Een bestuursjaar als External Affairs van Asset | Accounting & Finance – Thomas Mols

For English, click here.

Wie ben ik?

Ik ben Thomas Mols, 22 jaar oud en kom uit Tilburg. Een jaar geleden ben ik in mijn derde jaar van de bachelor International Business Administration actief geworden bij Asset | Accounting & Finance. Na een half jaar commissiewerk te hebben gedaan voor de Finance Expedition werd ik steeds meer bekend met A&F. Ik heb aan bijna elke activiteit deelgenomen en heb zo een hoop mensen leren kennen en mooie herinneringen opgedaan. Naast de studie en A&F ben ik in mijn vrije tijd in de sportschool te vinden en vooral onder de mensen.

Waarom heb ik de functie externe gekozen?

In het derde jaar van mijn bachelor gingen de corona maatregelen er af en voelde ik het werkende leven al dichterbij komen. Ik had de drang om meer uit mijn studententijd te halen dus ik sloot me aan bij A&F. Door vaak aan te sluiten bij evenementen heb ik de vereniging snel leren kennen. Een bestuursjaar sloot ik altijd uit omdat ik de studie zou moeten pauzeren. Na een goed gesprek met een aantal bestuurders zag ik toch de waarde van een bestuursjaar in en heb ik besloten te solliciteren.

Wat mij het meest interesseerde was het praktische werk wat een bestuurder doet. Na een aantal jaar alleen theoretisch bezig te zijn was ik toe aan afwisseling. Daarnaast was ik onzeker van de master die ik wilde doen, en leek het me handig om met een bestuursjaar een beter inzicht te krijgen van de mogelijkheden die verschillende masters bieden. De functie external affairs specifiek trok mij het meeste aan omdat je met veel bedrijven contact hebt en overal een kijkje in de keuken kan nemen. Ik geloofde tegelijkertijd dat ik met deze functie het meeste kon leren.

Wat levert het op?

Het belangrijkste is dat je samen een bestuur bent. Binnen het bestuur heeft iedereen een functie met afgekaderde verantwoordelijkheden, waardoor iedereen met zijn eigen ‘bril’ naar situaties kijkt en vanuit daar zijn input geeft. De besluiten die genomen worden kom je vaak samen op uit. Je leert tijdens een bestuursjaar enorm goed samen werken. Niet alleen binnen A&F, maar ook samen met de andere Asset departementen ga je in overleg of discussie. Je leert het in kaart brengen van belangen, werken en presteren onder druk en het presenteren van jouw mening of strategie.

Naast de rol binnen het bestuur en binnen A&F heb je als external affairs een grote rol naar buiten. Je vertaalt de wensen van bedrijven naar de mogelijkheden die de vereniging kan bieden. Hoe je de vereniging wil positioneren als bestuur vertaalt je als external naar bedrijven en studenten in het contact wat je dagelijks hebt. Tijdens het bestuursjaar leer je dus communiceren in een wisselende context. Door in contact te staan met zoveel mensen, zowel studenten als mensen in het bedrijfsleven, bouw je een enorm groot netwerk op. Een hele nuttige bijkomstigheid voor de toekomst!

Wat doe ik als externe?

Als winter external affairs start je aan het begin van je jaar de Financial Business Dinner en de Finance Expedition commissies op. Je zorgt dat de commissie leden weten wat hun taken zijn en begeleid ze de rest van het jaar in het werk wat ze doen. Daarnaast ben je verantwoordelijkheid voor alle social media kanalen. Daarin geef je dus vorm aan het beleid wat er in de zomer geschreven wordt door het bestuur. In de zomer schrijf je ook mee aan dit beleid. Je richt je in ieder geval met social media op het vergroten van het bereik van de kanalen. Gedurende het jaar spring je af en toe bij in het organiseren van andere evenementen en activiteiten. Deze werkzaamheden zorgen voor de ontwikkeling die je doormaakt in het samenwerken en communiceren.

Een belangrijke taak die je op verschillende momenten in het jaar vervult is het doen van acquisitie voor samenwerkingen met bedrijven. De uitdaging hierin is dat je verschillende manieren hebt om een gesprek aan te gaan. De kunst is om grip te krijgen op de belangen van de andere partij, de context in beeld te krijgen en hier met gepaste manier op in te spelen.

Zoals ik eerder aan gaf, ben je ook onderdeel van een bestuur. Naast het bestuur van je eigen department vorm je ‘taskforces’ met andere bestuurders die samen taken oppakken. Dit loopt uiteen tot het organiseren van Master Experience Days tot het bedenken van nieuwe Asset Member Card deals. In de organisatie voor evenementen en de vaste taken die je hebt heb je beperkte tijd. Het is belangrijk dat je daarom prioriteiten stelt en efficiënt werkt. Door het pakket aan taken wat je hebt leer je verantwoordelijkheid dragen en ontwikkel je time management skills.

Conclusie

Al met al is een bestuursjaar een mooie kans om jezelf te ontwikkelen en doe je gaandeweg mooie herinneringen op. Tot slot bouw je mee aan de gaafste studievereniging van Tilburg!

reacties