And when certain circumstances are met it will flourish like never before: A&F Investments First Quarter

Het weer is niet altijd mooi. De zon schijnt niet elke dag, soms regent het, tijdens andere momenten is er te veel wind, en soms schijnt de zon zelfs te veel. Al deze omstandigheden zijn meningen van iemand tegenover het weer. En net als op de financiële markten, kunnen alle toestanden goed voor elk persoon zijn. Het hangt alleen af hoe goed voorbereid je was voor elke situatie.

Het eerste kwartaal was niet een kwartaal dat veel mensen hadden verwacht. De twee ‘sell-offs’ in februari en maart hebben zeker een aantal mensen op het puntje van hun stoel gezet. Na het goede einde van 2017 was de start van 2018 iets anders. In het eerste kwartaal van 2018 viel de S&P 500 met 1,60%, was de Eurostoxx met 4,70% gevallen en stond de MSCI World met 1,80% in de min. Ook al was dit niet de beste prestatie die we de laatste tijd op de markt hebben gezien, A&F Investments kan nog altijd zeggen dat ze op de juiste weg zijn.

Interessante tijden vragen om interessante beslissingen. We zijn dit laatste kwartaal gestart door een aantal aandelen in onze eigen Philips NV te kopen. Het interessante aan dit bedrijf zijn de ideeën die dit bedrijf wil realiseren na zijn herstructurering. Na deze beslissing besloten wij onszelf meer in de vliegtuigbranche te verdiepen. Kort na het verkopen van Aercap Holdings hebben wij besloten om toch een belang te handhaven in deze industrie. Onze verwachtingen zijn dat de vraag om te vliegen elk jaar steeds groter wordt. Hierdoor hebben wij een positie genomen in The Boeing Company. Dit bedrijf bleek de meest interessante te zijn in de duopolie met Airbus SE. Naast het produceren van vliegtuigen is Boeing ook in verschillende segmenten bezig, dit helpt goed bij het diversificatie van het bedrijf.

“De extra inzichten die wij hebben gekregen tijdens mooiere tijden hebben ons geholpen om met de markt om te gaan gedurende moeilijkere tijden.”

Verder zijn we ook getroffen door de golf van fusies en overnames. Na een lange tijd Gener8 Maritime in onze portefeuille te hebben gehad, werd dit bedrijf rond het start van het laatste kwartaal door een concurrent overgenomen. Door deze acquisitie hebben we een goede premie ontvangen bovenop de aandelenprijs. Naast onze standaard meetings hebben we elk kwartaal ook een ‘strategy meeting’. Gedurende deze meeting heeft ons Risk Team een aantal interessante onderwerpen gepresenteerd die zij grondig hebben onderzocht. Deze onderwerpen varieerden van obligaties tot en met commodities. Hun analyses pasten perfect binnen onze strategie om onze portefeuille verder duurzaam te laten groeien. Door deze analyses hebben we een positie genomen in ETFS All Commodities. Naast het risico verlagen van onze portefeuille, is het investeren in commodities heel anders dan in normale aandelen. Dit past ook goed bij ons doel om zo veel mogelijk te leren bij het beheersen van onze portefeuille.

De beste investering die we dit afgelopen jaar hebben gemaakt was onze investering in kennis. De extra inzichten die wij hebben gekregen tijdens mooiere tijden hebben ons geholpen om met de markt om te gaan gedurende moeilijkere tijden. Met een uitstekende groei in de capaciteiten van onze leden zijn we zeker dat we toekomstige marktschommelingen ook tegen kunnen gaan. Wij streven er naar om voorbereid te zijn op alle toekomstige omstandigheden die zich voor kunnen doen. En als eenmaal onze favoriete omstandigheid langs komt, zullen de opbrengsten van A&F Investments bloeien zoals men nooit eerder heeft gezien.

reacties