Working at Witlox VCS

banner Witlox VCS

Ik ben Jesse Renier, 22 jaar en kom uit Bergen op Zoom. Na het afronden van de havo ben ik begonnen aan de studie HBO bedrijfseconomie op Avans hogeschool in Breda. Hierbij heb ik een tweetal finance & control stages gelopen; de eerste bij een groot bouwbedrijf en de tweede bij een bedrijf in de FMCG. Ook ben ik actief geweest als commissievoorzitter en penningmeester bij de studievereniging van mijn HBO-opleiding genaamd SV Oase. Al snel wist ik dat ik wilde doorstuderen en sloot de master Accountancy met het RC/RA traject het beste aan bij mijn ambities. Na het afronden van de pre-master ben ik nu bezig met mijn master aan de UvT.

Naast mijn studie wilde ik heel graag ervaring op doen binnen het accountancy vak en daarom besloot ik na mijn HBO studie om te stoppen met mijn bijbaan als teamleider bij de supermarkt en op zoek te gaan naar een bijbaan in de accountancy. Ik ben nu dan ook sinds ongeveer 8 maanden werkzaam bij Witlox VCS als werkstudent in de rol van assistent accountant binnen de Audit. Als werkstudent heb ik een flexibel rooster, waarbij ik minimaal 1 dag per week werk en in onderling overleg eventueel extra.

“Het sociale aspect en een prettige werksfeer vind ik heel belangrijk binnen een organisatie en dit zie je goed terug binnen Witlox VCS.”

Waarom Witlox VCS?
Witlox VCS is een accountantskantoor van middelgrote omvang, met ongeveer 120 medewerkers in dienst. Een bekende naam onder het MKB in Breda en omstreken. Ik kende Witlox al vanuit het eerste jaar van mijn HBO en waar ook een aantal vrienden stage hadden gelopen of zelfs al werkten. Na een inhousedag was ik meteen enthousiast! Ik vond het vooral uniek en fijn dat ik van af moment één serieus werd genomen, ook als werkstudent. Binnen Witlox VCS hangt een informele sfeer en zijn de lijnen kort. Tijdens de inhousedag had ik al een persoonlijk gesprek met mijn huidige leidinggevende en tevens partner binnen de organisatie, Hugo Fransen. Ook nadat ik aangenomen was, heb ik vrij snel veel mensen binnen Witlox VCS leren kennen. Fiscalisten, loonadviseurs, corporate finance adviseurs en natuurlijk een heleboel accountants.

Het sociale aspect en een prettige werksfeer vind ik heel belangrijk binnen een organisatie en dit zie je goed terug binnen Witlox VCS. Er worden veel leuke activiteiten georganiseerd; zo ben ik een aantal maanden terug met het team gaan volleyballen op een teamdag en werd ik, ook als werkstudent, uitgenodigd voor de – zeer leerzame en bovendien gezellige – medewerkersdag. Maar de betrokkenheid binnen het kantoor is ook iets wat ik bij andere bedrijven nog niet vaak in deze mate heb gezien. Zo zat ik drie weken terug op een zaterdagavond, samen met mijn vriendin, in de auto bij de directievoorzitter van Witlox VCS onderweg naar een bruiloft van een collega.

Wat doe ik nou eigenlijk?
Binnen Witlox VCS ben ik werkzaam binnen het Audit team dat – in tegenstelling tot diverse andere accountantskantoren gericht op het MKB – in een apart team is ondergebracht. Dit betekent dat ik in een team zit met assistenten en accountants die zich bezighouden met de controlewerkzaamheden bij de, over het algemeen, grotere klanten van Witlox VCS. Maar dit betekent niet dat ik niks van de andere afdelingen meekrijg. Witlox VCS wil namelijk een totaalpakket kunnen aanbieden aan haar klanten. Zo zie ik vaak klanten voorbijkomen waarvoor wij de loonadministratie en uitbetaling verzorgen vanuit de loonafdeling, daarnaast ook financieringsvraagstukken aanpakken vanuit de corporate finance afdeling en de fiscale advies en rekenwerk wordt verzorgd vanuit de fiscale afdeling. Waarbij ik vervolgens, na overleg met de afdelingen, dit meeneem binnen mijn eigen werkzaamheden. Het leuke is dat de organisatie groot genoeg is om diverse specialismen in huis te hebben en zaken op niveau te organiseren, terwijl je – doordat het ook weer niet te groot is – ook bij veel zaken betrokken wordt en meekrijgt wat er speelt en welke verbanden er liggen.

Mijn team bestaat over het algemeen uit RA accountants of RA studenten, waarbij er vanuit verschillende universiteiten mensen zitten; Neyenrode Business University, Tilburg University en Erasmus University bijvoorbeeld. Ook zitten er een aantal werkstudenten waaronder ikzelf.

Tot slot wil Witlox VCS echt een adviseur en sparringpartner zijn voor haar klanten en die zie ik ook terug in de werkzaamheden die ik doe. Zo houd ik mij soms ook bezig met benchmarks en data-analyses om de klant beter te begrijpen en te kunnen helpen.

“Witlox VCS heeft opleiding en ontwikkeling hoog in het vaandel staan en dit zie ik ook vaak terug in de praktijk.”

Maar is het wel goed te combineren?
Ik denk van wel! De master is natuurlijk wel een voltijd studie maar je ziet diverse studenten hun studie combineren met een stage of bijbaan. Witlox VCS biedt mij veel ruimte om mijn studie te kunnen volgen. Mijn collega’s en leidinggevende vinden het erg belangrijk dat ik mijn studie goed volg en afrond. Tijdens tentamenperiodes krijg ik indien nodig wat meer ruimte om te studeren. En na deze periodes heb ik vaak wat meer tijd om extra dagen te werken omdat mijn schoolrooster dat toelaat. Zo heb ik na mijn pre-master de tijd gehad om vier weken fulltime te werken. Dat was erg leerzaam en ik kreeg ook mijn eigen jaarrekeningopdrachten.

En ontwikkeling dan?
Witlox VCS heeft opleiding en ontwikkeling hoog in het vaandel staan en dit zie ik ook vaak terug in de praktijk. Zo hebben we eens in de twee weken praktijkeducatie en overleggen, binnen teams, of team-overstijgend, om ons vakinhoudelijk te blijven ontwikkelen. Praktijkeducaties kunnen bijvoorbeeld onderwerpen zijn als IT audit of het vaststellen van de Materialiteit. Daarnaast is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en volgen collega’s in vaste dienst – afhankelijk van hun functieniveau – een intern ontwikkeltraject in samenwerking met een extern bureau. Wat ik daarvan terug hoor is dat het enorm leerzaam is om jezelf en je collega’s beter te leren kennen. Dit helpt je zelfs in je dagelijkse werkzaamheden bijvoorbeeld de gesprekken die je voert met de klant. Ook biedt Witlox VCS veel opleidingsmogelijkheden aan waaronder dus de postdoctorale opleiding tot Register Accountant maar ook behoren Executive Masters in Business Valuation en Finance & Control (Register Controller) tot de mogelijkheden. Kortom, ook in de toekomst voor mij een interessante werkgever.

Wat wil je de Tilburgse studenten nog meegeven?
Ga vooral op zoek naar wat je echt leuk vindt en praat met mensen over hun ervaringen! Zelf wilde ik me een beeld vormen bij werken in het bedrijfsleven versus werken op een accountantskantoor, en daarnaast bij wat voor organisatiecultuur. Door stage te lopen, relevante werkervaring op te doen en te praten met mensen kan ik me een steeds beter beeld vormen voor mijn verdere keuzes. En werken bij een middelgroot accountantskantoor heeft me enorm positief verrast!

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jou bij Witlox VCS? Kijk dan eens op onze site of neem contact op met Loes Vinkenborg. Ik sta natuurlijk ook klaar voor eventuele vragen via LinkedIn of als je me tegenkomt op de universiteit!

reacties