De opkomst van venture capital door studenten

For the English version, click here.

venture capital wordt vaak gezien als de laatste stap in een financiële en investeringscarrière. Meestal zijn degenen die venture capital fondsen beheren al succesvol geweest in hun vorige pogingen. Voordat iemand de venture capital sector ingaat, is hij vaak de oprichter geweest van een succesvolle startup of heeft hij een uitgebreide carrière binnen de financiële sector achter de rug. Daarom is het geen verrassing dat de gemiddelde leeftijd van venture capital fondsbeheerders boven de 40 jaar ligt. Lange tijd trok niemand deze beschrijving van degenen in de sector in twijfel. In 2012 veranderde dit echter toen Josh Kopelman het Dorm Room Fund oprichtte, het allereerste venture capital fonds gerund door studenten.

Het status quo

Op het eerste gezicht klinkt het als een vreselijk idee om een venture capital fonds door studenten te laten beheren. Meestal hebben studenten nog geen bedrijfservaring, laat staan dat ze een venture capital fonds kunnen leiden. venture capital fondsen beheren miljoenen dollars van externe investeerders, die worden geïnvesteerd in de risicovolle investeringsmogelijkheden van startups. Daarom is het redelijk dat deze fondsen door ervaren professionals worden geleid, maar niet door studenten. Dus waarom zou een venture capital fonds door studenten moeten worden geleid?

Om dit te begrijpen moeten we kijken naar het soort investeringen dat venture capital fondsen doen. venture capital fondsen willen investeren in startende ondernemingen met een buitengewoon groeipotentieel. Zij willen investeren in de startfase van bedrijven, waar het risico groot is, maar de potentiële winst nog groter. Als we ons beperken tot venture capital fondsen in de beginfase, die de eerste investeerders in startups zijn, zien we dat zij binnen twee jaar na hun oprichting in startups investeren. Als we vervolgens ook kijken naar degenen die deze startups zouden oprichten, wordt het voordeel van door studenten gerunde venture capital fondsen duidelijk. 

De waarde van studenten

Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, Larry Page & Sergey Brin, oprichters van Google, Evan Spiegel, oprichter van Snapchat, en te veel meer om op te noemen. Al deze ongelooflijk succesvolle ondernemers begonnen hun respectievelijke bedrijven terwijl ze student waren. En wie denk je dat als eerste van hun idee had gehoord? De ~40 jaar oude fondsmanager, of de studenten die hen persoonlijk kennen. Natuurlijk zullen het de studenten zijn die hen persoonlijk kennen, hun vrienden, hun klasgenoten en hun teamgenoten. Simpel gezegd, door studenten gerund venture capital is veel beter geschikt om het volgende grote ding te vinden voordat het populair is dan elk ander venture capital fonds. Maar daar blijft het niet bij, door de persoonlijke connecties tussen de oprichter van de studentenstart-up en het door studenten gerunde venture capital fonds zijn zij ook in staat om te bepalen of de studentondernemer echt iets ongelooflijks bouwt, of alleen maar op zoek is naar slagkracht. 

Na de oprichting van het Dorm Room Fund zouden ook andere door studenten gerunde venture capital fondsen in de Verenigde Staten opduiken. Een voorbeeld is Rough Draft Ventures, dat ook in 2012 werd opgericht. Zowel het Dorm Room Fund als Rough Draft Ventures waren gelieerd aan andere venture capital fondsen, respectievelijk First Round Capital en General Catalyst, die nog steeds door typische fondsbeheerders worden gerund. Over het algemeen zijn de andere door studenten gerunde venture capital fondsen in de VS opgezet door universiteiten, waarbij de universiteiten deze fondsen zien als een manier om studenten praktijkervaring te bieden en tegelijkertijd studenten ondernemers te steunen. Terwijl de van de universiteiten afkomstige fondsen relatief klein bleven, zijn zowel het Dorm Room Fund als Rough Draft Ventures enorm gegroeid. Samen hebben zij geïnvesteerd in honderden start-ups. 

Europa volgt

Vergeleken met de Verenigde Staten was Europa iets later van de partij. Het Nederlandse Student Investment Fund was in 2016 het eerste student-run venture capital fonds in Europa, maar werd al snel gevolgd door Campus Capital dat in hetzelfde jaar in het Verenigd Koninkrijk werd opgericht. In de jaren daarna werden meer en meer door studenten gerunde durfkapitaalfondsen opgericht; First Momentum in Duitsland in 2017, Amsterdam Student Investment Fund in Nederland in 2017, of S2S ventures in Zwitserland in 2021 om er een paar te noemen. 

In de toekomst zal deze trend zich voortzetten. De opkomst van door studenten gerunde durfkapitaalfondsen beperkt zich niet tot de stijging van het aantal fondsen dat er is, maar ook de stijging van het professionalisme. De meeste door studenten gerunde venture capital fondsen blijven beperkt tot een geassocieerde universiteit, opereren op kleine schaal en doen niet veel aan specialisatie, maar enkele door studenten gerunde venture capital fondsen worden onafhankelijk opgericht, bijvoorbeeld Graduate Entrepreneur en Round One Ventures. Beide opereren volledig onafhankelijk en op grotere schaal, en doen meer dan alleen investeren. Terugkijkend naar de Verenigde Staten zien we dat ook The Dorm Room Fund in 2021 zelfstandig is geworden, en er zullen er meer volgen. 

Wat brengt de toekomst?

Het voordeel van studenten binnen venture capital wordt niet over het hoofd gezien door de gevestigde spelers binnen de venture capital industrie zoals Sequoia. Deze fondsen hebben het potentieel van studenten onderkend en proberen daar nu ook munt uit te slaan door studenten ambassadeurs programma’s op te zetten, zodat ook zij die persoonlijke band met studentondernemers kunnen hebben. 

Al met al moeten de mensen die geloven dat studenten geen plaats hebben binnen de venture capital industrie dit nog maar eens gaan heroverwegen. Bovendien zouden studenten die de industrie willen betreden, maar denken dat ze eerst ervaring nodig hebben, contact moeten opnemen met door studenten gerunde venture capital fondsen, of beter nog, hun eigen fonds moeten beginnen.

reacties