Accounting Expedition 2019: een terugblik

Na maandenlang werken, vergaderen en voorbereiden was het dan zover. De Accounting Expedition 2019 ging van start. Het hotel was tijdig geboekt, promotie was intensief gebeurd en de deelnemende bedrijven stonden te popelen om de studenten op te vangen.

Op de eerste dag van de Expeditie verzamelden de meeste deelnemers zich op station Tilburg. In plaats van direct langs te gaan bij het eerste bedrijf gingen we eerst naar het hotel om de spullen te droppen. Hierna was het tijd om richting PwC te lopen. Eenmaal aangekomen kregen we een warm welkomst (letterlijk en figuurlijk). Een beschrijving die ik kan geven over het bezoek bij PwC is: uniek. In plaats van een standaard interactieve casus kregen we een softskill training dat positief werd bevonden door de deelnemers. De training liet ons een heel ander kenmerk van werken zien, namelijk teamwork. Rond 17:30 vertrokken we naar Eetcafé Plein 4 voor een borrel en tussendoor kregen we heerlijke hapjes. Dit was tevens het moment om informeel in contact te komen met PwC.

De volgende ochtend werd er luxe ontbeten. Als commissie hebben we ervoor gezorgd dat alle deelnemers aanwezig waren bij het ontbijt. Dit heeft er uiteraard voor gezorgd dat iedereen fris aankwam bij onze volgende bestemming, Joanknecht. Opvallend was dat Joanknecht het evenement met een presentatie begon. Dit was niet zomaar een presentatie, maar een presentatie van een klant van Joanknecht. Vol passie vertelde deze klant over het bestaan van zijn familiebedrijf en deelnemers wisten niet wat ze meekregen. De interactieve casus die we erna hadden gemaakt ging verder in op dit familiebedrijf. Het evenement bij Joanknecht sloten we vervolgens af met een heerlijke lunch bij Eetcafé Plein 4. Toeval?

Op tijd vertrokken liepen we naar EY. Naast het nieuwe kantoor van PwC, heeft ook EY een nieuw kantoor. Deze is gevestigd naast het oude kantoor van EY. Het programma werd hier geopend met een inspirerende en motiverende presentatie van een partner. Vervolgens hebben we een real-life casus behandeld. Twee medewerkers van EY deden zich voor als klanten en het was aan de deelnemers om hun fouten op te sporen en hierover discussies te voeren. Verrassend was dat fouten ontdekken niet alles was en dat discussies met klanten erg belangrijk zijn bij een controle. Aan het einde van het programma hebben we een Mexicaans diner gehad bij Tortillas. De avond liep iets uit en om 22:30 was het toch echt tijd om de tweede dag mooi af te sluiten.

“Alhoewel de Accounting Expedition erg intensief was, was dit niets vergeleken met het enthousiasme en de nieuws- en leergierigheid van de studenten.”

Vrijdagochtend begon het ontbijt al om 7:00. Het eerste bedrijfsbezoek van deze dag was namelijk een Breda. Na een reistocht met de koffers van Eindhoven naar Breda kwamen we op tijd aan bij KPMG. De dag werd gestart met interessante presentaties van de partner en overige medewerkers van KPMG. Vervolgens maakten we een casus waarbij de klant een smoothie producent was. Ter afsluiting van deze casus werden we verrast met frisse smoothies. Omdat de casus vrij klein was hadden we nog een andere interactieve sessie. Dit betrof het nadenken over de toekomst van de accountant. Dé hot-topic van het moment op het gebied van accountancy. Vanwege een kleine competitie binnen de deelnemers was het enthousiasme voor accountancy wel overduidelijk en kwamen er briljante ideeën naar boven. De dag bij KPMG werd afgerond met een informele lunch op het kantoor zelf.

Het einde was in zicht en we waren op weg naar de laatste bestemming. Dit was BDO in Tilburg. Bij BDO deden we een Crazy 88. De Crazy 88 bij BDO bestond uit 88 taken die bij dat kantoor moesten worden uitgevoerd en ter bewijs van uitvoering moest er een foto worden gemaakt en gestuurd naar de desbetreffende BDO’ er. Na een selfie op het damestoilet, een BDO’er ten huwelijk vragen en rondjes in de lift lopen kwam er ook een eind aan dit geweldige spel. De Crazy 88 bij BDO heeft echt laten zien hoe er werd samengewerkt en wat het doorzettingsvermogen was van de studenten. De Crazy 88 bij BDO was echter nog niet het einde van het programma. Na het spel gaven wij een bezoek aan het Willem II stadion. Het bezoek bestond uit een fascinerende rondleiding gevolgd met een diner en borrel.

En ja, dan zit je daar bij het diner van BDO en denk je bij jezelf van: is de Accounting Expedition nu al afgelopen? De tijd is nog nooit zo snel gevlogen. Al met al was dit evenement een groot succes. Alhoewel de Accounting Expedition erg intensief was, was dit niets vergeleken met het enthousiasme en de nieuws- en leergierigheid van de studenten. Hun deelname en interesse heeft ervoor gezorgd dat alle stakeholders van dit evenement erg tevreden zijn. Daarnaast hebben wij als commissie ook erg genoten van dit evenement.

Als laatst wil ik graag Stijn, Shanti, Nikki en Allard bedanken voor hun harde en kwalitatief-hoge werk. Natuurlijk wil ik daarnaast onze coördinator Luc bedanken voor zijn fijne en adequate begeleiding. Ook wil ik de bedrijven bedanken voor hun geweldige programma’s. Zonder één van de bovenstaande punten had de Accounting Expedition 2019 nooit zo’n groot succes kunnen zijn!

reacties