Just Graduated: Gijs van de Wetering

Mijn naam is Gijs van de Wetering en ik ben 23 jaar. In augustus 2017 heb ik mijn MSc. Finance diploma behaald en sinds november werk ik voor Blacktrace, een onafhankelijke en internationale fusie-en overnamespecialist. In deze column zal ik onder andere bespreken hoe ik de overgang van studeren naar werken heb ervaren en waarom ik heb gekozen voor een carrière in M&A.

Studeren aan Tilburg University

Mijn studententijd begon met de BSc Economie en Bedrijfseconomie. Deze studie sprak mij meer aan dan het reguliere bedrijfseconomie, omdat deze studie je een breder economisch inzicht biedt. In mijn tweede jaar vond ik het tijd om de theorieën in de praktijk toe te passen en ben ik begonnen met het investeren/handelen in aandelen. Een logische vervolgstap was de MSc. Finance, waar ruim 200 hyperambitieuze en internationaal georiënteerde studenten ieder jaar aan deelnemen. De vrije keuzevakken bieden studenten de mogelijkheid om vakken te selecteren die het beste aansluiten bij de gewenste startersfunctie. De hoge onderlinge (positieve) concurrentie en de vele deadlines zorgden voor een hogere werkdruk dan tijdens de Bachelor, maar tegelijkertijd was het een prachtige ervaring om met zoveel gedreven studenten colleges te volgen en samen te werken.

Maak je studententijd compleet!

Samen met een vriend bezocht ik destijds Investment Night 2015, een symposium waar professionele beleggers hun kennis overdragen aan studenten. Na deze interessante en vermakelijke avond leek het mij gaaf om zelf onderdeel te zijn van zo’n commissie, en drie maanden later was ik lid van de commissie Investment Night 2016. Naast alle fantastische (in)formele activiteiten, levert het een berg organisatorische/semiprofessionele ervaring op die de stap naar het werkende leven verkleint. Tegelijkertijd kom je met veel enthousiaste studenten en professionals in contact, wat me heeft geholpen bij het kiezen van een startersfunctie en bij het sollicitatiegesprek zelf. Na Investment Night ben ik voorzitter geworden van A&F Investments, de beleggingsclub voor studenten van Tilburg University. Als bestuur waren wij verantwoordelijk voor het beheer van de portefeuille, het leiden van de vergaderingen, de administratie, ledenwerving, sponsoren, en het organiseren van activiteiten, zoals een gastcollege, bedrijfsbezoek, of borrel. Uiteindelijk is dit de perfecte opstap geweest naar mijn eerste baan.

“Het feit dat al je klanten op executive niveau werken, maakt M&A niet alleen super uniek en interessant voor starters, het vereist ook dat je de hele dag scherp moet zijn.”

Een carrière in M&A

M&A sprak mij niet alleen aan vanwege de financiële aspecten, zoals bedrijfswaarderingen en financiële analyses maken, maar ook vanwege het multidisciplinaire aspect. M&A is namelijk een vak op zich, waar kennis van o.a. finance, strategy, accountancy, (belasting)wetten, psychologie en onderhandelen hard nodig zijn. Ieder bedrijf is ook weer anders dus je moet je steeds opnieuw verdiepen in de industrie, het business model, en de organisatie. Zo leer je iedere deal een hoop nieuwe dingen, en ieder keer moet je als team excelleren om tot een deal te komen. Bovendien leer je een deal sluiten niet op de universiteit. Blacktrace sprak mij aan om 4 redenen: (1) het is een boutique met circa 10 werknemers, (2) pragmatische aanpak, (3) dealgrootte, EBITDA’s van >€3m en (4) de locatie: ‘s Hertogenbosch. Binnen een boutique krijg je vanaf het begin veel verantwoordelijkheden, zijn er korte communicatielijnen en krijg je alle ontwikkelingen mee. De pragmatische aanpak was voor mij een pré, omdat ik het belangrijk vind te blijven focussen op de inhoud en de bruikbaarheid, in plaats van allerlei poespas eromheen. Hierin werk ik zelf het prettigst en kun je de klant het beste van dienst zijn. Deze klanten, veelal ervaren, succesvolle ondernemers en familiebedrijven, zijn het hier mee eens en kiezen daarom Blacktrace om de verkoop van hun bedrijf te begeleiden.

Blacktrace is gespecialiseerd in de verkoop van bedrijven met een ondernemingswaarde van €10-250 miljoen, waardoor we vaak betrokken zijn bij de aan- of verkoop van een familiebedrijf. Dit is voor de familie de eerste en enige keer dat ze het bedrijf verkopen, dus er komt veel sentiment bij kijken en alles moet minimaal 101% perfect verlopen. Daarnaast werken we vaak voor een echte marktleider in een nichemarkt. Dit zijn ontzettend gave projecten, omdat je volledig toegang krijgt tot bedrijfsinformatie van een bedrijf met hoge competitieve voordelen en omdat je je kan verdiepen in hoe de ondernemer het bedrijf heeft grootgebracht. De informatievoorziening is bij dit soort bedrijven een stuk beperkter dan bij beursgenoteerde bedrijven of de cases van de universiteit. Je zult een hoop zelf moeten uitzoeken en veel moeten overleggen met het management, wat de leercurve nog meer stimuleert. Het feit dat al je klanten op executive niveau werken, maakt M&A niet alleen super uniek en interessant voor starters, het vereist ook dat je de hele dag scherp moet zijn.

“We hebben een bedrijf in de markt gezet en dat gaf echt een kick. Je krijgt namelijk direct feedback van de markt of je je werk goed hebt gedaan en of je je op het juiste spoor bevindt.”

Momenteel ben ik vanaf het begin betrokken bij 4 projecten in verscheidene sectoren (bouw, industrieel, energie, en retail) Ik werk op ieder project samen met een van de senioren, die meer dan 25 jaar ervaring hebben. Mijn taken zijn vooralsnog het maken van informatie memoranda, waarderingen, long lists, en business development. Dit takenpakket zal worden uitgebreid met due diligence ondersteuning en contracten, wanneer een traject in een verder stadium komt. Twee weken geleden hebben we één van de bedrijven in de markt gezet en dat gaf echt een kick. Je krijgt namelijk direct feedback van de markt of je je werk goed hebt gedaan en of je je op het juiste spoor bevindt.  Het belooft een prachtig en druk jaar te worden want er zitten een hoop mooie projecten in de pijplijn en de eerste twee tripjes naar Dublin en Warschau staan al voor de boeg!

Tot slot wil ik je hartelijk bedanken voor je interesse en voor het lezen van deze column. Mocht je vragen hebben over Blacktrace, aandelen, of iets anders, dan kun je me altijd een mailtje sturen (gijs.van.de.wetering@blacktrace.nl).

reacties