Een bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance – Steven Stroo, Secretary

Het was toch wel even twijfelen, toen ik vorig jaar november gebeld werd met de vraag of ik een bestuursjaar bij A&F wilde doen. Ik was immers net een paar maanden terug van mijn exchange, en stond op het punt mijn master Accountancy af te ronden en de arbeidsmarkt op te gaan. Na alle plussen en minnen naast elkaar te hebben gezet besloot ik toch om mijn studententijd met een jaar te verlengen en ervoor te gaan.

Vaak krijg ik de vraag “Maar wat doe je dan als secretaris de hele dag op de kamers?”, en het is lastig daar een duidelijk antwoord op te geven. Officieel ben ik verantwoordelijk voor de in- en uitgaande communicatie van de vereniging en het notuleren bij vergaderingen, maar dat is maar een heel klein deel van mijn functie, die uit ontzettend veel verschillende en gevarieerde taken bestaat. Het grootste deel van mijn tijd ben ik bezig met interne zaken van de vereniging. Ik ben bijvoorbeeld coördinator van de Accounting Insight commissie, de Faces Online commissie en de Alumni commissie. Hier zit een groot deel van mijn tijd gedurende de week in. Verder zijn mijn taken niet vastomlijnd, en heb ik veel vrijheid om andere bestuurders te helpen waar nodig. Het gevolg hiervan is dat ik eigenlijk alle aspecten van de vereniging van dichtbij meemaak, en bij veel van deze aspecten mijn bijdrage kan geven. Zo ben ik Vice-penningmeester, en ook ben ik afgelopen zomer bij veel partnergesprekken mee geweest.

”Je komt ontzettend vaak in nieuwe situaties terecht waarin je vaak snel moet denken en handelen, en tegelijkertijd kritisch moet zijn.”

Die variatie in de taken vind ik een van de mooiere dingen van mijn functie. Het ene moment ben ik bezig met het coördineren van een evenement, het volgende moment moet er een mailing verstuurd worden, en daarna ben ik alweer met een van onze externen mee naar een partnergesprek. Geen dag is hetzelfde. Je komt ontzettend vaak in nieuwe situaties terecht waarin je vaak snel moet denken en handelen, en tegelijkertijd kritisch moet zijn. Zeker in het begin was dat af en toe wel even schakelen, maar je leert er heel snel flexibel door te zijn.

Ook van het coördineren van drie commissies heb ik ontzettend veel geleerd. Iedere commissie vergt namelijk weer een andere manier van coördineren. De ene keer moet je er kort op zitten, maar een andere keer is het beter om de commissie wat vrijer te laten. Iedere situatie vraagt weer om een andere manier van aanpak. Ook dit was iets wat in het begin even wennen was, maar waar je na verloop van tijd steeds meer feeling voor krijgt. Wanneer je ziet dat de commissies goed lopen, leden zichzelf binnen de commissie ontwikkelen, er concrete dingen bereikt worden en iedereen het bij A&F naar zijn zin heeft, kun je toch een trots gevoel niet onderdrukken.

Natuurlijk gaat ook niet altijd alles van een leien dakje. Een bestuursjaar is hard werken, en vaak genoeg loop je tegen problemen aan. Zo heb ik, zeker in het begin, vaak genoeg geworsteld met ons massamailprogramma. Als er dan een belangrijke mailing voor een bepaalde tijd verstuurd moet worden, dan levert dat behoorlijk wat stress op. Ook heb ik wel twee volledige dagen gebaald toen ik een verkeerde datum op de uitnodiging voor onze ALV had gezet, die ik vervolgens naar meer dan 2000 mensen had gestuurd. Toch horen dit soort dingen er bij, en ook hiervoor geldt: je leert er alleen maar van.

Tot slot speelt natuurlijk ook de gezelligheid bij A&F een grote rol in mijn bestuursjaar. Een organisatie kan namelijk niet functioneren als iedereen heel de dag chagrijnig is en het niet naar hun zin heeft. Daarom doet het me ook altijd ontzettend goed als ik zie dat veel leden naar borrels en activiteiten komen, het goed met elkaar kunnen vinden en ook buiten A&F met elkaar om gaan. Je doet het uiteindelijk toch allemaal voor de leden, en als die tevreden zijn, ben ik dat ook.

Ik kan dan ook iedereen een bestuursjaar aanraden. Je leert heel snel veel mensen kennen, je doet ervaringen op die je de rest van je leven niet vergeet en je ontwikkelt razendsnel je soft skills en het vermogen kritisch naar zaken te kijken. Combineer dat met de professionele maar ook ontzettend gezellige omgeving waar je in mag werken en je hebt, in mijn ogen, een ideale mix. Tegen iedereen die nog twijfelt zou ik dan ook willen zeggen: ga er voor!

Mocht je na dit artikel meer willen weten over mijn bestuursjaar, kom dan langs op kamer E1.07 en stel je vragen tijdens een kopje koffie!

reacties