Een bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance – Niels van Blitterswijk, Vice-Chairman

Het was november en ik genoot nog volop van mijn Exchange periode in Dublin toen de vraag kwam of het mij leuk leek om een bestuursjaar te doen bij Asset | Accounting & Finance. Hier moest ik natuurlijk goed over nadenken want ik zou dan een jaar vertraging oplopen en het zou me geld kosten, maar het zou me waarschijnlijk ook heel veel moois opleveren.

Eén van de belangrijkste taken als Vice-Chairman is het werven van nieuwe actief leden en deze verdelen over de commissies. Dit begon al tijdens de overdracht. Na een aantal keer meekijken met mijn voorganger, Djanmar, mocht ik zelf het eerste gesprek voeren. Tijdens zo’n gesprek probeer je zo goed mogelijk de persoon in korte tijd te leren kennen en leg je de verschillende commissies uit. Het vullen van commissies kan soms een grote puzzel zijn dus probeer ik ook leden in andere commissies te krijgen dan dat ze op voorhand aan hebben gegeven. Nadat het allemaal gelukt was om de commissies die in de winter starten te vullen, kon het bestuursjaar echt gaan beginnen.

Maar hoe ziet een week als Vice-Chairman van A&F er eigenlijk uit? Erg cliché maar wel waar: geen enkele week als bestuurder is hetzelfde. Ik zal een aantal van de vergaderingen en taken opnoemen. Je begint de week op maandagochtend altijd met de bestuursvergadering. Tijdens deze vergadering bespreek je alles wat er afgelopen week gebeurd is omtrent de vereniging maar ook hoe je bepaalde dingen in de toekomst gaat aanpakken. Dit kan bijvoorbeeld zijn over hoe je nieuwe actief leden gaat bereiken en uiteindelijk indelen in de commissies. Of misschien welke informele activiteiten we op de planning gaan zetten voor de komende maanden. Uit de bestuursvergadering volgen vaak verschillende kleine en grote taken. Deze kleine taakjes als een Facebook post plaatsen, wat mailtjes sturen en te bellen probeer ik zo snel mogelijk te doen zodat ik dit niet vergeet en er zo snel mogelijk antwoord op heb.

”Als coördinator van de commissie ben je daar om samen met de voorzitter alles te overzien en in goede banen te leiden. Ook ben je de koppeling tussen het bestuur en de commissie.”

Op maandag heb ik meestal een vergadering met de StudyTour commissie. Deze commissie organiseert een twee weken durende reis naar Taiwan die eind oktober zal plaatsvinden. Als coördinator van de commissie ben je daar om samen met de voorzitter alles te overzien en in goede banen te leiden. Ook ben je de koppeling tussen het bestuur en de commissie. Dit houdt in dat je alles wat de commissie doet terugkoppelt naar het bestuur om zo de rest van het bestuur up-to-date te houden van de ontwikkelingen binnen de commissie. Bij de StudyTour commissie kan dit bijvoorbeeld gaan over waar de reis naar toe gaat en of de rest van het bestuur de invulling van de dagen tijdens de StudyTour ook goed vindt.

Op dinsdag heb ik standaard een meeting met alle webmasters van Asset. Als Vice-Chairman van A&F ben je tevens verantwoordelijk voor het onderhouden van de website. Na bijna de hele zomer erg druk bezig te zijn geweest met het ontwikkelen van de nieuwe website van Asset en haar zeven departementen is de nieuwe website eindelijk live. Echter zijn er nog wat onderdelen die niet helemaal functioneren, hier proberen we tijdens deze meetings achter te komen en dan op te lossen.

Als Vice-Chairman maak je ook deel uit van de Asset Academy samen met alle andere Vices van de departementen. Hier worden zaken besproken als de promotie van Asset, hoe Asset zich wil profileren in de TOP-week en hoe we meer passief leden kunnen betrekken bij Asset. Samen met de Vices van Marketing, SBIT en S&L maak je ook deel uit van het BE-cluster. Hiermee proberen wij Bedrijfseconomie studenten zo goed mogelijk te bereiken om ze kennis te laten maken met Asset en het actief zijn. Zo ben ik zelf ook coördinator geweest van een eerstejaars Bedrijfseconomie commissie die verschillende informele activiteiten voor eerstejaars studenten organiseerde.

Hiernaast  ben je als Vice-Chairman natuurlijk ook de rechterhand van de Chairman. Zo heb ik regelmatig overleg met de voorzitter omtrent zaken als beleid en strategie van A&F. Ook moet ik regelmatig taken van de voorzitter overnemen als hij zelf niet in de gelegenheid is.

Misschien wel één van de belangrijkste redenen om een bestuursjaar te doen was toch wel de gezelligheid. Je bent de hele week samen met je bestuur en leden hard aan het werken voor A&F maar toch is er ook altijd ruimte voor gezelligheid. De borrels, uitstapjes en activiteiten met de leden zijn toch de leukere dingen waar je het voor doet. Zodra je ziet dat de leden een leuke dag gehad hebben doet mij dat ook goed.

Spijt van mijn bestuursjaar heb ik zeker niet en ik zou het dan ook iedereen een bestuursjaar aanraden. Naast dat je veel mensen leert kennen, ontwikkel je ook verschillende vaardigheden. Zo heb ik in mijn bestuursjaar onder andere geleerd om overal een kritische blik op te werpen en heb ik mijn soft skills verder ontwikkeld. De ervaring van een bestuursjaar zou ik niet willen missen en ik zeg dan ook tegen iedereen die erover twijfelt: ga het gewoon doen!

Mocht je na dit artikel meer willen weten over mijn bestuursjaar, kom dan langs op kamer E1.07 en stel je vragen tijdens een kopje koffie!

reacties