Working at PWC

For the English version, click here

Het beeld van een saaie accountant, strak in het pak met een rekenmachine in de hand, is achterhaald. Liselotte de Zoete vertelt graag waarom haar vak zo boeiend en allesbehalve saai is. Zelf ontdekte ze haar interesse in accountancy tijdens haar studie Economie en Bedrijfskunde. Toen ze vervolgens ook nog eens een business course volgde bij PwC was ze verkocht.

Mijn mening delen

“Voordat ik ging studeren zeiden mensen wel eens tegen mij dat ik politicus moest worden. Ik heb overal een mening over en wil graag impact maken. Politicus ben ik niet geworden, maar mijn mening steek ik nog steeds niet onder stoelen of banken. Dit doe ik als senior associate en sinds kort ook als voorzitter van de ondernemingsraad (OR). Een mooie combinatie die mij uitdaagt om het maximale uit mijzelf te halen op verschillende vlakken. Als senior associate binnen Financial Services adviseer ik klanten bij het op een verantwoorde wijze behalen van hun doelstellingen. Aan de andere kant mag ik mij als voorzitter van de OR richten op het beleid van PwC zelf. In beide rollen ben ik veel bezig met het ophalen en delen van kennis. Daarbij werk ik als senior associate in multidisciplinaire teams met verschillende specialisten. Bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en data-analyse. Dat levert een leuke wisselwerking op qua kennisdeling, waar ik op mijn beurt ook weer veel van leer.”

Focus op kansen en mogelijkheden

“Bij PwC werken mensen met veel verschillende achtergronden en talenten. Die inclusieve cultuur en open werksfeer spraken mij direct aan. Ik heb adhd en ik ben dyslectisch. Binnen PwC is dit geen enkel probleem. Sterker nog, er is zelfs een diversiteitsnetwerk voor PwC’ers met een arbeidsuitdaging. Binnen dit Ability-netwerk ligt de focus niet op beperkingen, maar op kansen en mogelijkheden. Ik was destijds dan ook blij dat ik mijn afstudeerstage hier kon doen. Dat was een mooie laagdrempelige manier om de organisatie en de audit- en accountancypraktijk beter te leren kennen. Zo ontdekte ik dat ik het werkveld van Financial Services binnen de businessunit Assurance het leukst vond. Heel fijn dus dat ik na mijn afstuderen direct binnen dit team aan de slag kon.” 

“De wereld in z’n algemeen, de wereld van onze klanten én die van PwC verandert continu. Het is dus logisch om daarin mee te bewegen en jezelf te blijven ontwikkelen.”

Een groot opleidingscentrum

“PwC is in zekere zin één groot opleidingscentrum. De wereld in z’n algemeen, de wereld van onze klanten én die van PwC verandert continu. Het is dus logisch om daarin mee te bewegen en jezelf te blijven ontwikkelen. Die mogelijkheden zijn er volop. Zo kun je opleidingen en trainingen volgen en heb je toegang tot een wereldwijd netwerk van professionals waarmee je kennis, ervaringen en ideeën kunt delen. Toen ik aangaf dat ik mij verkiesbaar wilde stellen voor het voorzitterschap van de OR kreeg ik daarvoor alle ruimte. Ik heb hier goede gesprekken over gevoerd met ons managementteam. Zij dachten op een positieve en constructieve manier mee over de invulling van deze rol naast mijn werk als senior associate. Dit heeft goed uitgepakt. Zo goed zelfs dat ik mooie stappen heb kunnen maken op beide vlakken. Het voorzitterschap heeft mij veel gebracht en is een immense leerervaring. Daarnaast groei ik binnen mijn accountantswerk binnenkort door naar de rol van manager, waarbij ik de spil ben tussen directie en uitvoering.”

Een prettige werkomgeving voor iedereen

“Binnen de OR maken we ons sterk voor een prettige werkomgeving voor alle medewerkers. Daarnaast voeren we een open dialoog met het bestuur over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen. Dit kan over van alles gaan. Zo hebben we ons sterk gemaakt voor flexibele werktijden en een persoonlijk wellbeing-budget voor elke werknemer. Op die manier waarborgen we een goede work-life balance. Hoe het zit met mijn eigen work-life balance? De winterperiode is qua audits een drukke periode, dan komt mijn werk echt op de eerste plaats. Zodra de zon zich weer vaker laat zien kun je mij in mijn vrije tijd op het hockeyveld vinden. Verder houd ik van koken, lekker eten, lezen, reizen én natuurlijk van mijn hondje Saskia.”

reacties