Interview met de CFO van Mars Nederland: Know Thyself

banner Mars

Kunt u iets vertellen over uzelf?
Zoals je kan zien aan mijn naam, Francesco, ben ik een Italiaan. Ik ben geboren en getogen in Italië. Het grootste deel van mijn leven heb ik in Milaan gewoond, een stad die bekend staat om haar mode en voetbal. Ook ben ik een Inter fan.Ik heb economie gestudeerd in Italië. In Italië was dit een standaard vijfjarige opleiding. Gedurende deze vijf jaar ben ik ook nog op exchange geweest in de UK als Erasmus student. Dit was uiteindelijk de meest belangrijke ervaring uit mijn studententijd, want hierdoor kreeg ik de kans om een tijdje in het buitenland te wonen en om mijn studie volledig in het Engels te kunnen volgen. Na het afronden van mijn studie heb ik een jaar in het leger gezeten, wat verplicht was toentertijd. Inmiddels is dit afgeschaft. Hierna begon ik met werken.

Hoe ziet een normale werkweek eruit voor u?
Een normale werkweek bestaat niet voor mij, want die is er simpelweg niet. Een normale dag bestaat voor 80% uit het praten met mensen. Vooral wanneer je een CFO bent, want als CFO ben je verantwoordelijk voor verschillende grote teams zoals een financial operations team en de business controlling teams. Een normale dag zou ik beschrijven als: je komt naar het kantoor en je plant om vijf dingen te gaan doen. Meestal lukt dit rond 5 uur ’s middags. Voor sommigen lijkt dit een aparte tijd, maar van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur ’s middags gebeuren veel andere dingen. Later, aan het einde van de dag, moet je je resultaten tonen.
Als een CFO ben je pas succesvol wanneer je team succesvol is. Het is dus ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat al je teams goed presteren. Dit doe je door erg nauw samen te werken met je eigen team, de andere leidinggevenden en het managementteam. Daarnaast werk je veel samen met Marketing en Sales teams, kijkend naar de operaties waarin Mars betrokken is. Gedurende de dag ben je dus aan het praten, alles op één lijn aan het brengen, mensen motiveren en besluiten maken met verschillende stakeholders.

“Je zelfvertrouwen begint bij weten dat niemand perfect is”

Wat zou u zeggen dat naast uw studie het meest heeft bijgedragen aan uw succes, en dan vooral net na uw studie?
Wat belangrijk is voor het begin van je carrière is je studie. In het begin is dit namelijk essentieel voor je ontwikkeling binnen de functies die je krijgt. Later, wanneer je een manager wordt, moet je laten zien dat je ook in het bezit bent van management skills. Hoe meer je hierin groeit, des te meer je functie overgaat naar leiderschap. Dit is de reden waarom sommige mensen na een bepaald punt niet meer verder groeien als een leider. Als ik terugkijk naar mijn carrière, denk ik dat mijn persoonlijke ontwikkeling hier het meeste aan heeft bijgedragen. Elk moment moet je realiseren dat je aan jezelf moet werken en aan wie je bent als persoon. Persoonlijke ontwikkeling begint bij je zelfbewustzijn. Iedere keer wanneer je aan iemand vraagt of ze zelfbewust zijn en ze met ‘ja’ antwoorden, weet je dat dit niet het geval is. Je kan namelijk niet altijd volledig zelfbewust zijn. Dit is waarom je zelfbewustzijn een continu proces is. Als je ooit filosofie hebt gestudeerd dan ken je de uitdrukking ‘ken jezelf’ (know thyself) vast wel. Dit is het belangrijkste aspect in een succesvolle carrière. Jezelf kennen houdt ook in dat je zeker bent van jezelf. Je zelfvertrouwen begint bij weten dat niemand perfect is, wees bewust van je krachten en wees ook zeker in het gebruiken van deze krachten. Jij kan nooit iemand anders zijn! Iedereen groeit naar zijn of haar leiderschap op een unieke manier en dit is alleen mogelijk als je zeker bent van je eigen krachten.

Wat vindt u de grootste verschillen in werk en cultuur tussen Italië en Nederland?
Ik zal gewoon eerlijk zijn! Iedere cultuur heeft zijn positieve en negatieve kenmerken. Italië heeft een erg emotionele cultuur en is ook erg expressief hierin. Dit houdt in dat Italianen in hun reacties erg defensief zijn en dingen persoonlijk opvatten. Wat mij opvalt aan de Nederlandse cultuur is de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Het voordeel hiervan is dat mensen ongelooflijk professioneel zijn en dat alles professioneel aangepakt wordt. Je weet dat mensen hun best doen, want vaak wordt er iets gezegd als: ‘Ik ben verantwoordelijk!’ of ‘Je kan mij vertrouwen!’ In Nederland worden dingen niet gepersonaliseerd en wordt er goed onderscheid gemaakt tussen werk en privé. Dit vind ik prettig werken. Een ander aspect van persoonlijke verantwoordelijkheid is dat mensen erg gesloten werken. De werkcultuur is hier alles behalve hiërarchisch, wat ook een groot verschil is tussen Nederland en Italië, want in Italië is dat wel het geval. Het voordeel van een platte hiërarchie is dat mensen zich verantwoordelijker voelen voor het werk dat ze moeten doen. Aan de andere kant komt dit de samenwerking en interactie niet ten goede wanneer er taken toegewezen moeten worden aan mensen die onder je werken. In Italië is er misschien iets teveel hiërarchie, waardoor er misschien juist teveel controle is. Daarnaast zijn Nederlanders erg direct. Dit is interessant, want mensen kunnen erg bot zijn en komen meteen ter zake. Italianen, aan de andere kant, zijn op dit gebied vooral directief, want daar wordt er vooral gezegd: ‘Je moet dit doen!’. In Nederland hoor je mensen dit zelden zeggen. Daar worden dingen vooral aan de mensen zelf over gelaten. Mensen zijn in Nederland dus vooral direct, maar niet directief, want mensen vinden het niet fijn om direct te horen wat ze moeten doen. Wanneer je ze precies vertelt wat ze moeten doen, dan doen ze dat juist niet.

“Zorg ervoor dat naarmate je groeit en je ontwikkelt, je voor jezelf weet wat je wilt en ga ervoor!”

Iedereen kent de term CFO en de meesten weten waar dit voor staat. Wat zijn de specifieke taken voor u als een CFO?
Het begint allemaal met het besturen van het bedrijf. Het besturen van een bedrijf is de fundering van elk succesvol ondernemerschap. Wanneer je naar de wereld in het algemeen kijkt, zie je dat er steeds meer problemen zijn wat betreft het besturen van een overheid. Daarom is het van belang dat je ervoor zorgt dat alles stabiel en op orde is wanneer je start als een CFO. Voor de stabiliteit van een bedrijf is het noodzakelijk dat er heldere regels en richtlijnen gesteld worden. Wanneer er geen maximum snelheid is op een snelweg, dan zullen mensen zo hard rijden als ze zelf willen. De regels en richtlijnen moeten dat voorkomen. Het is onder andere de taak van een CFO om te organiseren dat mensen gecontroleerd worden op wat ze doen zodat ze zich houden aan de regels. Een eerlijk en goed functionerend bestuur is daarvoor noodzakelijk.

Het tweede punt is dat je goed samenwerkt als partner van het managementteam. Als CFO heb je verschillende taken die je samen met de algemeen directeur oppakt, waarvan één de strategie van het bedrijf bepalen is. Het bepalen van de strategie omvat de keuzes die je iedere dag maakt waarbij je rekening houdt met je doelstellingen, zodat het bedrijf continu op zijn best kan blijven opereren. Hierbij is het cruciaal dat je ervoor zorgt dat mensen je willen volgen. Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen dat je als CFO verantwoordelijk bent voor het leveren van omzet en winst. Het is je taak om te kijken naar de lange termijn, maar je moet ook de korte termijn niet vergeten. Als CFO speel je een grote rol in het voorspellen en in het verschaffen van de juiste middelen aan het managementteam in termen van acties, richtingen, risico’s en kansen. Je speelt een ontzettend grote rol in de richting die je aan het bedrijf geeft. Het laatste punt heeft vooral betrekking op het onderzoeken van verschillende mogelijke strategieën voor de volgende stappen van je team. Daarbij komt dat je de FMCG (Fast Moving Consumer Goods) industrie goed moet kunnen begrijpen. Het opzetten van frequente en aantrekkelijke promoties voor de consument is een kritiek onderdeel van de FMCG industrie wat tevens van belang is voor de winstgevendheid van de onderneming. Als CFO is het jouw taak dat je op een bedrijfseconomisch verantwoorde manier omzet realiseert waarbij het managen van promotie uitgaven een cruciale rol speelt.

Wat voor advies zou u geven aan studenten die CFO aspiraties hebben?
Je moet jezelf ontwikkelen op een goede manier waarbij functionele vaardigheden alleen niet genoeg zijn. Leer daarbij jezelf kennen, want zelfbewustzijn speelt een cruciale rol in jouw ontwikkeling. Ik ben er trots op dat ik bij Mars werk, Mars is namelijk een organisatie die deze ontwikkeling centraal stelt en haar medewerkers hier alle ruimte voor geeft. Het is daarnaast erg belangrijk dat je open staat voor feedback. Beschouw dit als hulp in plaats van kritiek.
Mijn laatste advies is dat je de baas moet zijn van je eigen carrière! Laat anderen je niet vertellen wat je zou moeten doen! Zorg ervoor dat naarmate je groeit en je ontwikkelt, je voor jezelf weet wat je wilt en ga ervoor! Jouw carrière is van jou, niet van je baas! Ik zou willen dat iemand anders mij dit advies had gegeven toen ik nog student was.

reacties