Lisbon: What a way to live!

Het is het eind van de middag in begin oktober wanneer ik dit schrijf, ik zit hier op een mooi dakterras in een prettige 26 graden met een goedkoop maar heerlijk bakje koffie. Vandaag was een drukke dag, het surfen in de ochtend en de les op school waar ik net van terug kom hebben me wat duf gemaakt, maar de dag zit er nog lang niet op. Vanavond heerlijk uit eten in één van de vele goede restaurants hier in de stad en daarna een drankje doen in het bruisende nachtleven staan nog op het programma. Terwijl ik dit allemaal zo beschrijf besef ik me dat het niet zo heel moeilijk wordt om mijn keuze voor Lissabon als bestemming voor mijn exchange te onderbouwen, het leven in deze stad is namelijk helemaal niet verkeerd. Ik neem jullie dus graag mee in het ´Erasmus-leven´ van Lissabon!

Mijn keuze
De keuze voor een exchange (binnen de EU ook wel ´erasmus´ genoemd, naar het gelijknamige studieprogramma van de EU) kwam bij mij wat later dan normaal, toen we de keuze kregen om in ons 3e jaar van de bachelor bedrijfseconomie op exchange te gaan was ik daar eigenlijk helemaal niet mee bezig. Later, toen ik me er wat meer in ging verdiepen, realiseerde ik me dat ik deze kans niet kon laten liggen. Ik liet dus 2 vakken open in mijn minor zodat ik een 7e semester aan mijn bachelor kon vastplakken. De keuze voor Lissabon was vrij snel gemaakt, het klimaat van portugal beviel me wel en de stad Lissabon werd me door talloze mensen aanbevolen. Sinds ik hier ben zijn al die enthousiaste berichten van portugezen die er wonen, mensen die er op vakantie zijn geweest of voormalig exchange-studenten in Lissabon me helemaal duidelijk geworden!

Let´s go!
Mijn avontuur begon al in begin augustus, school zou pas op 1 september starten maar aangezien ik mijn appartement (dat ik samen met een Zwitser en een andere Nederlander, beiden ontmoet via facebook, via via had weten te bemachtigen) al in de maand augustus tot mijn beschikking had besloot ik op 5 augustus al af te reizen naar Lissabon. De huisvesting voor studenten in Lissabon is overigens prima geregeld, wees er vroeg bij en je hebt geweldig mooie kamers/appartementen voor een vrij lage prijs, spotgoedkoop als je het vergelijkt met andere Europese hoofdsteden.

De eerste weken bestonden dus uit het ontdekken van de stad samen met mijn Nederlandse huisgenoot en de eerste maand vloog voorbij. Wat me snel al opviel was dat veel vooroordelen over portugezen echt wel op wat waarheid zijn gebaseerd. Portugezen zijn namelijk inderdaad vrijwel altijd te laat voor informele afspraken en totaal niet vooruitdenkend of effectief, wat voor een typische Nederlander als ik echt even wennen was. Maar ik heb ook wel bewondering voor de portugese levensstijl, leven met zo weinig mogelijk stress en gewoon vollop genieten van iedere dag is toch iets waar ik (en vele Nederlanders met mij denk ik) echt iets van kan leren, het heeft dus twee kanten.

Eind Augustus begon de stad vol te stromen met studenten. De studentencommunity in Lissabon is heel groot, het exacte aantal weet ik zo niet maar met zo´n 20 verschillende universiteiten, zijn er behoorlijk wat exchange-studenten. Hierdoor is er eigenlijk iedere dag wel iets te doen (er zijn zelfs 2 verschillende organisaties die zich full-time focussen op het organiseren van evenementen voor exchange-studenten) en zijn er ook altijd wel mensen waarmee je iets kunt doen. Nog steeds leer ik nu iedere dag nieuwe mensen kennen en de lijst met dingen die ik nog moet zien en doen hier is na 2 maanden nog steeds erg groot. In de stad zelf raak je nooit verveeld, dag en nacht is er iets te doen. Met zijn talloze uitzichtpunten (Lissabon wordt ook wel ´de stad op zeven heuvelen´ genoemd, de hoogteverschillen zijn hier dus ook groot), mooie buurten, gebouwen, kerken en musea etc. maar ook de ontelbare uitgaansgelegenheden, parken, restaurants en terrassen is het dus een stad waar je makkelijk een semester zou kunnen blijven. Als voetbalfan is een bezoek aan wedstrijden van Sporting CP of Benfica geweldig, kaartjes voor de beste wedstrijden zoals de kraker tussen de 2 ploegen zijn goed te verkrijgen en voor mij staan ook de Champions League wedstrijden Benfica – Napoli en Sporting – Real Madrid nog op het programma! Verder zijn de mooie stranden rondom Lissabon allemaal goed te bereiken met de bus of trein en allemaal een half uur tot een uur reizen. Het weer zal de komende maand wat minder worden maar toch zal het de hele maand nog boven de 20 graden blijven. Het zal binnenkort wel iets meer gaan regenen maar echt koud wordt het hier niet, in de winter kan de temperatuur overdag zakken tot zo´n 10-14 graden dus dat is vrij mild.

”Geen exchange is natuurlijk compleet zonder reizen en ook dat kan hier prima”

Portugal zelf is prachtig, ik ben al op trips geweest naar Porto en naar de geweldige stranden van de Algarve, verder staan er nog reizen gepland naar de Azoren (een eilandengroep in de Atlantische Oceaan) en het eiland Madeira. Ook tickets naar bijvoorbeeld Madrid of Sevilla zijn vanaf Lissabon niet al te duur en zelfs Marokko is goed te bereiken.

Dan zal ik het toch ook maar over school hebben, dat is natuurlijk toch de reden dat ik hier ben gaan wonen. Op 1 september begon ik dus met de lessen op mijn Universiteit. De kwaliteit van de beschikbare universiteiten (voor studenten uit Tilburg) in Lissabon is uitstekend, Católica (mijn universiteit) en NOVA staan aangeschreven als top business schools met goede rankings binnen Europa en ook wereldwijd. De lessen op Católica zijn wel wat anders dan ik gewend ben; de klassen zijn kleiner, lessen vaker verplicht en er wordt vooral les gegeven door mensen met veel ervaring in het bedrijfsleven. Dit geeft de lessen een net wat andere dimensie en het bevalt me best goed. Er wordt vaak gezegd dat de kwaliteit van de lessen op exchange veel minder is, maar dat is hier zeker niet het geval. Het is voor mij in ieder geval al echt een top ervaring om zo samen te werken met mensen uit alle hoeken van de wereld.

Ik hoop dat ik jullie zo een klein kijkje heb kunnen bieden in mijn eerste maanden in Lissabon, en zo een impressie van het leven als student in deze stad. Maar het blijft natuurlijk maar een impressie dus ik raad iedereen aan om zelf deze prachtige stad te ontdekken, of het nu een citytrip is of een heel exchange semester, het is het zeker waard!

reacties