Fulltime werken na jaren studeren, een moeilijke overgang?

For the English version, click here!

Na de basisschool, voortgezet onderwijs en universiteit te hebben doorlopen komt eindelijk het moment dat je fulltime gaat werken. Velen van jullie hebben ongetwijfeld al gewerkt in banen die in verschillende verhoudingen te maken hebben gehad met hetgeen waarvoor gestudeerd is. Nadat je jouw diploma hebt behaald komt eindelijk het moment wanneer je geen student meer bent, maar professional. Dit artikel gaat dieper in op wat jij als student kunt verwachten en wat oud-leden te vertellen hebben over hoe deze nieuwe levensfase is.

De overgang

Je hebt net je bachelor- of masterdiploma behaald en bent klaar om een nieuw avontuur aan te gaan. Je zet (waarschijnlijk) je studiefinanciering stop bij DUO en bent na een (aantal) gesprek(ken) aangenomen op een nieuwe functie. Wat staat er jou nu te wachten? Vergeleken met het studentenleven waarin alles vrij flexibel is en ongestructureerd, moet je nu ineens 32-40 uur tijd stoppen in een baan en is het leven ineens meer gestructureerd en uitdagender. De ene werkgever biedt andere voorwaarden dan de ander en zo kan het verschillend zijn per persoon. Sinds het begin van de coronapandemie is het begrip thuiswerken ineens heel normaal, maar kan het heel erg verschillen per functie en per organisatie hoe hier mee wordt omgegaan. 

“Het gaf eigenlijk vooral meer rust omdat ik alleen nog maar op werk hoefde te focussen”.

Ervaringen geven vaak een goed beeld van een geschetste situatie, daarom zijn oud-leden benaderd van Asset A&F om te kijken naar hoe zij deze nieuwe periode ervaren. Zo is Dewi van Zijl, voormalig Faces editor, sinds een aantal maanden fulltime aan de slag als associate consultant bij Korn Ferry in Amsterdam. Zij begon tijdens haar master Finance als scriptie stagiair bij Korn Ferry. Hierin werkte Dewi drie dagen mee in het bedrijf en werkten ze de andere twee dagen aan haar scriptie. Dit maakte het voor haar mogelijk om de kennis en data bij haar werkgever te gebruiken voor haar scriptie. Het grootste voordeel volgens haar was dat zij door deze stage meteen een fulltimebaan kreeg aangeboden voor na haar afstuderen. Zij omschrijft de overgang naar fulltimebaan als volgt: “Ik zat eigenlijk al in het werkritme door mijn stage dagen en er veranderde voor mij dus niet enorm veel toen ik vijf dagen per week ging werken. Het gaf eigenlijk vooral meer rust omdat ik alleen nog maar op werk hoefde te focussen.”

Verder vertelt Ahlam Kodade, sinds een aantal maanden fulltime aan de slag bij Mploy Associates als datamanager na haar afstuderen op de master Finance, over haar ervaring als professional. Zij vertelt dit als volgt: “De overgang van studeren naar werk was niet heel lastig. Het moeilijkste was het aanpassen aan een werkrooster van 9 tot 5 en het plannen van werktijden (met name een goed slaaprooster). Dit komt, omdat je als student meer flexibiliteit had met de indeling van je tijd.”

Thuiswerken

Veelal vanuit de omgeving, de media en berichtgevingen van bedrijven zelf wordt er steeds meer gepraat over thuiswerken of het hybride werken. Veel bedrijven hebben een voorkeur voor thuiswerken, omdat het de kantoorkosten drukt en medewerkers helpt bij de werk-privé balans zonder de productiviteit van medewerkers aan te tasten. Dewi heeft thuiswerken in haar organisatie als volgt ervaren: “Voor mij ligt de focus nog wel sterk op thuis werken, bij het consultancybureau waar ik werk houden we ons volledig aan de corona maatregelen en thuis werken is erg efficiënt gebleken. Op dit moment ga ik maar 1 à 2 dagen per week naar kantoor, maar ik verwacht dat dit komende tijd iets meer gaat worden nu alles is versoepeld.” 

Verder heeft Ahlam het over bepaalde aspecten die het lastiger maken voor iemand die als starter aan een baan begint, maar belicht ze ook verder positieve aspecten van het thuiswerken: “Thuiswerken heeft het inwerken wat moeilijker gemaakt en het is lastiger om andere collega’s te ontmoeten en nieuwe processen te leren. Iedereen was beschikbaar om te helpen als ik ernaar vroeg. Ik vind het ook leuk dat ik de keuze heb om naar kantoor te gaan als ik dat wil. Daarnaast vind ik het geweldig om thuis te werken, omdat ik minder tijd kwijt ben aan reistijd van en naar kantoor.”  

Tips voor studenten

Ter afsluiting van dit artikel hebben wij van onze correspondenten nog een aantal tips meegekregen die kunnen bijdragen tot het moment dat jullie de overstap maken naar professional. Zo heeft Dewi als tips een aantal zaken op een rijtje gezet. Zorg dat je er daadwerkelijk klaar voor bent, want zodra je dit bent, ben je veel gemotiveerder om te zoeken naar een passende functie op de arbeidsmarkt. Ben je nog niet klaar om te gaan werken, ontwikkel jezelf verder met een extra studie, stage of nieuwe vaardigheden. Heb je er wel voor gekozen om te gaan werken, kijk dan goed of het bedrijf bij je past, de mensen, de cultuur én de werkzaamheden. Deze zaken kan men zich redelijk op voorbereiden door een goede oriëntatie tijdens de studententijd. 

Verder had Ahlam nog tips voor bij het zoeken naar passend werk en praktische zaken die jou kunnen helpen bij het daadwerkelijk aan de slag gaan. Bij het solliciteren naar een baan, blijf solliciteren, ook voor posities die naar jouw mening momenteel nog niet haalbaar zijn. Op deze wijze word je beter in het voeren van sollicitatiegesprekken. Wees tijdens een sollicitatiegesprek vooral jezelf, dit is belangrijk, omdat het van belang is dat jij in een team komt dat past bij jouw persoonlijkheid en voorkeuren. Wanneer je begint met een nieuwe baan is het belangrijk om zoveel mogelijk vragen te stellen. Schrijf alles secuur op en rooster meetings in met collega’s, zodat je vragen kan stellen over zaken die jij nog niet helemaal begrijpt. Wees niet bang om (nieuwe) mensen aan te spreken en probeer plezier te vinden in je nieuwe functie. 

reacties