Een bestuursjaar als Treasurer van Asset | Accounting & Finance – Bo Janssen

For the English version, click here

Als Treasurer is Bo verantwoordelijk voor de financiën van Asset | Accounting & Finance. Daarnaast coördineert ze de Activiteiten, Alumni, CityTrip en Investment Night commissie. In dit artikel vertelt Bo wat haar functie inhoudt en hoe zij een jaar als Treasurer van Asset | Accounting & Finance ervaart.

Waarom heb je ervoor gekozen om een bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance te gaan doen?

Toen ik begon met studeren, vond ik het jammer dat ik hier nog niet zoveel mensen kende. Daarom ben ik naast mijn Bachelor Bedrijfseconomie, actief geworden bij Asset. Ik ben begonnen met een commissie bij Asset | Marketing en omdat dit mij goed beviel ben ik ook bij Asset | Accounting & Finance (A&F) actief geworden. Omdat ik het hier goed naar mijn zin had en graag wat dingen naast mijn studie wilde doen om mijn CV een boost te geven, heb ik wel vaker nagedacht over een bestuursjaar. Hoewel ik mijn keuze voor mijn master nog niet helemaal gemaakt had, leken Accountancy en Finance mij erg interessante vakgebieden. Om me beter te oriënteren op welke master ik wilde gaan doen en om in contact te komen met bedrijven in deze sectoren, heb ik ervoor gekozen om te solliciteren als penningmeester voor het bestuur van A&F.

Hoe ziet je jaar eruit en hoe bevalt het?

Het voelt alsof dit jaar echt voorbij vliegt en als ik terugkijk heb ik al super veel leuke dingen mogen doen. In april begon de sollicitatieprocedure voor de zomerfuncties. Toen ik eenmaal wist dat ik de nieuwe penningmeester zou worden, kon de bekendmaking voor mij niet snel genoeg zijn en vond ik het ook best moeilijk om mijn plannen voor komend jaar geheim te houden. Na de bekendmaking begon de overdrachtsperiode waarin ik leerde welke taken ik als penningmeester dit jaar mocht gaan vervullen en hoe ik dit moest doen. Omdat veel Asset besturen in de zomer wisselen, zit je gelijk met een hele nieuwe groep in gebouw E. Tijdens de Announcement en CoBo periode leer je deze andere bestuurders ook kennen, wat zorgt voor een leuke sfeer op de kamers.

Toen ik in de zomer aan mijn bestuursjaar begon, was ik samen met de StudyTour commissie nog druk bezig met het organiseren van onze reis naar Zuid-Korea. Met de start van mijn functie kwamen er allerlei nieuwe dingen op me af en vroeg ik me af of ik alle taken goed naast elkaar kon blijven doen. Uiteindelijk bleek dit geen probleem te zijn en was het zelfs wel handig dat ik als penningmeester overzicht had van de uitgaven en het gebruik van de bankpassen op de StudyTour. Al moest ik daarbij wel opletten dat ik de pas van A&F en mijn eigen pas goed gescheiden hield.

Na een aantal maanden werd er in onze wekelijkse bestuursvergadering al gesproken over nieuwe bestuursleden. Voor mijn gevoel waren wij pas net begonnen, dus was ik hier nog helemaal niet mee bezig. Ik vond het dan ook een gek idee om te gaan kijken naar een nieuwe lichting waarmee wij in ons tweede halfjaar een bestuur zouden gaan vormen. Nu we met drie nieuwe bestuursleden weer begonnen zijn, merk ik helemaal hoe snel zo’n jaar voorbij gaat. De helft van dit jaar zit er alweer op, wij zijn ineens de “oudere” lichting en binnenkort gaan we alweer opzoek naar onze opvolgers. Toch vind ik deze halfjaarlijkse wisseling erg leuk. De nieuwe lichting brengt weer frisse energie met zich mee en zo ben ik ervan overtuigd dat we er nog een leuk half jaar van gaan maken!

Wat zijn jouw taken als penningmeester en hoe ziet je gemiddelde dag eruit?

Als penningmeester houd je je bezig met de financiële situatie en administratie van de vereniging. Om dit goed te kunnen doen, moet je goed communiceren met je medebestuurders en de penningmeesters van de verschillende commissies. Als penningmeester zit je ook elk kwartaal samen met de Kascontrole Commissie. Zij controleren jouw boekhouding en adviseren je over de financiële zaken van de vereniging.

Deze verscheidenheid aan taken maakt het moeilijk om een standaard dag te beschrijven. Iets wat wel elke dag terugkomt is mijn takenlijstje. Aan het begin van de week maak ik altijd een lijst met dingen die ik de komende week wil gaan oppakken en meestal begin ik de dag dan ook met het oppakken van de dingen die ik hier opgeschreven heb. 

Wat heb je tot nu toe geleerd van je bestuursjaar?

Naast de taken die ik als penningmeester heb, coördineer ik natuurlijk ook nog een aantal commissies. Ik vind het hartstikke leuk om samen met de commissies te denken over de evenementen die we organiseren en hiernaartoe te werken. In dit enthousiasme merk ik echter dat ik het soms ook lastig vind om de commissies alleen te coördineren en niet zelf wat taken op te pakken, maar hier probeer ik steeds beter mijn balans in te vinden. Doordat je met verschillende dingen bezig bent, heb je meerdere taken die tegelijkertijd lopen. Om deze verschillende taken lopende te houden, moet je hier een goed overzicht van hebben. Ik vind het daarbij belangrijk om nog gewoon mijn eigen dingen te blijven doen naast mijn bestuursactiviteiten. Hoewel het soms best pittig kan zijn om je tijd goed te verdelen, merk ik dat ik hier steeds beter in word.

Daarnaast ben ik er op dit moment nog niet helemaal uit welke master ik ga doen. Hoewel ik dacht zeker te zijn van mijn keuze, ben ik hier toch over gaan twijfelen. Wat dat betreft, ben ik dus blij dat ik de keuze voor mijn master nog een jaartje heb uitgesteld en dat ik dit jaar goed heb kunnen kijken naar wat me nu echt interessant lijkt. De evenementen die A&F organiseert hebben mij hier enorm bij geholpen. Op deze manier ben ik in contact gekomen met verschillende bedrijven en heb ik een veel beter idee gekregen van de mogelijkheden.

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

Mijn commissies! Ik vind het heel leuk om samen met mijn commissies te werken aan onze evenementen en om ook iedereen weer terug te zien op onze activiteiten en borrels. Daarnaast hebben we dit jaar met A&F voor het eerst een CityTrip georganiseerd en ben ik blij met de positieve reacties die we hierop gekregen hebben.

Heb je nog tips voor jouw opvolger?

Wees niet bang om vragen te stellen en advies te vragen. Probeer jezelf niet te verliezen in je bestuursjaar, maar zorg dat je je ook je eigen dingen blijft doen en dat je geniet van alle momenten die dit jaar je zal bieden!

Mocht je na dit artikel meer willen weten over mijn bestuursjaar, kom dan langs op kamer E1.07 en stel je vragen tijdens een kopje koffie! Ook kun je via deze link meer te weten komen over de specifieke functieverdeling binnen het bestuur.

reacties