Just Graduated: Anne de Smit

Mijn naam is Anne de Smit, 23 jaar en afgelopen juli ben ik afgestudeerd voor mijn Master Accountancy. Inmiddels ben ik sinds eind augustus werkzaam voor EY.

Van student naar accountant

Eind augustus is voor mij een nieuw avontuur begonnen, ik heb het studerende leven vaarwel gezegd en het werkende leven verwelkomd. Inmiddels ben ik ruim 2 maanden aan het werken en is mijn leven veel veranderd. De fiets is verruild voor de auto, sneakers voor hakken en uitslapen kan alleen nog maar in het weekend. Het werkende leven is vooral in het begin erg wennen. In mijn studententijd had ik met name in de Master Accountancy weinig contacturen op de universiteit en deed ik veel naast mijn studie. Ik was penningmeester bij T.S.A.V. Parcival, (hoofd)redacteur van Faces-Online bij Asset | A&F en ben ook nog een jaar actief lid geweest bij I*ESN. Ik hield ervan om overdag te sporten en bezig te zijn met veel verschillende dingen. Ik heb mijn master dan ook over twee jaar uitgespreid, in plaats van deze in één jaar af te ronden. In mijn extra jaar heb ik eerst een half jaar stage gelopen bij de interne auditafdeling van de Rabobank. Mijn doel van een stage tijdens de master was het vergaren van ervaring in de praktijk. Ik had tijdens mijn master slechts een beperkt beeld van de werkzaamheden welke ik zou gaan doen als ik zou gaan werken en geen enkele ervaring in het bedrijfsleven. Door de stage bij de Rabobank heb ik veel beter beeld gekregen van de werkzaamheden welke een accountant doet en wist ik zeker dat dit vak mij interesseerde. Na mijn stage bij de Rabobank heb ik deficiëntie vakken gehaald voor mijn Post-Master Accountancy en ben ik erg actief geweest voor onder andere Faces-Online. Tijdens deze periode heb ik enkele interviews mogen doen met CFO’s en een CEO uit het bedrijfsleven. Door deze ervaring sta ik nu steviger in mijn schoenen tegenover klanten en heb ik interessante gesprekken mogen voeren.

Inmiddels ben ik nog steeds bezig met veel verschillende dingen, maar dan achter een bureau op kantoor of bij de klant. Ik kan nu mijn vergaarde kennis van mijn nevenactiviteiten, de bachelor Bedrijfseconomie en Master Accountancy in de praktijk toepassen. Al heb ik in de afgelopen twee maanden ook al ontzettend veel mogen leren van collega’s. Dat is met name één van de leukste dingen aan het werken:

Ik heb dit gevonden bij mijn huidige werkgever, hiervoor heb ik me breed georiënteerd, voordat ik de beslissing had genomen. Door de Inhousedagen en de Accountancyday van A&F heb ik met heel veel verschillende kantoren kennis mogen maken en zo een goede indruk gekregen van allerlei verschillende kantoren. Hierdoor heb ik besloten mijn scriptiestage te doen bij één van de Big Four kantoren om zo beter kennis te maken met één van de bedrijven. Uiteindelijk mocht ik in dienst treden bij dit bedrijf en weet ik zeker dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Post-Master accountancy

Naast werk ben ik ook begonnen met mijn Post-Master Accountancy en ben ik nog één dag in de week ‘student’. De Post-Master kost veel tijd naast het werk. Iedere week moet er een casus worden ingeleverd, welke je meestal wel een paar uur kost. Dit vergt een goede planning, aangezien ik nog graag blijf sporten en leuke dingen wil doen met vrienden. Op tijd beginnen is nu een ‘must’ als je niet tot ’s avonds laat door wil gaan. Echter zijn zeggen dat je op tijd gaat beginnen en dit daadwerkelijk doen, twee verschillende dingen. Dit is niet veranderd sinds ik ben gaan werken.

Het werkende leven is wennen, maar het bevalt goed. Doordeweeks ben ik hard aan het werk met mijn teams en leer ik iedere dag weer nieuwe dingen. ’s Avonds is er (vooralsnog) tijd om te sporten en wordt er (zo nu en dan) tijd aan studie besteed. Voor mij staat er op het moment van schrijven over een kleine week een reis naar Amerika op de planning. Een kans waarvan ik me bewust ben dat het enorm gaaf is dat ik deze aangereikt krijg en hem dan ook met beide handen aangrijp!

reacties