders door de activiteiten van de onderneming en daarnaast ben ik er inmiddels achter dat ondernemers ook heel veel van elkaar verschillen. Het is belangrijk om bij elke ondernemer een bepaalde klik te vinden en het vertrouwen te winnen. 

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Sinds 2019 werk ik voor Rembrandt en ik heb het sinds die tijd enorm naar mijn zin. Ik vind het heel erg belangrijk om me de komende jaren te blijven ontwikkelen, zowel op inhoudelijk als op relationeel vlak met de klanten. Als doel heb ik om de komende jaren steeds meer verantwoordelijkheid te pakken binnen de verschillende projecten en ondernemers zelfstandig te begeleiden de aan- of verkoop van bedrijven. Waar ik dan uiteindelijk over 5 jaar staan zien we dan wel!

Heb je tips voor studenten die geïnteresseerd zijn in Corporate Finance / M&A?

Wat voor mij heel erg hielp was het spreken van verschillende personen die al werkzaam waren in de M&A-sector (of financiële wereld). Op die manier kon ik steeds beter een beeld vormen bij wat voor baan ik zocht. Iets anders wat ik zeker zou doen is verschillende bedrijven (en dan uiteraard vooral Rembrandt) een berichtje sturen met de vraag of ze een kopje koffie willen drinken. Ik ben er inmiddels wel achter dat bedrijven, en zeker Rembrandt, altijd tijd maken voor een kopje koffie met studenten/starters. Dit kost niet veel tijd, maar helpt studenten/starters wel enorm om een beter beeld te krijgen bij wat werken bij Rembrandt inhoudt.

reacties