A well moved quarter – A&F Investments Fourth Quarter

For the English version, click here

Wie aan A&F Investments denkt, denkt onvermijdelijk aan de markt. Een bewegende markt is een mooie kans. Of hij nou omhoog of omlaag gaat, er is altijd geld te verdienen. De meesterbreinen van Investments stonden weer paraat om mooie kansen te spotten. We hebben zojuist het laatste kwartaal van 2019 afgesloten en het is tijd om terug te kijken! Een ding is zeker, er is een behoorlijke beweging geweest in de markt. In September was iedereen bang voor een recessie, maar de markt heeft hen ongelijk bewezen met het behalen van nieuwe records. Dit laat zien dat je altijd voorbereid moet zijn op elke situatie. De records kwamen met name door bovenverwachte resultaten, verbeteringen omtrent handelsoorlogen en minder zorgen over de Brexit.

Wanneer je een recessie verwacht, kun je beter goed voorbereid zijn. De markten zijn erg volatiel en bewegen snel bij economische tegenslagen. Geen wonder dat we dit kwartaal zijn begonnen met gepaste voorzichtigheid. Het is echter ook de perfecte tijd om geld te verdienen. Als de trein eenmaal vertrekt, kun je er maar beter op springen. Dus toen er signalen waren dat er geen krimp op komst was, was het tijd om geld te investeren, maar wel met goede voorbereidingen op de reactie van de markt in tijden van recessie. Wij hebben ervoor gezorgd dat er binnen ons portfolio wordt gediversifieerd in sectoren die werkelijk kunnen presteren, ook tijdens een recessie. Het vinden van deze aandelen was een uitdaging, maar dit kan een waardevolle vaardigheid zijn in de nabije toekomst.  

“Wanneer je een recessie verwacht, kun je beter goed voorbereid zijn. De markten zijn erg volatiel en bewegen snel bij economische tegenslagen.”

Ondanks dat de markt beter dan ooit presteert, kunnen wij dit helaas niet zeggen voor ons rendement op Pandora. Dit aandeel was op weg om een all-time low te behalen. De grootste stap van dit kwartaal was dan misschien ook wel het verkopen van dit bedrijf, dat een van de slechts presterende aandelen ooit in ons portfolio was. Het deed zeer om afscheid te nemen, maar het bleek een goede zet te zijn gezien onze resultaten kort daarna beter waren dan de markt in het algemeen, dus een hele prestatie. Ondanks dat aandelen al vroeg omlaag kunnen gaan, betekent dit niet dat ze niet meer omhoog kunnen gaan. Dit is belangrijk om te onthouden. Eigenlijk is het zo dat aandelen patronen volgen en het bleek dat het verstandig was om af te stappen van Pandora. Naast de verkoop van dit bedrijf was het ook tijd om ons portfolio te versterken. Zoals eerder genoemd, deden we dit door ons portfolio te diversifiëren. Daarom kochten we een ETF in video gaming, Estee Lauder, TKH en LVMH.

Niet alleen het portfolio heeft een bewogen kwartaal achter de rug, ook de commissie heeft grote veranderingen doorgemaakt. Het aantal deelnemers is toegenomen en er is veel nieuw bloed bijgekomen. De overgang was voltooid toen het bestuur over werd genomen door twee leden en gelukkig bleef de oud-bestuurder om een oogje in het zeil te houden. Al deze veranderingen hielpen de commissie om verder te gedijen en mooie resultaten te behalen. We hebben dit kwartaal meteen bezoek gehad van twee investeerders die ook in Tilburg hebben gestudeerd. Ze hebben ons verteld hoe ze bij First Dutch een groot portfolio beheren en hoe ze gezonde bedrijven creëren van de bedrijven die ze overgenomen hebben. Dit interessante gastcollege heeft ons laten zien hoe belangrijk het is om een volledig beeld te krijgen van bedrijven. Er valt veel te behalen door reorganisaties, behalen van synergiën en kostenefficiëntie. Na deze sessie hebben we andere mooie inzichten gedeeld tijdens een kleine borrel, want uiteindelijk moet alles in beweging blijven!

reacties