Working at Deloitte

For the English version, click here

De stap van studeren naar werken is groot. Je moet wennen aan de werktijden en verplichtingen, veel leren en nieuwe ervaringen opdoen. Dat was voor Femke de Boer niet anders toen zij ruim een jaar geleden bij Deloitte Audit aan de slag ging. Toch vond zij het alles meevallen. Door prettige begeleiding van ervaren collega’s, maar ook doordat Femke het kantoor al goed kende vanuit haar bestuurservaring bij studievereniging Asset | Accounting & Finance.

“Tijdens mijn master Accountancy ben ik bestuurslid External Affairs geweest bij onze studievereniging in Tilburg”, legt Femke uit. “Een functie waarin ik verantwoordelijk was voor het acquireren van partners, het onderhouden van contact met bestaande partners, het opzetten van evenementen en het werven van studenten voor die evenementen. Een zware taak, maar de perfecte manier om de finance- en accountancykantoren van dichtbij te leren kennen. Daarnaast heb ik eind 2017 gesolliciteerd voor een business course van Deloitte. Met een select groepje van 25 studenten en Deloitte-medewerkers zijn we toen naar Boedapest gegaan. Een waanzinnige ervaring en opnieuw een mooie manier om het kantoor te leren kennen.”

De keuze om bij Deloitte te gaan werken heeft Femke dus weloverwogen gemaakt. “In de accountancy verschilt het werk, afgezien van de grootte en het type klanten, niet veel van kantoor tot kantoor. Des te belangrijker is het dus dat je weet of een bedrijf bij je past. Collega’s zijn een belangrijk onderdeel van je werk. Klikt het niet dan kan het je het werk zomaar vervelend, saai of moeizaam maken. De keuze voor Deloitte heb ik dan ook voornamelijk op basis van de mensen gemaakt. Dit zijn collega’s waarbij ik mezelf kan zijn, voelde ik. Natuurlijk zijn de andere kantoren ook goede werkgevers, maar Deloitte past mij.” Een prima keuze, zo blijkt. Want inmiddels is Femke naar volle tevredenheid tweedejaars staff bij Deloitte Audit.

“De keuze voor Deloitte heb ik dan ook voornamelijk op basis van de mensen gemaakt.”

Een brede functie, legt Femke uit. “Van het controleren van de jaarrekening tot het testen van de interne beheersing. Je leert het proces en de klanten van A tot Z kennen. Erg leerzaam. Daarnaast volg ik, net als mijn collega’s, de postmaster tot registeraccountant. Hierin leer je de theorie en praktijk te linken. Natuurlijk is de stap groot van studeren naar werken. Ook voor mij. Maar bij Deloitte krijg je als starter gelukkig goede begeleiding van ervaren collega’s. Hij of zij loopt je rustig door je werkzaamheden heen en legt uit waarom we de dingen doen die we doen. Je moet simpelweg leren snappen waarom je als accountant deze controles moet uitvoeren. Er wordt tijd en ruimte gemaakt voor je postmaster en er is altijd iemand die je kan en wil helpen, mocht je vragen hebben. Nieuwsgierig zijn is een nuttige eigenschap en het is dan ook goed om niet alleen te doen maar ook te willen weten waarom.”

Omdat Femke de begeleiding van haar collega’s zo prettig vond, is ze zelf ook op zoek gegaan naar manieren om anderen bij te staan. “Iedereen die promotie maakt gaat een collega begeleiden. Voor mij duurt dat nog even, vandaar dat ik onlangs naar recruitment ben gestapt om te kijken hoe ik toch al kan bijdragen. Inmiddels begeleid ik studenten die bezig zijn een keuze voor een kantoor te maken. Heel leuk om te doen. Natuurlijk wil ik ze graag overhalen om bij Deloitte te komen werken, maar het gaat er vooral om een transparant beeld te schetsen. Zelf ben ik op alle vlakken enorm positief over Deloitte als werkgever. Maar het gaat erom dat een bedrijf bij jou past. Daarom adviseer ik iedereen zoveel mogelijk onderzoek te doen naar de verschillende werkgevers. Ga naar de evenementen van je studievereniging en leer de bedrijven kennen. Dat lukt niet vanaf een flyer in de UB, je moet het echt ervaren. Hoe zonde zou het zijn als na jaren studie blijkt dat je te weinig moeite hebt gedaan om je toekomstige werkgever te ontdekken?”

reacties