DUODEKA: profiteren van de mogelijkheden van IT

In deze student entrepreneur vertelt Daan Schoofs hoe hij samen met Dion Duimel, Joseph Rousseau, Koen Lavrijssen, Rik van de Looi en Wouter van Ooijen “DUODEKA” heeft opgericht. Het interview is gemaakt in samenwerking met Starterslift Tilburg, het centrum van Tilburg University voor ondernemende studenten met groot talent en ambitie.

Kun je in het kort uitleggen wat het bedrijf zoal doet en wat het probeert te bereiken?
Iedereen laten profiteren van de mogelijkheden van IT, dat is de missie van DUODEKA. Wij werken intensief samen met partners uit het veld om IT producten te vermarkten en maatwerk software te ontwikkelen vanuit een business-first perspectief. Wij stemmen onze IT producten af op de business met als doel het verbeteren van bedrijfsresultaten.

DUODEKA is een coöperatie bestaande uit een groep jonge Serial Entrepreneurs gespecialiseerd in PHP en JavaScript development. Door de combinatie van ondernemerschap en development kunnen wij ons focussen op Agile software vermarkting en development. Kleine, slimme investeringen doen, in recurring loops, om zo snel mogelijk een passende oplossing te vinden.

Wanneer kwam je met het idee om je eigen bedrijf te beginnen?
Hoewel ik tijdens mijn studie altijd ondernemend bezig was, ben ik nooit een ondernemer geweest. Richting mijn afstuderen, na het verzamelen van onderzoeksgegevens in Jakarta en tijdens de sollicitatie-processen, besefte ik me dat ik een bepaalde vrijheid wilde waarbinnen ik me volledig zou kunnen focussen op datgene wat ik echt belangrijk vind. Ik heb mezelf toen leren programmeren en begon na te denken over het starten van mijn eigen bedrijf.

Ondernemen vergt natuurlijk een flinke dosis lef. Wat heeft je ertoe gezet om de eerste stap te zetten en te beginnen?
Toen ik eenmaal had besloten dat ik een eigen bedrijf wilde starten, was ik ervan overtuigd dat als ik klein zou beginnen, mezelf zou omringen met ondernemers, er zich vanzelf mooie kansen zouden voordoen. In de incubator van Starterslift heb ik de jongens ontmoet waarmee we DUODEKA zijn begonnen.

Is het combineren van studeren en ondernemen gemakkelijk te combineren?
Het opbouwen en doorontwikkelen van een organisatie vergt continue aandacht. De combinatie tussen studie en ondernemen is uitdagend. Het brengt een enorme drain op je resources teweeg. Je hebt simpelweg minder FTE beschikbaar.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens het ondernemen dat je niet tijdens je studie kan leren?
De waarde van ‘gewoon beginnen’. In de universitaire wereld worden wij aangeleerd om alles eerst extensief te beredeneren. Hierdoor wordt echter vergeten dat ondernemen ook vooral doen is en dat door zo snel mogelijk met je potentiële klantengroep in contact te komen de meest waardevolle inzichten ontstaan.

Welke vaardigheden heb je tijdens je studie vergaard die je nu gebruikt in je dagelijkse activiteiten voor DUODEKA?
Ondernemen in IT is niet echt wat je wordt aangeleerd bij de studie Bestuurskunde aan de Tilburg University, maar de focus van Bestuurskunde op structuren, processen en regelgeving helpt mij nog dagelijks bij de inrichting van onze organisatie. Extra-curriculaire activiteiten hebben mij vaardigheden aangeleerd op het gebied van project- en teammanagement en strategie ontwikkeling. Deze kennis en vaardigheden zijn onmisbaar als je een groep mensen in een organisatie wilt veranderen.

Hoe zie je de toekomst van DUODEKA?
DUODEKA is een platform voor (jonge) technische ondernemers waarbinnen iedereen zijn eigen spotlight verdient. Met die focus zullen wij onze organisatie internationaal uitbreiden en uitrollen. DUODEKA is een omgeving waarbinnen we continue op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden voor IT Ventures. Door onze ondernemende en commerciële achtergrond centraal te stellen zullen wij steeds meer organisaties kunnen laten profiteren van de mogelijkheden van IT.

Heb je nog een goed advies voor starters of studenten die voor zichzelf willen beginnen?

“Stop met plannen, ga gewoon beginnen.”

reacties