Working at Van Oers

Stel jezelf even voor…

Mijn naam is Thomas Oomen, 25 jaar en afkomstig uit Breda. Momenteel ben ik ruim 2,5 jaar werkzaam als Assistent Accountant bij Van Oers op de Audit afdeling. Van Oers is een groot regionaal kantoor met vijf vestigingen in West-Brabant, heeft ca. 300 medewerkers en is gericht op de MKB-sector. Naast werk en studie vind ik het leuk om een (speciaal)biertje te drinken met vrienden en volg ik het voetbal op de voet.

Gedurende mijn middelbare school tijd vond ik vakken zoals M&O en economie altijd het leukste en wist ik al snel dat ik iets met economie wilde gaan doen. Met name het cijfermatige aspect sprak mij destijds het meeste aan. Na het afronden van het VWO ben ik in 2011 begonnen aan de bachelor Bedrijfseconomie aan Tilburg University. Tijdens de bachelor had ik affiniteit met de vakken op het gebied van accountancy en na het afronden van de bachelor Bedrijfseconomie ben ik verder gegaan met de Master Accountancy eveneens aan Tilburg University. Momenteel zit ik in de afrondende fase van de Post-Master Accountancy.

Hoe ben je bij Van Oers terechtgekomen?

Gedurende het derde jaar van de bachelor Bedrijfseconomie en de master Accountancy ben ik in aanraking gekomen met diverse accountantskantoren, met name Big4 kantoren. Na een aantal gesprekken tijdens bijvoorbeeld workshops op de universiteit, had ik niet meteen een klik met deze kantoren. Zo ben ik verder gaan kijken in de regio Breda en na een korte zoektocht, een telefoontje en een aantal gesprekken ben ik bij Van Oers terechtgekomen. Ik heb uiteindelijk voor een regionaal accountantskantoor gekozen, omdat deze wat kleiner zijn in omvang. Hierdoor zijn er kortere lijnen en ervaar ik het als persoonlijker en heerst er een informele sfeer. Daarnaast zijn dit type kantoren meer gericht op de MKB-sector. Organisaties in de MKB-sector zijn in omvang kleiner dan beursfondsen, waardoor je al snel een goed beeld krijgt van de gehele organisatie en de gehele controle.

“Bij Van Oers hangt een informele, open en persoonlijke sfeer en ik kan Van Oers omschrijven als een bourgondische organisatie.”

Wat zijn je werkzaamheden bij Van Oers?

Werken bij Van Oers is zeer divers. Van Oers richt zich met name op profit klanten in verschillende sectoren, zoals productie-, handels- en dienstverlenende organisaties in bijvoorbeeld transport en logistiek, bouw- en de food/agro sector. Doordat organisaties in de MKB-sector wat beperkter zijn in omvang, kom je bij veel verschillende organisaties over de vloer. Dit zorgt voor veel afwisseling, de ene week een productieonderneming en een week later een dienstverlenende organisatie met totaal andere kenmerken en aandachtspunten. De werkzaamheden worden uitgevoerd in wisselende teams, afgestemd per klant. Het team bestaat uit een groep collega’s van verschillende functieniveaus en voer je gezamenlijk de controlewerkzaamheden uit. Zeker in de eerste periode is de leercurve als starter bijna verticaal en kun je al enorm veel leren van een collega met enkele jaren ervaring. Ook krijg je als snel veel verantwoordelijkheid bij het uitvoeren van je werkzaamheden, wat tevens zorgt voor een hoge mate van betrokkenheid. Naast de Audit afdeling heeft Van Oers ook onder andere een loon-, fiscale- en adviesafdeling. Doordat er sprake is van een informele persoonlijke sfeer, is het eenvoudig bij een collega advies in te winnen als je bij je controlewerkzaamheden ergens tegenaan loopt. Dit zorgt ervoor dat je naast je ontwikkeling op het gebied van audit, ook basiskennis vergaart op bijvoorbeeld fiscaal vlak.

Hoe zou je Van Oers willen omschrijven?

Bij Van Oers hangt een informele, open en persoonlijke sfeer en ik kan Van Oers omschrijven als een bourgondische organisatie. Binnen de opdracht krijgt ieder teamlid zijn eigen verantwoordelijkheden, naar gelang zijn of haar functie. Dit zorgt ervoor dat je je goed kunt ontwikkelen, waardoor je al snel toe bent aan een volgende stap in je carrière. Daarnaast zorgt dit voor een hoge mate van betrokkenheid van collega’s bij de opdracht. Naast een ontwikkeling op het praktische vlak, onderstreept Van Oers ook de ontwikkeling op theoretisch gebied. Vrijwel alle collega’s op de Audit afdeling volgen momenteel de pre-master, master of post-master om register accountant te kunnen worden.

Wat zijn je ambities?

Mijn ambitie is om uiteindelijk Registeraccountant te worden. Tot die tijd wil ik mij zo veel mogelijk blijven ontwikkelen, wat zeker mogelijk is binnen Van Oers. Ontwikkelen kan naast het vaktechnische aspect ook op het persoonlijke vlak. Van Oers heeft naast diverse vaktechnische trainingen en bijeenkomsten ook een intern opleidingstraject gericht op het persoonlijk vlak, zoals gedrag en leidinggeven. Dit is vaak met collega’s van andere afdelingen.

Heb je nog tips voor studenten?

Ik wil studenten graag meegeven om naar het gehele plaatje te kijken en je goed te verdiepen in de organisatie waar je wilt gaan werken. Bedenk voor jezelf wat voor type klanten je leuk vindt, welke werksfeer en cultuur bij je past en vraag naar ervaringen van mensen die er al werken. Je brengt tenslotte een groot deel van je week door op het werk met collega’s. Zorg dus dat je een klik hebt met je toekomstige werkgever.

reacties