Working at EY

For the English version, click here

Vitaliteit is een thema dat binnen grote organisaties vaak hoog op de agenda staat, maar waarbij men niet altijd een even duidelijk beeld heeft. EY is zo’n kantoor waar Vitaliteit, naast Tech, Diversity & Inclusiveness en Corporate Responsibility, wordt aangeduid als één van de vier hoofd-focuspunten en waar eigen loopbaanontwikkeling centraal staat. We gingen hiervoor in gesprek met Marieke Brouwers, om erachter te komen hoe dit thema zich uit binnen de praktijk.

Marieke Brouwers is Manager Audit bij EY, maar won in november ook het World Championship Duathlon! Na 10 kilometer hardlopen, 40 kilometer fietsen en nog eens 5 kilometer hardlopen bleek zij niet alleen de snelste van haar leeftijdsgroep maar was ze ook overal de snelste. Ze reisde af naar Aviles (Spanje) met het motto ‘meedoen aan een WK is belangrijker dan winnen’ en nam uiteindelijk de titel “wereldkampioen” terug mee naar huis. Iets wat van te voren niet eens in haar was opgekomen.

Zou je kort wat kunnen vertellen over je carrière pad en je huidige functie binnen EY?

In 2014 heb ik aan de Universiteit van Tilburg mijn master Accountancy behaald om vervolgens in september te starten bij EY Eindhoven. Inmiddels heb ik ook mijn Post-Master (RA) behaald en ben ik manager in de auditpraktijk. Gedurende mijn eerste jaren heb ik veel verschillende klanten bedient en ervaring opgedaan in de verschillende sectoren. In 2018 heb ik een half jaar in Tokio gewerkt voor EY, dat was een enorm toffe ervaring! Momenteel ben ik werkzaam op kantoor Amsterdam waarbij de grootste klant in mijn klantenportefeuille een van de klanten betreft die ik in Tokio heb bedient.

Hoe lukt het je om deze drukke baan te combineren met alles wat je nog naast je werk doet?

Een van de uitspraken die ik vaak doe is “tijd, is prioriteit”. Ik vind het echt heel erg fijn om te sporten en merk dat ik daar een beter mens van wordt. Als ik geen prioriteit zou geven aan sport, dan weet ik zeker dat dit niet ten goede zou komen aan mijn prestaties op werk. Juist op de drukke momenten vind ik het heel erg belangrijk en fijn om mijn hoofd leeg te maken door even te sporten. Ondanks wij een drukke baan hebben, bestaat het in mijn ogen niet dat je nog steeds een groot aantal uren in de week overhoudt die je zelf kan indelen. Er zijn collega’s die het ontspannen vinden om dan uit te slapen, te “Netflixen” of een gezin hebben waar ze veel tijd in investeren maar energie uithalen. Ik woon samen met mijn vriend, heb een rijk sociaal leven en een drukke baan maar ik kan wel zelf zo mijn tijd indelen dat ik precies de dingen doe waar ik behoefte aan heb en energie van krijg. Sporten is daar een van.

Hoe ziet een dag in jouw leven eruit?

Eigenlijk is er niet echt een standaard dag in mijn leven. Ik train ongeveer 15 uur per week volgens een schema dat ik krijg van mijn coach. Per dag staat er dan aangegeven wat ik moet doen, dat kan variëren van lopen tot fietsen tot zwemmen of kracht maar ook een combinatie van voorgenoemde sporten is goed mogelijk. Dit schema krijg ik altijd op donderdag of vrijdag voor de volgende week. Echter kan ik van te voren aangeven als trainen op een bepaalde dag niet haalbaar is omdat er bijvoorbeeld deadlines zijn voor werk of klantafspraken buiten de deur. Ook voor werk weet ik wat er elke week moet gebeuren, op basis hiervan plan ik op vrijdag mijn week vooruit met de combinatie tussen werk en sport. Dat is natuurlijk niet in beton gegoten maar geeft mijzelf wel rust dat ik er in principe niet meer over na hoef te denken.

“Binnen een organisatie als EY is alles mogelijk, zolang je er maar duidelijk over communiceert en zelf aangeeft waar jij behoefte aan hebt.”

Vandaag stond ik bijvoorbeeld om 7 uur in de sportschool, zat ik om half 9 gedoucht achter de laptop, ga ik zo snel voor het donker een uurtje rennen en moet ik na het eten nog wat mails beantwoorden. Morgen ga ik naar kantoor en staat er als training 2 uur fietsen op het programma. Dan probeer ik dus lekker vroeg op kantoor te zijn zodat ik niet te laat thuis ben om te eten, dat nog even te laten zakken en vervolgens op de Tacx (indoorfiets) mijn training te kunnen doen.

Wat houdt het thema ‘vitaliteit op de werkvloer’ voor jou in?

Vitaliteit op de werkvloer is naar mijn mening de juiste balans tussen werk en andere zaken die voor jou belangrijk zijn. Persoonlijk krijg ik enorm veel energie van mijn werk maar als ik alleen maar zou werken zou dat absoluut niet meer het geval zijn. De balans die jij nodig hebt tussen werk en privé is naar mijn mening belangrijk om een gelukkig mens te zijn. Pas wanneer je gelukkig bent en blij bent met jezelf kan je het beste uit jezelf maar ook uit andere halen. Wanneer mijn collega’s deze juiste balans hebben gevonden kunnen zij dus het beste uit zichzelf en andere teamgenoten halen en de energie leveren op werk die zij waard zijn. In mijn ogen ben je dan “vitaal” ofwel “fit for the job”.  Voor mij persoonlijk is dat duidelijk sport en mijn sociale leven maar hierin is geen goed of fout. Vitaliteit is in mijn ogen derhalve niet direct sport gerelateerd.

Waarom is dit thema volgens jou zo belangrijk?

Dit thema is vooral belangrijk om in te zien dat meer niet altijd beter is. Veel mensen hebben het beeld bij de Big-4 kantoren dat er vooral heel veel uren gedraaid moeten worden terwijl dat helemaal niet het geval is. Naar mijn teams probeer ik ook duidelijk te communiceren dat de balans heel belangrijk is. Zo heb ik bijvoorbeeld liever dat een staff of senior aangeeft dat hij behoefte heeft om iets voor zichzelf te doen en 8 uur productief is en zichzelf weer oplaadt dan 10 uur werkt maar er slechts 6 productief is. Wanneer iemand lekker in zijn vel zit kan hij beter functioneren wat de kwaliteit ten goede komt. Het is voor iedereen persoonlijk om te bepalen wat de juiste balans is en wat hetgeen is dat voor haar/hem belangrijk is om te doen naast werk.

Heb je het idee dat vitaliteit door de jaren heen een grotere rol is gaan spelen?

Voor mijn gevoel zijn we er vooral meer open over geworden. Dit gaat tevens hand in hand met de Corona ontwikkelingen. Nu we thuiswerken maak ik soms de keuze om overdag te wielrennen aangezien dit niet gaat in het donker en ik dat nog altijd fijner vind dan op de Tacx. Wanneer ik ga sporten dan geef ik dat duidelijk aan bij collega’s zodat zij weten dat ik even niet bereikbaar ben. Aangezien collega’s van mij weten dat ik het werk dat ik dan niet doe overdag wel compenseer in de avond merk ik dat zij hier alle begrip voor hebben, bovendien weten ze dat een uurtje fietsen mij goed doet en dit mijn werkprestaties ten goede komt. Voorheen was overdag sporten natuurlijk geen optie als je gewoon bij de klant aan het werk was. Door Corona is de balans tussen werk en privé misschien wat minder arbitrair geworden waardoor je het eerder met je collega’s bespreekt.  

Een vaak voorkomend argument is dat de werkdruk binnen accountancy hoog is en dat je het daardoor lastig is om dit te combineren met overige ambities. Hoe zie jij dit?

Zoals ik in een eerder antwoord reeds heb aangegeven bestaat het in mijn ogen niet dat er naast een baan geen uren overblijven om iets voor jezelf te kunnen doen. Natuurlijk hebben wij geen 9 tot 5 baan en zijn er periodes dat je wat moet laten voor werk. Daarentegen zijn er ook periodes waarin het rustiger is. Wanneer je jouw tijd goed plant, niet alleen op werk maar ook op privé gebied moet er voldoende tijd overblijven voor datgene wat jij belangrijk vind en waar jij energie uit haalt. Persoonlijk denk ik dat ik het juist goed doe op werk omdat ik ook prioriteit geef aan de dingen die voor mijn, naast werk, erg belangrijk zijn. Wanneer hier geen tijd meer voor zou zijn zou ik pas werkdruk ervaren en dat is nu niet het geval.

Welke tips zou je studenten of starters met ambities naast hun vakgebied mee willen geven?

Binnen een organisatie als EY is alles mogelijk, zolang je er maar duidelijk over communiceert en zelf aangeeft waar jij behoefte aan hebt. Dat geldt niet alleen voor een thema als vitaliteit maar bijvoorbeeld ook voor andere kansen zoals werken in het buitenland. Daarnaast ben ik van mening dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt, als je maar in je zelf gelooft en vol overtuiging je doelen nastreeft. Ga ervoor!

reacties