Investment Night 2018: “Tijden veranderen, maar de honger naar Alpha niet”

Onze honger naar Alpha

“Alpha wordt in Finance gebruikt als prestatiemaatstaf. Alpha, vaak gezien als het actief rendement op een investering, peilt de prestatie van een investering tegen een marktindex of benchmark. Bekijk deze definitie als een metafoor, waarbij wij, als commissie, actief de vorige edities van Investment Night (de benchmark) willen overtreffen. Alles heeft een begin, dus laten we teruggaan naar waar het begonnen is.

Hoe het begon…

De commissie was gevormd en de rollen waren verdeeld. De volgende stap was een thema bedenken. Ieder lid had een visie en perspectief op hoe ‘De Avond’ eruit zou moeten zien. Het duurde niet lang totdat we de kans zagen om onze ideeën te combineren naar een majestueus thema: “Uiteenlopende investeringsstrategieën door de tijd heen”. Om verschillende strategieën te vertegenwoordigen, hadden we een panel van sprekers nodig.

Tijd voor actie

Om onze wildste dromen uit te laten komen, hadden we sprekers en partners nodig. Voor iedere strategy hadden we een lijst van potentiële bedrijven opgesteld, en deze bedrijven over de commissieleden verdeeld. Voordat we het wisten, hadden we onze gewenste sprekers binnen. Ons panel bestond uit een actieve investeerder, een passieve investeerder, een technische analyst en een maatschappelijk verantwoorde investeerder. Een zwaardere uitdaging was om een geschikte dagvoorzitter te vinden. We hadden een concreet beeld over de rol van de dagvoorzitter, wat het nog moeilijker maakte. Na een aantal maanden en vele telefoontjes later, hadden we onze ideale dagvoorzitter: Esther van Rijswijk. Vanaf dit moment konden we beginnen met brainstormen over ‘De Avond’.

“Investment Night” in theorie

In theorie hadden we een aantal sleutelingrediënten voor de zesde editie van Investment Night: interactie, debat, een strak schema, informatieve presentaties en tot slot; entertainment. Verder moest ons thema te herkennen zijn tijdens de avond. Voor ons was het belangrijk dat het thema en de bijbehorende slogan eruit sprongen. Daarom hadden we een ‘brutale’ dagvoorzitter nodig. Met haar hulp konden we debatten en discussies uitlokken.

Zonder promotie gebeurt er iets vreselijks… Niets!

Voordat we konden beginnen met de promotie, hadden we promotiemateriaal nodig. Na uren ontwerpen, waren onze materialen klaar en kon de promotie van start gaan. Zoals ik eerder al zei: we willen een zo hoog mogelijke ‘Alpha’ voor ons evenement. Daarom was ons doel om meer registraties te krijgen dan de voorgaande edities. De eerste week hadden we een enorm aantal registraties en we dachten zelfs aan een groter podium. Jammer genoeg stagneerden de registraties en dachten we dat we het niet zouden redden. Gelukkig maakten we een inhaalslag in de laatste week en eindigden we met een verpletterende 213 inschrijvingen; een nieuw record. Dit is iets waar we als commissie trots op zijn.

“Investment Night” in de praktijk

Uiteindelijk was daar de dag die al zo lang in onze agenda’s gemarkeerd stond. 1 Mei: “Investment Night”. Show time! Alles was voorbereid, en we konden alleen maar hopen dat alles uitpakte zoals we het wilden. De grote vraag was: vormen alle ingrediënten samen een mooi geheel? Terugkijkend kan ik zeggen: ja, dat deden ze! Door Mentimeter te gebruiken creëerden we interactie en discussies. Check. Er was humor die aansloeg bij het publiek. Check. Het strakke schema kwam goed tot uiting en niets liep uit. Check. Er ontstond discussie over de vier belangrijkste investeringsstrategieën en de sprekers lieten zien hoe zij Alpha creëeren. Check. In mijn ogen was “Investment Night 2018” dan ook een groot succes!

Dankwoord

Voor de laatste keer wil ik graag alle sprekers bedanken, ons publiek en de partners voor deze fantastische avond. Dit zou tevens nooit mogelijk geweest zijn zonder de coördinator en commissieleden. Daarom een speciaal dankwoord aan Iris Uijttewaal, Guido van Poppel, Tom van Arendonk en Dax Tops voor alles wat ze gedaan hebben om dit mogelijk te maken. Ikzelf, Teun Onstenk, ben trots dat Investment Night 2018 een groot succes was!

reacties