Jasper Vreman – Just Graduated

For the English version, click here

Wie ben je?

Ik ben Jasper Vreman, 23 jaar en opgegroeid in Oud Gastel. In 2018 ben ik begonnen aan de bachelor Bedrijfseconomie in Tilburg, die ik in 2021 heb afgerond. Vervolgens heb ik zowel de master Accountancy als de master Finance gedaan, ook aan Tilburg University. Na het afronden van beide masters, ben ik op 1 september 2023 gestart bij QVO Values, een start-up in corporate valuation.

Hoe was het afstuderen?

In 2021 ben ik eerst begonnen met de master Accountancy. Deze master heb ik in het eerste jaar zo goed als afgerond, op één vak na. Om te voorkomen dat je een enorm tarief moet betalen voor de tweede master, dien je je eerste master nog niet af te ronden. Daarom heb ik ervoor gekozen om een vak open te laten. De master Accountancy is bijzonder omdat je geen scriptie schrijft, maar een MSc File. Hierbij wordt de scriptie als het ware opgedeeld in drie onderdelen: de Business Application, de Replication Study en de Research Note. Hiermee wordt de werklast van één grote scriptie verdeeld over een heel jaar. De Research Note is het grootste ‘project’, en deze heb ik geschreven onder begeleiding van KPMG in Rotterdam. Het schrijven van de Research Note bij een werkgever zou ik iedereen aanraden om een gevoel te krijgen van je mogelijke toekomstige werkomgeving en welke werkzaamheden er bij het accountancy-vak komen kijken. Al met al beviel de opzet van de MSc File wel, echter heb je nu een heel jaar een schuldgevoel als je sociale activiteiten prioriteert boven een middagje in de UB.

Bij de master Finance diende er wel een volledige scriptie te worden geschreven. In januari besloot ik te solliciteren op een research project binnen de scriptie: hierbij heeft een groep scriptie-schrijvers dezelfde richting, in mijn geval inflation hedging, en op die manier kan je elkaar helpen door kennis en tips te delen. Tevens krijg je een begeleider die thuis is in dit onderwerp, wat enorm kan helpen in het schrijven van een scriptie. Met behulp van mijn begeleider Rik Frehen heb ik het hele scriptieproces als prettig ervaren, met als kers op de taart een 8 als beoordeling!

Hoe was het zoeken van een baan?

Het serieuze zoeken naar een baan begon met een LinkedIn-bericht, waarin ik benoemde dat ik beide masters had afgerond en op zoek was naar een baan in Finance. Vervolgens heb ik oprecht meer dan honderd reacties gekregen van recruiters. Veel berichten waren van detachering- en interim finance kantoren, maar natuurlijk hebben ook veel accountancy kantoren een berichtje gestuurd. Er was echter één bericht dat er uitsprong, namelijk van Henk Oosterhout. Hij stelde dat hij ging beginnen aan een nieuw avontuur: een start-up in corporate valuation. Nu was valuation precies hetgeen waar ik naar op zoek was: veel analytisch denkwerk, maar ook een sociale inslag door het contact met de klanten. Ik heb vervolgens gebeld met Henk toen ik nog op vakantie was in Zuid-Afrika. De eerste klik was erg goed, en we besloten om een ‘formeel’ sollicitatiegesprek te hebben in Leiden, op het terras. Hier werd het eerste vermoeden bevestigd, en ik ben vervolgens per 1 september gestart.

Hoe is het werk bij QVO Values?

Momenteel ben ik meer dan vier maanden aan het werk bij QVO Values en ik heb het nog steeds enorm naar mijn zin. Het mooie aan een start-up is dat je alle facetten meekrijgt van het reilen en zeilen van het oprichten van het bedrijf. In de eerste maand heb ik bijvoorbeeld een valuation-workshop mogen geven voor de tax and accounting reporting division van een AEX-fonds. Verder, het geven van gastcolleges bij de VU en RSM is natuurlijk uniek. Omdat we graag willen groeien, moeten we natuurlijk meer analisten aannemen. Het leuke hieraan is dat Henk en ik samen de sollicitatiegesprekken doen. Op die manier kunnen we elkaar aanvullen met vragen voor de sollicitant of informatie over QVO Values.

Wat doe je nog meer?

Eigenlijk is het werk, los van de start-up werkzaamheden, in drie delen op te delen: modelleren, verdiepen en afspraken. Modelleren houdt heel simpel in: er worden modellen ontwikkeld voor de waarderingswerkzaamheden. Omdat we net beginnen, moeten we helemaal vanaf nul beginnen. Ondanks dat het ontwikkelen van modellen misschien niet heel sexy klinkt, zorgt het er wel voor dat je een beter begrip krijgt van de modellen die je vervolgens in de toekomst gaat gebruiken. Op die manier kan ik zeggen dat ik de afgelopen vier maanden enorm veel heb geleerd. Verder is het verdiepen voornamelijk onderzoek doen naar onze klanten en hun concurrenten om een beter begrip te krijgen van de klant, of een hele industrie. Cijfers vertellen natuurlijk maar een deel van het verhaal: een lage bruto marge voor een supermarkt is niet zo gek, maar voor een farmaceut wel. Daarom is het van belang om het bedrijf en haar industrie goed te begrijpen. Het laatste facet is afspraken: de aangeleverde data van onze klanten is soms niet helemaal compleet of roept vragen op. Om de ruis dan te verhelpen, hebben we afspraken om onze vragen te stellen. Verder worden onze resultaten gecontroleerd door bijvoorbeeld een audit firm of de belastingdienst. Als zij dan vragen hebben, geven wij ook tekst en uitleg in een afspraak.

reacties