Een bestuursjaar als Vice-Chairman van Asset | Accounting & Finance – Joep Groenen

For the English version, click here

Wie ben ik?

Ik ben Joep Groenen, 21 jaar oud en al 21 jaar wonend in het mooie Tilburg. Sinds november 2020 ben ik op kamers gaan wonen en dit bevalt mij zeer. Momenteel zit ik in jaar drie van de bachelor Bedrijfseconomie. Dit betekent dat ik in februari zal beginnen met de laatste drie vakken en een thesis. Na het afronden van mijn bachelor wil ik graag een master finance of accountancy doen, maar ik weet nog niet zeker bij welke van de twee mijn voorkeur ligt. Voor mijn bestuursjaar was ik nog overtuigd van een Accountancy master, maar sinds ik ben begonnen, heb ik toch meer interesse voor Finance gekregen. Gelukkig heb ik nog even om het precies uit te zoeken! Verder ben ik binnen A&F begonnen met de Activities Committee, waarnaar ik net als mijn kompaan Myron de Accounting Expedition Committee ben gaan doen. Na deze leuke commissie heb ik besloten om een bestuursjaar te gaan doen.

Waarom heb ik gekozen voor een bestuursjaar?

Als ik heel eerlijk ben, heb ik best lang getwijfeld om een bestuursjaar te doen. Het is natuurlijk belangrijk om zo’n keuze goed te overwegen. Ik heb dan ook met veel mensen gesproken, maar natuurlijk ook gekeken naar mezelf en wat ik nou echt wilde. Wat mij uiteindelijk heeft overtuigd zijn een paar dingen. Ten eerste wilde ik graag minimaal een jaar langer studeren. Ik zag mezelf nog niet werken op mijn 22ste en wilde een jaar extra invullen op een manier waar ik nu, maar vooral ook later, veel aan zou hebben. Daarnaast merkte ik dat ik wel toe was aan een pauze van het studie leven. Ten tweede wilde ik mezelf heel erg ontwikkelen. Ik merkte toch wel dat ik de neiging had om mezelf niet alleen op educatief gebied te ontwikkelen. Vooral de ontwikkeling op het gebied van planning en prioriteren stellen vond ik erg fijn. Verder wilde ik mezelf ook ontwikkelen op sociaal gebied, in een bestuursjaar werk je heel nauw in een team en ga je om met heel veel verschillende mensen. Hierdoor leer je om te gaan met iedereen. Dit is ook de reden dat ik initieel bij A&F een commissie ben gaan doen. Ik wilde mezelf graag onderscheiden. Er zijn genoeg mensen die de master Accountancy of Finance willen gaan doen, maar hoe kan ik er nou voor zorgen dat ik mezelf kan onderscheiden? Met een bestuursjaar lukt dit aardig goed! Naast dat je CV er enigszins uitspringt, leer je ook ongelooflijk veel wat je in de collegebanken nooit zal leren. Je leer verschillende soft skills, bijvoorbeeld het bijhouden van je agenda. Voor mijn bestuursjaar gebruikte ik nooit een agenda, nu kan ik niet zonder. Hierdoor zijn mijn dagen veel meer geordend en weet ik veel beter wat mijn prioriteiten zijn.

Uiteraard is een bestuursjaar ook gewoonweg super leuk. Je hebt veel borrels met super veel andere bestuurders en Je werkt elke dag op kamers waar een DoMiBo op zijn tijd zeker niet ontbreekt!

Wat vind ik van het beginnen in de winter?

In eerste instantie schrok het beginnen in de winter mij een beetje af, omdat ik natuurlijk mid-academisch jaar een soort tussenjaar neem, terwijl ik natuurlijk nog geen diploma heb. Uiteindelijk valt dit zo reuze mee. Door mijn gesprekken met Martine, die precies hetzelfde moment heeft uitgekozen, leerde ik dat het juist een voordeel op kon gaan leveren.. Als ik straks weer instroom in semester twee van jaar drie, heb ik nog een half jaar om rustig mijn studie leven in te stromen. Over het algemeen Is de belasting van een bachelor rustiger dan een master. Ik begin dus pas aan mijn master als ik het studieritme weer helemaal heb opgepakt. Verder heb ik nog dat half jaartje bachelor om goed na te denken over de keuze van mijn master! 

Wat voert een Vice-Chairman überhaupt uit?

De vraag of ik op een dag überhaupt iets uitvoer krijg ik vooral van vrienden en familie. Het antwoord is ja, ik voer zeker iets uit elke dag en nee, het is niet alleen uitbrakken en op de banken liggen! Als Vice-Chairman ben ik voor verschillende vaste dingen verantwoordelijk. Zo ben ik de sparringpartner van de voorzitter. Dit was eerst Richard en nu Lotte. Met Lotte heb ik elke week een Vice/Vo overleg om het te hebben over de verschillende zaken binnen A&F en binnen Asset Tilburg. Verder nemen we dan ook altijd samen de General Board agenda door en kijken we samen wat onze mening is over de verschillende topics. Ook zal ik verschillende taken overnemen van de voorzitter wanneer hij/zij afwezig is.

“Het contact met zoveel verschillende studenten is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. “

Ik heb natuurlijk ook eigen taken. Zo ben ik verantwoordelijk voor het interne beleid van A&F. Hieronder valt het vullen van de commissies in de winter en in de zomer en verantwoordelijk zijn voor niet alleen de actieve, maar ook de passieve leden. Ik regel de study support in de vorm van guidelines, CoEE en verschillende trainingen. Deze taken deel ik echter sinds afgelopen winter met de Education Committee. Verder organiseer ik de introductieactiviteiten voor de master Accountancy en Finance, twee keer per jaar een bestuurstraining en de Audit Activity samen met onze secretaris Renate. Ten slotte zorg ik binnen A&F ook dat de website up-to-date is. Dit doe ik in de vorm van het uploaden van evenementen, nieuws, pagina’s. Persoonlijk vind ik dit erg leuk om te doen.

Binnen Asset Tilburg heb ik ook genoeg taken. Ik zit in drie Asset organen: de Public Relations meeting, de Webmaster meeting en het BE-cluster. De Public Relations meeting, is een wekelijkse meeting met de Vice-Chairman van elk departement. Samen organiseren wij alle informele evenementen vanuit Asset Tilburg. Denk dan aan de Welcome back party of de Grand Opening van het Asset Cafe. Ook heb ik samen met iedereen mee mogen schilderen aan de muur in het Asset Cafe. Samen zijn we ook verantwoordelijk voor Asset tijdens de TOP week. Zo heb ik zelf het Asset TOP feest en het Asset TOP mentorschap op me genomen. Ik ben de Vice van de PR meeting, waardoor ik de meetings moet overnemen bij de afwezigheid van Shaye (PR coordinator). Verder zit ik ook bij de Webmaster meeting met elke boardie die de website beheerd van zijn/haar eigen departement. Samen beheren we ook de website van Asset Tilburg. Hier ben ik ook de Vice van. Tot slot sluit ik elke donderdag aan bij het BE-cluster. Samen met S&L, SBIT en Marketing zijn we verantwoordelijk voor commissies voor eerste- en tweedejaars Bedrijfseconomie studenten.

Ik coördineer ook drie verschillende commissies: de Sports Committee, de Education Committee en de StudyTour Committee. Alhoewel de StudyTour dit jaar helaas weer niet door is gegaan. Hopelijk gaat hij volgend jaar wel weer in volle glorie door!

Wat is het leukste aan Vice-Chairman zijn?

Persoonlijk zijn er erg veel aspecten die ik leuk vind aan het zijn van een Vice-Chairman. Voordat ik überhaupt wist dat ik een bestuursjaar ging doen, wist ik wel dat de functie Vice-Chairman mij het meest aansprak van de zes verschillende functies.Mijn voorganger, Jochem, sprak ik ook af en toe en daardoor leerde ik steeds meer over wat een Vice-Chairman nou precies was. Het allerleukste van het zijn van Vice-Chairman vind ik de gesprekjes met de nieuwe leden. Het contact met zoveel verschillende studenten is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. 

Valt een bestuursjaar aan te raden?

Naar mijn mening valt een bestuursjaar zeker aan te raden! Het is echter erg belangrijk om een goede overweging te maken. Ga dus zeker een keer met een huidig bestuurder praten! Dat kan nooit kwaad en heeft voor mij ook erg geholpen. Uiteindelijk moet je een bestuursjaar zien als een investering in jezelf. Iets waar je later heel veel aan gaat hebben door je ontwikkeling en de vele connecties die je hebt opgebouwd gaandeweg!

reacties