How to Present

Ik was verbaasd toen ik al voor de zomer een e-mail ontving van onze HR Academie met de vraag welke datum mij het best uitkwam om deel te nemen aan een cursus ‘Presentation Skills’. De reden voor mijn verbazing was vooral omdat ik reeds lid ben bij een (internationale) vereniging met als doel om deelnemers te helpen met het verbeteren van hun communicatie-, presentatie-, en leiderschapskwaliteiten. Dus, waarom zou ik deze simpele eendaagse cursus nodig hebben, als ik reeds 2 keer per week naar deze organisatie toega.

Nadat collega’s mij hebben verteld dat deze cursus ons nieuwe inzichten zou geven, heb ik aan de HR-academie gereageerd welke datum voor mij het meest schikte. Op de dag zelf sprak ik mezelf toe: andere invalshoek, andere inzichten…

Ik moet toegeven dat het een goede training was; goed georganiseerd, een professionele coach en een gemoedelijke sfeer. De training begon met een kick-off, waar je moest vertellen wie je bent, wat je doet en wat je verwacht van de training. Na de korte presentaties gaf de coach feedback en kon je jezelf terugkijken op een video. Ik had mezelf nog nooit zien presenteren op video, dus ik vond deze oefening best eng maar ook spannend. Ik dacht dat het niet veel erger dan dit kon worden, maar, toen ik mezelf terugzag op de video, was ik van mening veranderd. Het was ten slotte niet zo slecht. Direct na de kick-off ontving ik enkele verbeterpunten:

“Zoals harder spreken, langzamer spreken en niet vergeten om te ademen!”

Al deze aandachtspunten WIST ik van de vereniging. Het was niets nieuws, maar na de kick-off en het bekijken van de video, waren de verbeterpunten dit keer van toepassing op mezelf; dit zijn zeker punten waar ik op moet letten.

Als tweede oefening moesten we een overtuigend verhaal presenteren aan het publiek. Ik heb ervoor gekozen om het publiek te overtuigen om te kijken naar de ongelooflijk goede Amerikaanse tv-series. Ik maakte een overzicht van de punten waar ik nadruk op wilde leggen en hoe ik de aandacht van het publiek kon trekken en ik creëerde een standpunt waarom het publiek ook naar de series (of in ieder geval de trailers) zouden moeten kijken. Stem was hard, langzamer pratend dan tijdens de kick-off en ik ademde normaal. Na deze presentatie waren de verbeterpunten: kijk naar het publiek en neem pauzes. Naar het publiek kijken kan erg moeilijk zijn. Daarvoor geldt deze tip: Gebruik de letter M en probeer oogcontact te hebben met iedereen in het publiek voor maximaal 2,5 seconden. Met de letter M wordt het volgende bedoeld: Probeer terwijl je aan het presenteren bent te beginnen van ofwel de linker- ofwel de rechterkant en beweeg je ogen in de vorm van de M door het publiek. Probeer niet te letterlijk een M te tekenen met je ogen, dit kan er grappig uitzien.

Bij de laatste oefening van de dag was het de bedoeling om je standpunt duidelijk te maken tijdens een presentatie, zogenaamd voor een managementteam, maar op een effectieve en efficiënte manier. Het doel van mijn presentatie was om het publiek duidelijk te maken waarom mijn verantwoordelijkheden op mijn werk belangrijk zijn voor elke werknemer binnen de organisatie. Tijdens mijn presentatie gaf ik duidelijke voorbeelden en benadrukte ik mijn bereidheid om hen te helpen bij eventuele onzekerheden. Het leerdoel van deze presentatie was: Voorbeelden kunnen handig zijn en probeer jezelf met betrekking tot de boodschap die je over wil brengen af te vragen; wil je je verhaal vertellen en ‘verdergaan’ of wil je dat het ‘blijft plakken’, waardoor je het doel van effectiviteit bereikt.

De eendaagse presentatievaardighedencursus kort samengevat:

  • Adem en neem pauzes
  • Letter M
  • 2,5 seconden
  • Stemgebruik
  • Voorbeelden

 

reacties