Rio de Janeiro, the City of God

Door Thomas Meurs

Rio de Janeiro staat ook wel bekend als de stad van God, en hier is ook een reden voor. Voor iedereen die Rio ooit bezocht heeft, is Rio een stad waarbij je gelijk denkt aan caipirinhas, drukke stranden, verse kokosnoten, het huis van vele voetbalteams, het Christusbeeld en natuurlijk de Braziliaanse vrouwen in hun bikini’s. Op regenachtige dagen zoals vandaag, denk ik vaak terug aan de dagen vol met strand, het drinken van vers kokoswater en het eten van ‘Biscoito Globo’.

Studeren in het Buitenland
Tijdens mijn studie in Tilburg had ik de kans om deze geweldige stad te ontdekken onder het mom van ‘studeren in het buitenland’. Het is alweer ongeveer drie jaar geleden dat ik op dit moment naar Schiphol ging voor mijn semester in Brazilië. Een exchange semester is vooral een kans om ‘individuele academische doelen na te jagen’ op een andere plek dan Nederland. Echter is er wel een reden dat Tilburg University is gerankt als één van de betere universiteiten wereldwijd, terwijl Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (PUC) daar niet bij staat. Naar mijn mening worden de vakken namelijk alleen maar speciaal in het Engels aangeboden voor exchange studenten (90% van de vakken aan PUC worden in het Portugees gegeven) en zijn ze relatief eenvoudig. Maar het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat wij een exceptionele groep hadden van slimme internationale studenten, aangezien niemand een lager cijfer had gehaald dan een 9. Wel waren de docenten erg vriendelijk en werden de colleges in kleine groepen gegeven. Ook was te laat komen tijdens college geen enkel probleem (in Rio in ieder geval), want dit is een deel van de cultuur. Naast de colleges in het Engels, was er een verplichte Portugese talencursus voor internationale studenten. Deze talencursus was erg gestructureerd en kon ik door deze cursus ook daadwerkelijk Portugees praten. Verder biedt PUC ook meer vakken aan, waarbij je dieper op de onderwerpen in gaat. Deze waren wel in het Portugees, waardoor het op een gegeven moment erg moeilijk werd voor de gemiddelde student om het te begrijpen. De colleges waren vaak in de ochtend, waardoor je de rest van de dag zelf kon studeren.

Het Strand
Dus wat doe je wanneer je de hele middag hebt om te studeren? Juist. Je gaat naar het strand. Eén van de voordelen van het accommodatieprogramma, een onderdeel van de PUC policy, is dat de gastgezinnen in de betere wijken van de stad wonen. In andere woorden, in de wijken Copacabana of Ipanema. Dit is natuurlijk erg handig, want hier zijn ook de beste stranden te vinden. Langs het strand van de Copa of Ipanema zijn er een aantal wachttorens, ook wel ‘postos’ genoemd. Deze postos verdelen het strand en weerspiegelt als het ware de samenleving, wat wel handig kan zijn om langs te gaan als je naar het strand gaat. Dit heb ik zelf niet gedaan. Posto 11 en 12 zijn vaak bezocht door jonge families met hun kinderen, bij posto 10 zijn de volleybalvelden, en posto 9 is waar de jonge en trendy mensen naartoe gaan. Posto 8 is waar de homogemeenschap verzamelt, waar ik natuurlijk als eerste naartoe ben gegaan. Posto 7 is waar de surfers zijn, en waar de lokale mensen wiet roken ’s nachts. De Copacabana is minder in secties verdeeld, maar de meeste toeristen kun je vinden bij posto 3 en 4. Dit is vooral omdat deze postos in de buurt staan van veel hotels.

Nightlife in Rio de Janeiro
Het nachtleven ontdekken als student in Rio is een onderdeel van je dagelijkse routine. Eén van de meest beroemde plaatsten om ’s nachts naartoe te gaan is Lapa. Lapa is een buurt welke bekend staat om haar historische ‘Acros da Lapa’, gebouwd door één van de Braziliaanse koloniale voorgangers, en the Escadaria Selarón (wat ook te zien is in één van Snoop Dogg’s videoclips). Van donderdagnacht tot zondag zijn de straten in Lapa autovrij en verandert Lapa in een grote bar met goedkope caipirinhas en corndogs. ’s Nachts is deze plek vol met transgenders die jou proberen te drogeren of te bestelen. Tijdens één van mijn eerste avonden hier werd ik bijna beroofd, en ook al heb ik het niet zelf meegemaakt, is het niet gek als ‘vrouwen’ jou een drankje aanbieden, waardoor jij binnen een paar minuten onbewust raakt. Het volgende wat jij je zult herinneren is dat jij opeens wakker wordt aan de zijkant van de straat, zonder telefoon, portemonnee en schoenen. Toch heb ik hier mijn beste avonden beleefd. Aan het begin koop je je drankjes alleen maar op de hoofstraten, aangezien de steegjes niet erg betrouwbaar overkomen. Maar toen wij eenmaal de buurt kenden, liepen we rond in deze buurt tot we de beste (en goedkoopste) caipirinhas vonden van allemaal, wat maar liefst 2 à 3 euro was voor een halve liter. Terug op de hoofdstraten, vind je mensen die aan het spelen zijn op hun bongos, capoeira doen of daklozen die jou drugs proberen te verkopen.

Dit is alleen maar een kleine impressie van de dingen die ik in Rio heb beleefd, en ik zou er nog veel meer over kunnen schrijven, alleen denk ik dat je het beste Rio zelf kunt ontdekken.

reacties