Beleggen voor dummies

For the English version, click here

Disclaimer: in onderstaand artikel wordt informatie en advies gegeven over beleggen. Het artikel is zorgvuldig en nauwkeurig geschreven, echter kunnen wij niet volledig instaan over de volledigheid en juistheid van de informatie.  Het advies dat wordt gegeven kan niet als bindend worden beschouwd en er moet rekening worden gehouden dat elke vorm van beleggen risico’s met zich meebrengt. 

Beleggen hebben wij de laatste jaren vaak in het nieuws, op tv of op social media voorbij zien komen. Voor de meeste mensen is beleggen geen onbekend begrip meer en ook de coronacrisis heeft bijgedragen aan de trend dat steeds meer mensen zijn gaan beleggen. Omdat beleggen als gespreksonderwerp op een verjaardag niet meer wordt overgeslagen lijkt het dat iedereen aan het beleggen is geslagen. Maar hoe kun je nou eigenlijk starten met beleggen? Welke verschillende manieren zijn er om te beleggen? En wat is een broker? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen! Er wordt daarnaast ook aandacht besteed aan de zaken waarmee je rekening mee moet houden voordat je beslist om te gaan beleggen en wat de grootste valkuilen zijn als je eenmaal begonnen bent.

Een eerste aandachtspunt waar gelijk bij stil moet worden gestaan is het beeld dat je snel rijk kan worden met beleggen. Je moet er niet van uitgaan dat je met beleggen binnen een paar maanden een flink bedrag kan verdienen. Beleggen doe je echt voor de lange termijn. Daarbij is het belangrijk dat, als je een flink rendement wilt behalen, je tientallen jaren niet kan beschikken over het bedrag dat je hebt geïnvesteerd. Voor het opvangen van incidentele uitgaven en het kunnen ontvangen van een hypotheek, is het verstandig om niet gelijk je hele spaarrekening op een beleggingsrekening te storten. Een tweede aandachtspunt is dat je goed moet stilstaan of je volledig zelf wilt gaan beleggen, of dat je beheerd gaat beleggen via een bank. Het voordeel van beheerd beleggen is dat je er zelf niet veel aandacht aan hoeft te besteden. Vooral degenen die zich niet zelfverzekerd genoeg voelen om zelf te gaan beleggen hebben daar baat bij. Redenen om beheerd te gaan beleggen kan bijvoorbeeld het gebrek aan kennis en tijd zijn. Het nadeel daarbij is wel dat je een vergoeding moet betalen aan de bank die de beleggingsrekening voor je beheert. Het volgende punt  om rekening mee te houden als je zelf wilt beleggen is dat het belangrijk is dat je voldoende informatie en kennis opdoet voordat je daadwerkelijk begint. Hiermee ben je al bezig met je eigen investeringsstrategie en zou je je eigen valkuilen ook eerder herkennen. Het lezen van dit artikel is al een eerste goede stap! Ten slotte is het ook belangrijk om te weten hoe het zit met de belastingen. In Nederland betaal je vermogensbelasting over je fictief vermogen. In 2021 geldt een rendement van 5,69% op sparen en beleggen. De eerste 50.000 euro is belastingvrij (1). Over het voordeel boven het heffingsvrije vermogen wordt 31% inkomstenbelasting geheven (2). Mocht je meer informatie willen hebben over belasting, raadpleeg dan dit artikel van Faces!

Als je eenmaal hebt besloten om te starten met beleggen kun je naast beheerd beleggen bij een bank ook zelf gaan beleggen. Dit kan bijvoorbeeld bij brokers als Binq, eToro en DEGIRO. Het voordeel is dat het goedkoper is dan bij een bank. Voor het aanmaken van een account moet je vaak een cent overmaken naar de broker om te verifiëren dat je bankrekening akkoord is. Ook moet je je identiteitsbewijs uploaden. Bij DEGIRO, één van de bekendste brokers in Nederland, krijg je de keuze of je een standaard profiel of een Custody profiel wilt aanmaken. Bij een Custody profiel heb je minder risico, maar betaal je wel hogere kosten en heb je minder mogelijkheden. Dit komt omdat bij een Custody account je beleggingen, zoals aandelen en ETF’s, niet worden uitgeleend om daarvan transacties mogelijk te maken voor producten met een hefboomeffect, zoals futures en opties. Je loopt dus niet het uitleningsrisico, maar tegelijkertijd kan DEGIRO dus niet profiteren van uitlenen en vraagt daarom ook hogere kosten bij een Custody account. Ook kan je zelf niet investeren in futures en opties waardoor er op een Custody account vaak minder rendement wordt behaald dan op een basic account (3).  Bovenstaand zie je een aantal begrippen als futures en opties terugkomen. Als beginnend belegger is het belangrijk om hier nog niet mee te beginnen totdat je er voldoende kennis erover hebt opgedaan.

“Verder is beleggen niet makkelijk. Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook.”

In de vorige alinea kwam je het begrip “ETF” al tegen.  Een ETF is een beleggingsinstrument dat een index volgt, zoals de S&P 500 en de AIX. In een ETF zijn in principe aandelen opgenomen van een index in een identieke verhouding. Het voordeel om in een ETF te investeren is dat je gelijk investeert in veel verschillende aandelen. Je kan dus spreiden in aandelen en over tijd en je zit dus ook niet in één categorie van bedrijven in dezelfde sector. Voorbeelden van ETF’s zijn de MSCI World en VanGuard All World. Er zitten vaak essentiële verschillen in de samenstelling van de verschillende ETF’s, zoals bijvoorbeeld welke landen en welke industrieën de ETF’s meepakken. Voordat je investeert is het is belangrijk om je goed te verdiepen in welke ETF’s er zijn en in welke je zou willen investeren. Verder is het mogelijk dat je termen tegenkomt op de website van een broker waarvan je geen idee hebt wat ze betekenen en wat je ermee kan. Zo heb je de laatprijs, wat weergeeft tegen wat voor prijs een belegger zijn aandeel wil verkopen, en de bied prijs, wat aangeeft wat mensen bereid te zijn te bepalen voor het aandeel. Als beginnend belegger is het verstandig om de begrippen eerst allemaal door te nemen voordat je investeert in een aandeel dat nadelig uitpakt.

Daarnaast zijn er ook verschillende soorten beleggingsstrategieën waar je weet van moet hebben voordat je begint. Zo heb je de daghandel, waar je op basis van actueel nieuws snel in- en uit kan stappen in een aandeel. Dit doen vaak grote bedrijven. Als individuele consument is het vaak onmogelijk om ze te verslaan, omdat je vaak niet over de juiste middelen, apparatuur en tijd beschikt. Een andere strategie is de Switch trading strategie. Bij deze strategie bezit je langere tijd een aandeel en volg je ook andermaal het nieuws. Het verschil met daghandel is dat je er niet elke dag mee bezig bent en dat het vooral een strategie is op basis van je eigen vermoeden. Als laatste strategie is er de lange termijn strategie. Bij deze strategie heb je jouw aandeel gekozen en ben je minder gevoelig voor schommelingen in de markt. Ongeacht of het aandeel nou stijgt of zakt, je houdt vaak jouw aandeel voor een tijdje vast. Op basis van het bovenstaande wil ik de volgende tip geven: het is onmogelijk om de markt te timen en het kan dus best voorkomen dat het aandeel dat je een week geleden hebt gekocht flink in prijs is gezakt. Laat je dan niet leiden door emotie om bijvoorbeeld het aandeel snel te verkopen. Jij hebt het aandeel geanalyseerd en aangekocht en het is belangrijk om ook vertrouwen hierin te hebben, ook al zijn de eerste resultaten teleurstellend.

Maar hoe kom ik nu aan de juiste informatie over een aandeel waarin je wilt gaan beleggen? Dit kan bijvoorbeeld via financiële websites zoals Yahoo! Finance en Google Finance. Ook de website van het bedrijf waar je in wil investeren is een goede informatiebron. Het is vooral goed om de jaarrekening te raadplegen. Hier kun je zien hoeveel winst de onderneming heeft gedraaid en wat de verwachtingen van het bedrijf zijn over de toekomst. Daarnaast is ook YouTube een heel makkelijke raadpleger. Kanalen als Langzaamrijker.nl en Focuss voor Financiën helpen je heel erg op weg. Hierbij wil ik je wel aanraden dat het belangrijk is om zelf ook goed kritisch te zijn. Neem niet alles voor waar aan wat je hoort op Youtube. Zelfs RTL Z kan bijvoorbeeld niet op het juiste spoor zitten met hun verwachtingen.

Mocht je naast een ETF ook echt zelf in individuele aandelen willen investeren is het belangrijk om een goede mix te hebben.  Zo bestaan er echte “dividend aandelen”. Deze bedrijven keren jaarlijks dividend uit, waarbij je dus een stukje winst van het bedrijf krijgt. De tegenhanger van dividend aandelen zijn “groei aandelen”. Deze bedrijven groeien elk jaar hartstikke snel en hebben elk jaar meer omzet. Deze aandelen hebben dan vaak wel meer risico’s dan dividend aandelen. Mocht je houden van speculeren, kun je ook investeren in de zogeheten “Turn-around aandelen”. Dit zijn bedrijven die bijvoorbeeld in het verleden heel goed hebben gedaan, maar nu zijn gecrashed op de aandelenbeurs (bijvoorbeeld door de coronacrisis). Het is belangrijk om een goede mix te hebben tussen de soorten aandelen en ook te investeren verschillende sectoren om de spreiding zo groot mogelijk te houden.

Ik wil het artikel afsluiten met mijn laatste tips. Zoals eerder vermeld is het belangrijk om een bedrag in gedachten te hebben wat je echt periodiek gaat besteden en ook kan missen. Verder is beleggen niet makkelijk. Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook. Mocht je bijvoorbeeld een hoog potentieel rendement zien op een aandeel, dan kan er ook veel risico aan zitten. Voor de rest is het belangrijk om niet te veel naar je eigen aandelen te kijken. Het gevaar is dat je gaat handelen op basis van emotie. Verder moet je ook oppassen dat je niet onnodige kosten maakt. Vergelijk dus verschillende banken en brokers, maak weloverwogen beslissingen om de transactiekosten zo laag mogelijk te houden en kies voor aandelen die op dezelfde beurs verhandelbaar zijn. Ten slotte: maak een eigen strategie, heb vertrouwen in jezelf en houd je daaraan vast. 

reacties