Globl

In deze student entrepreneur spreken Bas Ploeg en Ties den Dekker over hun eigen bedrijf: Globl. Ze beschrijven hoe ze hun bedrijf hebben opgericht en vertellen hoe het is om een student entrepreneur te zijn. Het interview is gemaakt in samenwerking met Starterslift Tilburg, het centrum van Tilburg University voor ondernemende studenten met groot talent en ambitie.

Kun je in het kort omschrijven waar Globl voor staat en wat jullie ermee proberen te bereiken?
Samen met een collectief van reizigers en backpackers zijn wij constant op zoek naar de meest unieke producten uit alle uithoeken van deze wereld en brengen deze naar Nederland. We zijn specifiek op zoek naar producten met een verhaal erachter, zodat onze consumenten weten waar het product vandaan komt en in sommige gevallen zelfs wie het product gemaakt heeft. Het aanbod van producten hangt dus af van wat ons collectief tegenkomt: de ene keer vind je er leren tassen uit Marokko en de andere keer handgemaakte hangmatten uit de Filipijnen.

Wanneer kwamen jullie op het idee om een eigen bedrijf te beginnen?
Gedurende onze studententijd – een periode met relatief weinig verplichtingen – hebben we alle mogelijkheden aangegrepen om te gaan reizen, vaak op een erg klein budget. Op onze reizen in al deze verschillende landen kwamen we vaak prachtige producten tegen die kenmerkend waren voor die regio. Een cruciaal moment om er ook daadwerkelijk een eigen bedrijf in te beginnen was toen we terugkeerden uit Nepal met een toffe leren tas, gekocht in een dorpje aan de voet van de Himalaya’s. Eenmaal bij terugkomst werd er regelmatig gevraagd waar die mooie leren tas vandaan kwam en of hij in Nederland te koop was. Dat het een mooie leren tas was wisten wij al lang, maar wat we toen pas echt doorkregen: het was een tas met een verhaal erachter. Een tas gemaakt van lokaal leer gekocht op een plek dichtbij de bron van het product. We begonnen erover na te denken; hoe gaaf zou het zijn als we samen met een collectief van gelijkgestemde reizigers dit soort producten naar Nederland konden brengen? Niet veel later was Globl geboren!

Hoe is het bedrijf ontwikkeld sinds de start?
We zijn begin April online gegaan, dus we ontwikkelen ons en leren nog iedere dag. Een van de dingen die we zeker geleerd hebben, is om relatief klein te beginnen met lage risico’s en lage kosten. We hebben geprobeerd om eerst antwoorden te vinden en onze aannames te testen en te meten, in plaats van duizenden euro’s uit te geven aan iets dat wellicht helemaal niet blijkt te werken. Als eerste test pilot zijn we naar Marokko gegaan om zelf naar producten en verhalen te zoeken, en uit te vinden of de klant het verhaal achter het product wel belangrijk vindt etc. Dit was succesvol, en nu zal er een tweede pilot plaatsvinden als Bas naar Centraal-Amerika gaat van mei tot augustus, om zo het aanbod in producten nog te vergroten, alsmede het netwerk van Globl verder te vergroten. In het algemeen, zijn we nu druk bezig met het aanbod van producten uit verschillende landen te vergroten, zodat onze klanten meer keus krijgen.

Is het eenvoudig om je studie met je eigen bedrijf te combineren?
We waren beiden aan het einde van onze studie toen we Globl begonnen, maar we geloven dat het zeker mogelijk is om het te combineren met je studie. Natuurlijk is het soms niet eenvoudig om het te combineren, maar er zitten veel uren in een week, en als een eigen bedrijf jouw energie geeft, dan zal je versteld staan hoeveel je kan doen in een week.

Welke vaardigheden heb je tijdens je studie vergaard die je nu gebruikt in je dagelijkse activiteiten voor Globl?
We geloven dat veel aspecten van onze studies terugkomen in dit bedrijf. We hebben beiden de Bachelor International Business Administration afgerond. Bas heeft daarnaast de master Intercultural Communicaton afgerond en Ties de master Entrepreneurship aan de UvA. Als je al deze studies in een blender zal gooien, dan krijg je zoiets als Globl!

Tot op dit punt, wat heb je geleerd van het starten van een eigen bedrijf?
Het is moeilijk in een paar zinnen uit te leggen wat je allemaal leert, want het gaat van handelen met lokale marktmannen en andere reizigers, tot onderwerpen als bijvoorbeeld fotografie. We zijn beiden types die graag dingen leren; uitvogelen hoe iets werkt en het dan zelf proberen. Soms falen we hier hopeloos in, maar we doen het met een grote glimlach op onze gezicht en gaan dan weer verder.

Hoe zie je de toekomst van dit bedrijf?
We willen een community van reizigers bouwen die de meest bijzondere producten vanuit alle uithoeken van deze wereld naar de webshop van Globl brengen. Onze webshop is meer dan gewoon een winkel – het is een plaats waar verhalen worden gedeeld en waar mensen prachtige producten kunnen vinden. Daarnaast willen we graag sterke banden onderhouden met de lokale ambachtsmannen, zodat we ook daar een impact kunnen maken.

Laatste vraag, wat wil je zeggen tegen studenten die ook van plan zijn om een eigen bedrijf te beginnen?
Het klinkt als een enorm cliché, maar ga er gewoon voor en wees niet bang. Er is geen moment in je leven waarop je zoveel tijd hebt, en zo weinig verplichtingen, dan in je studententijd. We geloven dat dit het perfecte moment is om uit te vogelen welke rol.

Wil jij op de hoogte blijven van Globl, kijk dan hier verder.

reacties