Een bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance – Femke de Boer, External Affairs

Het begon allemaal officieel op 24 januari 2018. Na bij hamerslag te zijn geïnstalleerd was het zo ver. Mijn bestuursjaar als External Affairs bij Asset | Accounting & Finance ging van start. Na een aantal weken van overdracht was het tijd om het stokje van Roel Dolders over te nemen. Niet zeker wetende wat mij te wachten stond, maar desalniettemin niet minder gemotiveerd.

Inmiddels is het alweer zo’n 8 maanden geleden dat ik voor het eerst de kamers binnenstapte als officieel bestuurder. Nu ik probeer mijn ervaringen van de afgelopen tijd op papier te krijgen, realiseer ik mij pas hoe snel de tijd voorbij gevlogen is. Voor ik het weet zal ik mijn opvolger bekend maken en is het ditmaal mijn beurt alles wat ik geleerd heb over te dragen.

De vraag die velen stellen is waarom ik er voor gekozen heb om toch een bestuursjaar te gaan doen als ik ook gewoon kon afstuderen en aan mijn carrière kon beginnen. Ik was er altijd al vrij zeker van dat ik een bestuursjaar wilde doen, maar op het moment dat ik echt moest gaan beslissen sloeg de twijfel toe. Was dit wel echt wat ik wilde? Nu ik terugblik op de afgelopen maanden kan ik met zekerheid zeggen dat ik geen moment spijt heb gehad.

Hier komen alle clichés zoals “persoonlijke ontwikkeling” en “een netwerk opbouwen” om de hoek kijken. Maar clichés zouden geen clichés zijn als ze niet waar zouden zijn. Toch moet je bij een bestuursjaar verder kijken dan dat.

In mijn rol als External Affairs ben ik verantwoordelijk voor de acquisitie. Tijdens de zomerperiode heb ik alle huidige en wellicht nieuwe partners mogen bezoeken. Hier wordt de brochure besproken, die je samen met je mede-externe gemaakt hebt. Tijdens het gesprek probeer je zo samen tot een passende samenwerking te komen. De vele gesprekken maakten deze periode meteen de drukste, maar toch is deze periode heel belangrijk. Het is niet alleen waardevol voor jezelf, maar ook voor de vereniging dat dit mogelijk is. Wetende hoe belangrijk het is om te slagen, geeft je dan ook net die extra motivatie.

Acquisitie en bedrijfscontact spelen natuurlijk een grote rol in mijn functie, maar daar blijft het niet bij. Als winterexterne ben ik namelijk ook nog coördinator van het Financial Business Dinner en de Finance Expedition en heb ik het beheren en onderhouden van onze social mediakanalen in mijn portfolio. Deze taken zijn dan wel de rode draad, maar geen enkele week is hetzelfde. Natuurlijk heb je de terugkerende vergaderingen en belmomenten maar daarbuiten zijn er altijd wel wisselende taken zoals het designen van een flyer of het regelen van een DoMiBo.

“Ik betrap mij erop dat ik bijna elke week wel een moment heb waar ik trots op ben. Is het niet iets wat ik zelf heb bereikt, dan wel iets wat we gezamenlijk als vereniging hebben bereikt.”

Een bestuursjaar is niet zoals sommigen denken een jaar lang “alcohol en feesten”. Het is hard werken en lange dagen maken maar daar krijg je ook veel voor terug. Ik betrap mij erop dat ik bijna elke week wel een moment heb waar ik trots op ben. Is het niet iets wat ik zelf heb bereikt, dan wel iets wat we gezamenlijk als vereniging hebben bereikt. Dit kan variëren van het binnenhalen van een nieuwe partner tot het eindelijk onder de knie krijgen van InDesign. Buiten deze praktische zaken om, dragen ook de actief leden bij aan het gedenkwaardig maken van mijn bestuursjaar. Als je ziet dat een activiteit veel bezocht wordt, het onderling gezellig is én dat leden ook buiten A&F activiteiten afspreken, dan sta je toch even stil bij wat voor een mooie vereniging in de afgelopen jaren opgebouwd is. Een gevoel van trots kan ook dan niet uitblijven.

Desondanks bestaat een bestuursjaar niet alleen uit mooie momenten. Soms word je weer even met beide benen op de grond gezet. Er zijn altijd wel tegenslagen en gaat het af en toe niet zoals je gehoopt had. Toch ben ik van mening dat dit een essentieel onderdeel is van een bestuursjaar. Het dwingt je om buiten de kaders te denken en laat je realiseren dat het echte leven ook niet zonder hobbels op je pad is.

Al het bovengenoemde komt lang niet in de buurt van alles wat je meemaakt, maar ik denk ook niet dat het mogelijk is om het tot in detail te beschrijven. Er zijn geen mooiste momenten of grootste tegenvallers. Er is niet één ding waar je het meeste van leert. Je moet je bestuursjaar als een geheel zien. En als ik daarop terugkijk, kan ik iedereen aanraden om dezelfde keuze als ik te maken en er gewoon voor te gaan.

Mocht je na dit artikel meer willen weten over mijn bestuursjaar, kom dan langs op kamer E1.07 en stel je vragen tijdens een kopje koffie!

reacties