Working at Vermetten

For the English version, click here

Suzanne Snoeijs was ongeveer 15 jaar geleden lid bij de FST, nu beter bekend als Asset | Accounting & Finance, waar ze toen de StudyTour naar Boston heeft georganiseerd. Ze volgde de master Accountancy aan Tilburg University en is nu werkzaam bij Vermetten. 

Kun je iets meer vertellen over jezelf?

Ik heb vroeger gestudeerd aan Tilburg University. Hier heb ik de bachelor Bedrijfseconomie gedaan en daarna de master Accountancy. Ik was toen lid bij de FST en heb toen de StudyTour naar Boston georganiseerd. Ik heb het altijd heel erg naar mijn zin gehad bij de FST en hier goede herinneringen aan. Na mijn master ben ik gaan werken bij PwC. Ik ben begonnen op het kantoor in Breda, waar ik vier jaar heb gewerkt. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar kantoor Rotterdam, waar ik ook nog vier jaar heb gewerkt. In Rotterdam kon ik  meer ervaring opdoen, omdat hier de grotere klanten zaten en de afdeling IT Audit. Na acht jaar heb ik de overstap gemaakt naar een kleiner kantoor. Ik heb eerst een jaartje bij Witlox gewerkt en heb daarna de overstap gemaakt naar Vermetten, waar ik nu ongeveer zes jaar werk en binnenkort partner word.  

Wat is het verschil tussen een groot en klein kantoor? 

Bij Vermetten sta ik dichterbij de klant. Het is lastig om in Accountancy de toegevoegde waarde te leveren. Als de relatie met je klant goed is, dan kan je dit veel beter leveren en haal je hier ook meer voldoening uit. Je bent meer een soort huisarts dan wel vertrouwenspersoon van de klant, waardoor je hele andere vragen krijgt dan enkel over de controle van de jaarrekening. Mensen willen soms gewoon even ergens over praten en hun verhaal kwijt. Klanten bellen mij dan even op, ondanks dat ik ze niet altijd kan helpen. Bij de grotere kantoren word je meer in een soort checklist cultuur gedwongen. Ik hou ervan om te controleren op basis van gezond verstand, omdat ik denk dat je dan kwalitatief een veel betere audit kan doen. 

Waarom ben je begonnen bij PwC en zou je, als je het over mocht doen, dezelfde keuze maken? 

Ik wilde graag veel leren, waardoor een Big 4 kantoor mijn voorkeur had. Ik was met PwC mee geweest naar Barcelona. De mensen van PwC en de cultuur paste bij mij, dus de keuze voor PwC was gemakkelijk. Het opleidingsprogramma van PwC is fantastisch en je start met een grote groep mensen, bij kleinere kantoren is dit anders. Daarnaast leer je wel heel veel on the job. Kleinere kantoren hebben kleinere klanten en die kan je vaak al vanaf het begin af aan, van voor naar achter leren kennen . De leercurve bij een kleiner kantoor gaat dus voor mijn gevoel wat sneller. Het hangt er dus net vanaf wat bij jou als persoon past.  

“Je bent meer een soort huisarts dan wel vertrouwenspersoon van de klant, waardoor je hele andere vragen krijgt dan enkel over de controle van de jaarrekening.”

Kan je iets meer vertellen over Vermetten? 

John is ongeveer 25 jaar geleden gestart in zijn eentje. Toen ik 6 jaar geleden begon bij Vermetten werkten er ongeveer 35 man verdeeld over 2 vestigingen. Dit maakt dat je een hele andere cultuur hebt. Je hebt geen overlegstructuur waar 20 mensen ergens iets van moeten vinden. De laatste jaren zijn er veel andere vestigingen aangesloten. Op dit moment hebben we ongeveer 200 man verdeeld over 7 vestigingen. Dit betekent dat we qua structuur in een nieuwe fase komen. Hierbij hoort een partnerstructuur, dus dit jaar zullen er 8 nieuwe partners bijkomen. Dit zijn allemaal mensen die nu al een bepaalde verantwoordelijkheid hebben en doorgroeien in hun functie.   

Verder werken wij met een team van 15 personen op de audit. Het leuke hieraan is dat je elkaar allemaal goed kent. Het prettige is, is dat het niet zo hiërarchisch is als dat ik gewend ben. We helpen elkaar waar nodig en het sociale is cruciaal om het werk goed te kunnen doen. We hebben een relatief jong team. Het gros is tussen de 20-35 jaar.

We hebben veel verschillende soorten klanten en doen eigenlijk alles wat niet te moeilijk is. We doen dus geen ziekenhuizen en gemeenten, want hier heb je specifieke kennis voor nodig. Verder hebben wij vooral wat kleinere productie en profit bedrijven, want dat zit hier vooral in de regio. Naast het audit team hebben we nog heel veel andere teams, namelijk alles waar een MKB behoefte aan heeft. Hierbij kan je onder andere denken aan: corporate finance, tax, human resources, samenstel, salaris en juridisch. Wij willen elke vraag van een klant kunnen beantwoorden. 

Wat is jullie toekomstperspectief? 

Veel studenten, klanten en andere mensen kennen ons nog niet zo goed. We willen als organisatie graag door blijven groeien, want als je groeit heb je ook een mooi ontwikkelperspectief voor nieuwe talenten. Uiteindelijk willen we het leukste kantoor van Brabant worden. Verder is onze strategie in principe om in de regio actief te blijven en de focus dus te leggen op Brabant. Hier zit ook het gros van onze portefeuille. 

Hoe ervaar je de corona tijd? 

Ik werk zoveel mogelijk thuis. We proberen contacten op kantoor en met klanten te beperken. Soms is dit lastig, vooral als we de voorraad moeten tellen, dan moeten we wel naar de klant toe. Verder is het belangrijk dat niemand overwerkt raakt. We hebben elke week een teamoverleg waar we de voortgang bespreken en kijken of er uitloop is. Ik vind het belangrijk om af en toe mijn hoofd even leeg te maken, dit doe ik onder andere door buiten een rondje te lopen, een paar keer per week te gaan tennissen, grote legpuzzels te maken of te kleuren op nummer. Iedereen zit in dezelfde situatie en ja, soms hoor je wel eens een dinosaurus kreet, maar dat heeft ook wel zijn charmes. 

Waarom heb jij gekozen voor Accountancy en heb je verder nog tips voor studenten?

Ik was als kind dol op cijfers en wilde daar graag iets mee gaan doen. Naarmate ik verder kwam, had ik door dat Accountancy meer is dan alleen cijfers en dat het contact met bedrijven ook super belangrijk is, misschien wel belangrijker dan alleen de inhoud. Ik vind de dynamiek binnen het vak erg leuk en haal hier veel energie uit. Aan de ene kant heb je het contact met de klanten en kan je snuffelen bij verschillende bedrijven en aan de andere kant moet ik meerdere teams aansturen. 

Ik kan studenten alleen maar aanraden om naar zoveel mogelijk evenementen van Asset | Accounting & Finance te gaan. Ga bij een aantal kantoren op gesprek, zodat je kan ervaren wat de sfeer is op kantoor en hoe de mensen zijn. 

reacties