Studeren in Australië: hét land voor op je bucketlist!

For the English version, click here

Hoe vaak in je leven zou je de kans krijgen om een half jaar aan de andere kant van de wereld te studeren? Deze kans kregen Max van Elten en Martine Spaan vorig semester via het exchange programma van Tilburg University. Beiden waren nog nooit buiten Europa geweest, maar pakken meteen uit door Australië te kiezen. In dit artikel vertelt Max over zijn ervaringen in Melbourne en Martine over haar ervaringen in Sydney. Ook vertellen ze over hun gemaakte reizen door Australië. 

Max van Elten – La Trobe University, Melbourne

Ik wist meteen dat ik naar een Engels sprekend land wilde en mijn keuze is uiteindelijk gevallen op Australië. Een land met ontzettend veel diversiteit, zowel in de natuur als de mensen die er wonen. Ik werd toegewezen aan La Trobe University in Melbourne en twijfelde geen moment of ik dit moest accepteren. Mijn avontuur begon.

 La Trobe University is gelegen in een buitenwijk van Melbourne, Bundoora. Met het openbaar vervoer is het ongeveer drie kwartier reizen om in het Central Business District te komen. De campus waar ik studeerde is de grootste universitaire campus op het zuidelijk halfrond, met onder andere een natuurreservaat. Buiten deze hoofdcampus heeft de universiteit nog andere campussen in Victoria. Het grootste verschil in onderwijs met Nederland is dat er in Australië vaker essays moeten worden geschreven en dat er meer in groepsprojecten wordt gewerkt. Het mooie aan een exchange vind ik ook dat je al je vakken zelf kan kiezen. Zo heb ik buiten Accounting en Finance vakken ook het vak Entrepreneurship gevolgd. Dit vond ik een heel interessant vak, omdat je echt werd uitgedaagd ondernemend te denken. Je moest dan ook twee keer een bedrijfsplan presenteren, één keer als groep en één keer alleen. Verder kreeg ik de kans om het vak Discover Australia te volgen. Hier leerde ik over de mythen en geschiedenis van Australië.

“Zo zag je bij Gold Coast de beste surf golven die er ter wereld te vinden zijn, bij de Whitsunday Islands de meest parelwitte stranden die er te vinden zijn en bij Cairns het fantastische onderwater leven van het Great Barrier Reef.”

 Ik begon mijn toeristische avontuur in Melbourne, de stad waar ik natuurlijk ook woonde. Melbourne is een hele levendige stad, er zijn altijd wel evenementen in de stad en er is ontzettend veel cultuur te ontdekken. Van musea tot de street art die je vindt in het centrum. Het was ook niet voor niets jarenlang de meest leefbare stad ter wereld. Als je iets buiten Melbourne gaat kijken, kom je ook fantastische natuur tegen. Zo ben ik bijvoorbeeld naar Phillip Island geweest, waar je de kangoeroes kon aaien en je bij zonsondergang de pinguïns het strand op kon zien lopen. Natuurlijk is er in de afgelopen tijd veel natuur vernield door bosbranden, maar in de buurt van Melbourne hadden wij hier niet veel last van. Ook heb je in de buurt van Melbourne de wereldberoemde Great Ocean Road. Een kilometers lange weg langs de oceaan, waar je de prachtige jarenlange erosie van de kustlijn kan zien. Buiten Melbourne ben ik ook naar veel steden langs de oostkust geweest en omdat het land zo groot is, zie je overal andere dingen. Zo zag je bij Gold Coast de beste surf golven die er ter wereld te vinden zijn, bij de Whitsunday Islands de meest parelwitte stranden die er te vinden zijn en bij Cairns het fantastische onderwater leven van het Great Barrier Reef.

Martine Spaan, University of Technology Sydney (UTS), Sydney

Afgelopen semester studeerde ik aan UTS, een toplocatie want de campus ligt in hartje Sydney. De eerste colleges begonnen erg vroeg, namelijk midden juli, wat dus een korte zomervakantie betekende. Het was toen nog winter in Australië, maar die is in Sydney gelukkig redelijk zacht. Tijdens de Spring Break in september heb ik meteen de kans gepakt om van hogere temperaturen te genieten op de Whitsundays Islands. Hier maakte ik met een groep een boottrip van drie dagen. Tijdens deze boottrip kwamen we dolfijnen, walvissen en reuzenschildpadden tegen en gingen we snorkelen bij ’s werelds grootste en mooiste koraalrif: the Great Barrier Reef.

Het voordeel van het vroeg startende semester aan UTS was dat ik begin november al klaar was. Bovendien geven veel Australische universiteiten geen herkansingen, dus kon ik me volledig focussen op het rondreizen. Ondanks dat je maar één kans hebt bij je vakken, was het wel makkelijk om alles te halen omdat je eindresultaat goed verspreid is over projecten en tussentoetsen.

In november begonnen echter de bosbranden aan de Australische oostkust, precies de plek waar mijn rondreis begon. Zo zag ik vanuit het vliegtuig enorme, spookachtige rookwolken langs de kust, en kon ik een bosbrand zien terwijl ik op het strand lag in Noosa Heads. Desondanks heb ik veel geluk gehad, want ik ben op veel plekken op het juiste moment geweest. Zo kon niemand meer Byron Bay in of uit vanwege branden op de autowegen, één dag nadat ik daar was. Daarnaast heb ik de Blue Mountains in Sydney bezocht, waar inmiddels 80% van afgebrand is. Ondanks dat het heftig was om de branden van zo dichtbij mee te maken, was een lichtpuntje dat mijn reizen er nauwelijks door zijn belemmerd. 

“De helderblauwe zee, de adembenemende uitzichten na lange hikes, de bijzondere dieren die je tegenkomt: eigenlijk bestaat heel Australië uit het afstrepen van je bucketlist.”

Toen de Australische zomer in december begon ben ik naar de westkust gevlogen om daar met een Zwitsers meisje een roadtrip te doen van twee weken. Dit was verreweg de meest gave trip die ik ooit heb gemaakt. Met een Scooby-Doo busje, de Mystery Machine, hebben we iedere dag zo’n drie uur door de middle of nowhere gereden om alle hotspots af te gaan. De westkust is juist totaal niet toeristisch en de populatie is relatief laag. Je hebt dan ook amper bereik, wat heel relaxt was, behalve dan voor bezorgde familieleden vanwege de bosbranden. Door deze reis ontdekte ik pas echt hoe het Australische leven is. Het is ongelofelijk hoe mooi de omgeving is aan de westkust, nog veel mooier dan de toeristische oostkust. Kangoeroes naast je kampeerbus, op de weg en zelfs op het strand. Je ziet ze overal! De helderblauwe zee, de adembenemende uitzichten na lange hikes, de bijzondere dieren die je tegenkomt: eigenlijk bestaat heel Australië uit het afstrepen van je bucketlist.

reacties