Een bestuursjaar als External Affairs van Asset | Accounting & Finance – Myron Boere

For the English version, click here

Wie ben ik?

Ik ben Myron Boere en ik ben 23 jaar. Ik kom uit Benschop, een klein dorpje in de provincie Utrecht. Vorig jaar december heb ik mijn Bachelor Bedrijfseconomie behaald en ben ik tevens in september gestart met de Master Accountancy (zachte knip). Verder ben ik inmiddels 4 jaar woonachtig in Tilburg en sinds 2 jaar actief bij Asset | Accounting & Finance. Mijn tijd bij Asset | Accounting & Finance startte ik met de Orientation commissie, daarna de Accounting Expedition en toen besloot ik een bestuursjaar te gaan doen. 

Waarom een bestuursjaar?

Ik liep al een langere tijd rond met de vraag of ik wellicht een bestuursjaar zou willen doen, maar ik twijfelde ook of het bij mij zou passen en of ik het ervoor over had om een jaar lang al mijn tijd in één organisatie te steken. Uiteindelijk ben ik om een aantal factoren heel blij dat ik de keuze heb gemaakt het toch te gaan doen. Een bestuursjaar heeft namelijk veel voordelen: Je leert veel nieuwe mensen kennen, zowel formeel als informeel, je ontwikkelt jezelf door het jaar op diverse vlakken doordat je een vereniging leidt, je voert veel gesprekken met partners en natuurlijk ook met leden. Uiteraard zijn er ook wat dingen die je op moet geven: zo heb je weinig tot geen tijd voor studie, wat minder tijd voor vrienden en een dagje chillen op de bank zit er ook wat minder vaak in. 

Ik had van de zomer al een keer gesolliciteerd voor een bestuursjaar bij A&F. Echter, ik was helaas niet door de sollicitatieprocedure gekomen. Hierna had ik eigenlijk het idee had om verder te gaan studeren, waarbij ik mijn master zo goed als af wilde ronden en in de zomer volgend jaar weer opnieuw te solliciteren. Tijdens mijn master merkte ik al snel dat de motivatie voor het studeren helemaal weg was. Dit kwam met name door Covid-19; het thuiszitten en het opbrengen om elke dag weer je laptop open te klappen en aan school te werken viel mij behoorlijk zwaar. In die tijd ben ik gaan overwegen om toch in de winter te beginnen met mijn bestuursjaar. Ik heb het er vaak met Richard over gehad, die natuurlijk een goede vriend van mij is en destijds ook nog in het bestuur zat. Uit die gesprekken heb ik uiteindelijk besloten om de uitdaging aan te gaan door in de winter met een bestuursjaar te starten.

Hoe was mijn tijd in het bestuur?

Ik trapte mijn bestuursjaar af in de periode met de ergste corona maatregelen. In het begin was het toch even wennen om veel vanuit huis te doen. Dit was vooral met de overdracht lastig, omdat ik alles in korte tijd van Evelien moest leren en ik tevens ook nog even in quarantaine heb gezeten. Verder was het met de continue veranderende maatregelen constant een uitdaging hoe wij onze evenementen konden laten plaatsvinden. Dit soort issues waren dan ook dagelijks onderwerp van gesprek waardoor we tevens veel zijn gaan testen met online platformen. Je kan bijna stellen dat ik een echte Zoom pro ben geworden, met alle break-out rooms, online borrels en formele online evenementen.

In het begin was het nog heel erg zoeken wat mijn functie precies omvatte en wat hierin mijn taken waren. Mede dankzij Evelien en Simo ben ik rustig in mijn rol als External gerold en heb ik de kneepjes van de functie goed onder de knie gekregen, al zeg ik het zelf. Een functie External Affairs houdt in principe het volgende in: Ten eerste ben jij verantwoordelijk voor een bedrijfsportefeuille van ongeveer 30 -35 bedrijven waarmee je contact moet onderhouden. Met sommige partners heb je veel contact, omdat zij met evenementen meedoen en ook exposure mogelijkheden bij ons hebben. Ten tweede is het belangrijk om nieuwe bedrijven te werven voor evenementen en te kijken of er mogelijk potentiële lange termijn partners bij zitten. 

Als external heb je ook een wekelijkse meeting met alle andere externals van Asset, waar ik het laatste half jaar ook de rol van Vice mocht bekleden. Dit houdt in dat ik vaak met Wout (Acquisitie Coördinator) mocht sparren over partnerships, universiteit gerelateerde zaken en natuurlijk diverse zaken binnen Asset. Verder ben ik ook verantwoordelijk voor de sociale media en update ik het bestuur maandelijks over de cijfers (bereik, kliks en likes) en de drie evenementen die onder mijn verantwoording vallen: namelijk de Banking Days, het Financial Business Dinner en de Finance Expedition. Voor de laatste twee evenementen coördineer je ook een commissie, waar je wekelijks een meeting mee hebt om een zo goed mogelijk evenement neer te zetten. In het begin zag ik hier wel een beetje tegenop, mede doordat ik van nature niet echt een leidersfiguur ben en bij voorkeur veel zelf op de achtergrond doe. Echter, mij werd ook altijd verteld dat ik taken moest uitbesteden, omdat de commissie ook alle belangrijke taken moeten leren en als bestuurslid heb je het ook al druk genoeg met alle andere taken. Verder ben ik uitgegroeid tot chef-design van mijn bestuur. Zo maak ik veel gebruik van Indesign en het blijkt dat ik de kneepjes hiervan goed onder de knie heb. Hier hebben Simo en ook mijn andere medebestuurders vaak gebruik van gemaakt. 

“Je kan bijna stellen dat ik een echte Zoom pro ben geworden, met alle break-out rooms, online borrels en formele online evenementen.”

Tot slot heb je nog de algemene taken die je met je bestuur deelt. Elke maandag hebben wij onze bestuursvergadering. Hierin bespreken wij de gang van zaken binnen A&F en Asset breed. Overige taken die wij delen zijn het bespreken van onze visie op diverse ontwikkelingen binnen A&F en hoe wij in discussies staan, het aanwezig zijn bij onze (in)formele evenementen, de leden te woord staan als zij op de kamers zijn of iets niet duidelijk is en natuurlijk inspringen als iemand ergens niet uitkomt of mijn ongezouten mening nodig heeft.

Hoe ben ik persoonlijk gegroeid tijdens mijn bestuursjaar?

Over het algemeen ben ik een rustig persoon, die graag de kat uit de boom kijkt en niet snel het initiatief neemt. Tijdens een bestuursjaar moet je wel vaak het initiatief nemen en assertief zijn, omdat anders sommige dingen gewoon niet gebeuren. Immers, anderen gaan het niet snel voor je doen. In het begin had ik hier wel moeite mee en om eerlijk te zijn nog steeds, maar al met al ben ik hier zeker in gegroeid. Een sterk punt van mij is dat ik altijd kritisch ben. Mijn kritische blik blik heeft mij door het jaar heen vaak geholpen, omdat ik over veel nadenk en daardoor alle mogelijke situaties al in mijn hoofd heb afgespeeld. Zeker in dit bestuursjaar waarin in Covid-19 ons dwong om flexibel te zijn kwam dit goed van pas. Echter, dit is soms ook een kleine struikelblok. Aangezien alles in mijn hoofd zit en niet alles opschrijf, schieten sommige dingen er weleens bij in of worden ze vergeten. In dit opzicht ben ik ook wel gegroeid, maar ik ben helaas ook koppig, waardoor ik altijd mijn eigen werkwijze zal behouden. Verder heb ik van mezelf altijd wel een sterke en kritische mening en wil ik deze ook altijd delen met mijn bestuursgenoten. 

Al met al heb ik veel geleerd in dit bestuursjaar, met name over mijzelf. Waar ik het meest trots op ben is hoe je met je medebestuurders alles opzet, van de informele online borrels met twee mensen thuis tot weer de eerste fysieke evenementen, waar we eindelijk de 1,5m regel mochten loslaten. Ik ben dan ook heel blij dat ik dit bestuursjaar ben gaan doen, vooral omdat ik beide spectra heb mee mogen maken: van de ergste lockdown met een avondklok tot weer bijna terug naar het oude met ‘normale’ fysieke evenementen.

Zit jij te twijfelen over een bestuursjaar of wil jij meer weten over wat ik allemaal heb gedaan en hoe ik het echt heb ervaren, kom dan gerust langs de kamers. Dan leg ik je graag alles uit onder het genot van een theetje (ik drink nog steeds geen koffie).

reacties