Beleggen met DUO

For the English version, click here!

Disclaimer: In dit artikel wordt een bepaalde beleggingsstrategie onderzocht. Het artikel en de berekeningen zijn met zorg uitgevoerd, maar wij kunnen de juistheid van berekeningen niet garanderen. Beleggen neemt risico’s met zich mee en dit artikel mag niet gezien worden als financieel advies van welke vorm dan ook.

Iedereen die op of na 1 september 2015 is gaan studeren heeft er mee te maken gekregen: het leenstelsel. De basisbeurs werd afgeschaft. Niet getreurd, in plaats van een beurs konden studenten gaan lenen bij de overheid tegen een gunstig tarief. Bovendien zou deze lening later geen invloed hebben op je hypotheek. Per studiejaar 2023 wordt dit stelsel weer afgeschaft en keert de basisbeurs terug. In dit artikel onderzoek ik wat het oplevert om tijdens het leenstelsel maximaal te lenen en hetgeen wat je niet gebruikt te beleggen. In dit artikel kom je erachter of je van je schuld een bezit had kunnen maken (of op dit moment al gemaakt hebt).

Het onderzoeksplan

Als voorbeeld neem ik een student die 5 jaar studeert: van academisch jaar 2017/18 tot en met 2021/22. Deze student leent elke maand maximaal en belegt alles wat hij of zij overhoudt na het betalen van bijvoorbeeld huur, kleding en vrije tijd. Ik kijk wat de waarde van deze portefeuille van deze belegger op 1 mei 2022 op basis van het waardeverloop voor 3 verschillende beleggingsobjecten: de AEX, de S&P 500 en de Bitcoin.

Tussen september 2017 en september 2022 kon een student gemiddeld maximaal 1059 euro per maand lenen. Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat in 2017 studenten gemiddeld 559 euro leenden, tegenover 526 euro in 2021. Dit betekent dat de gemiddelde student elke maand 543 euro leende en dus nog 516 euro per maand bij had kunnen lenen om te beleggen. In totaal 28.380 euro tussen september 2017 en mei 2022. Met behulp van RStudio en prijsinformatie van Yahoo Finance heb ik voor een drietal beleggingsobjecten een portfolio gesimuleerd. Het eerste object betreft de Nederlandse AEX index.

AEX

De AEX omvat de 25 bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie die in Amsterdam verhandeld worden en is de bekendste beurs van Nederland. Onderstaande grafiek geeft het verloop weer van de AEX bij een inleg van €516 per maand. In alle berekeningen is ervan uit gegaan dat alle dividenden geherinvesteerd worden.

 

 

In deze index is de uiteindelijke waarde van je portefeuille €34.252. Oftewel een winst van €5.872 op je inleg. Een leuk bedrag, maar je kunt je afvragen dit het waard is als je de maximale studieschuld en de gevolgen hiervan voor het krijgen van een hypotheek in overweging neemt.

 

“De S&P 500 deed het tussen 2018 en 2022 een stuk beter dan de AEX.”

S&P 500

Je kunt er ook voor kiezen te beleggen op de Amerikaanse beurzen. De meest bekende is de S&P 500, die de waarde van de 500 grootste bedrijven verhandeld op Amerikaanse beurzen weerspiegeld. Om de investering in deze index vergelijkbaar te maken met die in de AEX en om problemen door het omreken van euro naar dollar te voorkomen, bereken ik de waarde van de portefeuille door te kijken naar de returns van een ETF die de in euro’s verhandeld wordt en alle dividenden herinvesteert. Benieuwd naar wat een ETF precies is? Wout legt het uit in dit artikel!

 

 

 

De S&P 500 deed het tussen 2018 en 2022 een stuk beter dan de AEX. De eindwaarde van een investering van €516 euro per maand in deze index is namelijk €42.724. Een winst van €14.344 op de totale inleg.

Bitcoin

Tot slot wil ik nog kijken naar een strategie voor de belegger met stalen zenuwen en een hoge risicotolerantie: €516 per maand beleggen in Bitcoin. Onderstaand zie je het waardeverloop van deze strategie.

 

Zoals je ziet is het waardeverloop van deze strategie zeer volatiel. De uiteindelijke waarde is €124.808, een winst van €96.428. Kanttekening is de grote onzekerheid die hierbij hoort. Zoals te zien in de grafiek verloor deze portefeuille in het tweede kwartaal van 2021 bijna de helft van zijn waarde. Het is op dat soort momenten lastig het hoofd koel te houden en vast te houden aan de voorgenomen strategie.

 

Conclusie

Onderstaand zie je alle 3 de strategieën in 1 grafiek, waardoor de verschillen in waardeverloop tussen de verschillende strategieën zichtbaar worden. Hier wordt nog eens duidelijk hoe stabiel het waardeverloop van de AEX en S&P 500 is vergeleken met de Bitcoin.

Uiteindelijk zijn alle strategieën winstgevend, maar heb je wel een totale studieschuld opgebouwd van €58.245 per mei 2022. Bij een investering in Bitcoin is het duidelijk dat je een goede investering hebt gemaakt, waarbij je beloond wordt voor het risico dat je hebt genomen. Voor de S&P 500 en AEX geldt dat je een leuk bedrag kunt verdienen, maar zou het zomaar kunnen zijn dat, omdat je studieschuld wél mee gaat tellen voor je hypotheek, je beter af bent met een lagere studieschuld. Ik laat het aan de lezer over deze afweging te maken.

reacties