Een bestuursjaar als Chairman van Asset | Accounting & Finance – Allard van Hees

For the English version, click here

Als Chairman is Allard verantwoordelijk voor het beleid van Asset | Accounting & Finance en de externe communicatie naar partijen zoals Asset en de Universiteit. Daarnaast coördineert hij A&F Investments en de CityTrip commissie. In dit artikel vertelt Allard wat zijn functie inhoudt en hoe hij een jaar als Chairman van Asset | Accounting & Finance ervaart.

Waarom heb je ervoor gekozen om een bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance te gaan doen?

Toen ik in mijn eerste jaar actief werd bij Asset | Accounting & Finance had ik nooit gedacht dat ik een bestuursjaar ging doen. Op dat moment was ik veel meer bezig met het halen van mijn BSA, dan met verder denken over mijn toekomst. Naarmate ik verder kwam in mijn bachelor Bedrijfseconomie en ik steeds actiever werd bij Asset | Accounting & Finance, leek het mij steeds leuker om een bestuursjaar te gaan doen en de vereniging vanuit een ander perspectief te bekijken. Daarnaast leer je ook ontzettend veel van een bestuursjaar. Je leert hoe het is om een soort bedrijf te runnen en doet daarmee een soort managementervaring op die je met bijvoorbeeld een stage nauwelijks op kunt doen.

Ik heb ervoor gekozen om een bestuursjaar te doen bij Asset | Accounting & Finance (A&F), omdat ik na dit jaar Accountancy ga studeren en daarom in contact kan komen met verschillende bedrijven in deze sector. Ik had eerst de ambities om penningmeester te worden, maar naarmate de sollicitatieprocedure vorderde heb ik er toch voor gekozen om voorzitter te worden.

“Je leert hoe het is om een soort bedrijf te runnen en doet daarmee een soort managementervaring op die je met bijvoorbeeld een stage nauwelijks op kunt doen.”

Hoe ziet je jaar eruit en hoe bevalt het?

In april begonnen de sollicitaties, waaruit kwam dat ik voorzitter zou worden voor het collegejaar 2019-2020. Eerst was ik wel vrij huiverig om voorzitter te worden, omdat voorzitter klinkt als erg serieus en veel verantwoordelijkheid, maar na een aantal gesprekken met andere bestuurders was ik verzekerd dat ik het kon. Vanaf juli draaide ik volledig mee, eerst nog onder de vleugels van mijn voorganger Stijn, die mij vanaf het begin af aan meteen overal mee naartoe nam. De overdrachtsperiode is een leuke, maar vooral ook leerzame tijd waarin veel indrukken op je af komen en er veel dingen gedaan worden. In juli schrijf je ook samen met de andere bestuursleden het beleid voor het aankomende collegejaar, wat ik presenteer in de Algemene Leden Vergadering. Na de Algemene Leden Vergadering ga je heel snel mee in de flow van het jaar. Er komen veel evenementen op je pad, leuke borrels en ook wel zware vergaderingen. Voor je het weet praat je in de wekelijkse bestuursvergadering al over de opvolgers van Twan, Daniek en Steyn. Dat maakt het dat je stil gaat staan hoe snel een jaar eigenlijk voorbij vliegt en wat je allemaal mee hebt gemaakt tot dat punt.

Als voorzitter heb je ook nog het bestuur van Asset waar je een zetel in neemt. Dat maakt de positie van voorzitter leuk en uitdagend, omdat je niet alleen met de positie van A&F te maken hebt, maar ook met de positie van andere departementen en Asset in zijn geheel. Je moet vanuit verschillende perspectieven kunnen kijken om tot een juiste beslissing te kunnen komen. Aangezien ik affiniteit heb met financiële gegevens heb ik daar gekozen voor de positie van penningmeester. Dit maakt de ambities van penningmeester, die ik bij het solliciteren had, toch waar.

Wat zijn jouw taken als voorzitter en hoe ziet je gemiddelde dag eruit?

Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor het leiden van de wekelijkse bestuursvergaderingen, beleidsvergaderingen, Algemene Leden Vergadering en de vergadering van de Raad van Advies. Daarnaast zit je ook in het bestuur van Asset en ben je verantwoordelijk voor een portfolio binnen dat bestuur. De voorzitter is verantwoordelijk voor het schrijven en het naleven van het opgestelde beleid.

Een gemiddelde dag is lastig om te beschrijven aangezien elke dag anders is, maar bijna elke dag staat er wel een vergadering op de agenda. Daarbuiten is het veel updates lezen en schrijven, vergaderingen voorbereiden en medebestuursleden helpen waar dat nodig is. Ook zit ik om de week bij de vergadering van A&F Investments, ons investeringsteam. In deze vergadering leer ik veel over de aandelenmarkt en over hoe je bedrijven kan waarderen op basis van de beschikbare cijfers. Hoewel A&F Investments niet meteen bij mijn persoonlijke interesses aansloot, ben ik het team wel gaan waarderen door de hoge mate van professionaliteit en het enthousiasme van de leden.

Een van de leukste meetings in de week vind ik toch wel de CityTrip meetings. Dit, omdat ik zelf erg van reizen houd en deze editie de eerste editie was van de CityTrip.

Heb je nog tips voor jouw opvolger?

Vergeet niet te genieten van alle dingen die je doet in je betuursjaar. Een bestuursjaar is om voordat je het weet, en je wilt er juist leuk op terug kunnen kijken!

Mocht je na dit artikel meer willen weten over mijn bestuursjaar, kom dan langs op kamer E1.07 en stel je vragen tijdens een kopje koffie! Ook kun je via deze link meer te weten komen over de specifieke functieverdeling binnen het bestuur.

 

reacties