Working at PwC

Trang Tran

Assurance Financial Services – Digital Accelerator

For the English version, click here.

Wat doe je precies bij PwC?

Naast dat ik accountant ben bij de Business Unit ‘Financial Services’, ben ik ook Digital Accelerator waarbij ik de Assurance praktijk help te innoveren en te digitaliseren.

Hoe ziet jouw werkdag er ongeveer uit?

’s Ochtends start ik op met de Digital Associates waarbij we de status van de projecten bespreken en waar nodig brainstormen over hoe we de digitale oplossingen gaan bouwen. Dit doen we door alles uit te tekenen op een jamboard en constant bij te sturen waar nodig. Daarna gaan de Associates aan de slag en heb ik meetings met audit teams om te kijken waar ik ze in kan ondersteunen wat betreft het automatiseren van werkzaamheden. Ik schrijf dan een digital approach uit per digitale oplossing en begeleid de Digital Associates met het bouwen van de digitale oplossingen. Wanneer de Digital Associates klaar zijn met bouwen, review ik de digitale oplossingen om te waarborgen dat we voldoen aan de kwaliteitsstandaarden en waar nodig de auditrichtlijnen. Dan plan ik meetings in met het audit team om de digitale oplossing te overhandigen.

Daarnaast lopen er nog grote projecten tussendoor waar ik ook bij betrokken ben. Naast het bedenken van nieuwe tools die de praktijk kunnen helpen, help ik ook mee om bestaande tools uit te rollen binnen de hele praktijk.

En uiteraard doe ik ook nog regulier audit werk. Afhankelijk van de periode waar we in zitten, besteed ik ook enkele uren per dag aan auditwerkzaamheden. Tijdens busy season dan werk ik wel de hele periode aan audits.

Trang Tran | Senior Associate | Digital Accelerator

Wat vind je leuk aan je werk?

Dat ik mijn creatieve ei kwijt kan en dat de mogelijkheden oneindig zijn. En dat allemaal binnen een vakgebied waar alles zo rigide lijkt. Als Digital Accelerator word je compleet losgelaten binnen je eigen auditpraktijk om alles om te denken en te kijken hoe we als accountants dingen anders kunnen doen en daarmee tijd kunnen besparen en tegelijkertijd de kwaliteit kunnen verhogen én meer toegevoegde waarde kunnen leveren aan de klant en de maatschappij.

Vertel iets over het Digital Accelerator programma. Welke kansen krijg je hier? En hoe pas je deze toe in je dagelijkse werk?

Na een intensieve maar ontzettend leuke training waarbij je technische skills leert zoals basis coderen en data analyseren en visualiseren, ga je de audit teams helpen om te digitaliseren. Tijdens je training krijg je ook soft skills training waarbij je leert hoe je verandering moet ‘’verkopen’’ en hoe belangrijk het is om agile te zijn. Deze soft skills zijn erg belangrijk als je verandering teweeg wilt brengen binnen een accountantskantoor.

Op mijn eigen klanten probeer ik alle handmatige en repetitieve werkzaamheden te automatiseren door software in te zetten die automatisering mogelijk maakt of door bijvoorbeeld robots te bouwen. Hierdoor hou je meer tijd over voor de echte interessante topics zoals fraude, continuïteit, schattingsposten en andere topics waarbij je als accountant ook je tijd aan wilt besteden.

Welke rol speelt innovatie/nieuwe technologie volgens jou binnen accountancy?

De accountancy is aan het veranderen en het is een kwestie van tijd voordat een groot deel van onze werkzaamheden volledig geautomatiseerd is. Dit betekent niet dat wij als accountants niet meer nodig zijn maar dit betekent dat wij als accountants een andere skill-set nodig gaan hebben en op een andere manier toegevoegde waarde gaan leveren. Door de hoeveelheid data die onze klanten tegenwoordig beschikbaar hebben, zullen wij als accountants moeten leren hoe we de data kunnen analyseren en hoe we daarmee onze traditionele controlewerkzaamheden kunnen vervangen door bijvoorbeeld integrale data-analyses uit te voeren en in te zoomen op de outliers. Dit betekent ook dat wij als accountants alleen maar meer toegevoegde waarde zullen leveren in de toekomst omdat we bijvoorbeeld door slimme algoritmes in onze data-analyses in te bouwen sneller fraude kunnen detecteren en door middel van predictive analytics kunnen we klanten beter dienen. Daarnaast geloof ik ook dat we meer richting continuous auditing zullen gaan waardoor accountants eigenlijk op elk moment van de dag toegevoegde waarde kunnen leveren en niet pas na het boekjaar. En wellicht dat we straks ook met z’n allen op de blockchain gaan werken en zullen wij als accountants niet meer de transacties valideren maar de blockchain zelf.

Welke rol speelt innovatie/nieuwe technologie volgens jou binnen PwC?

Innovatie staat erg hoog op de agenda bij PwC en PwC investeert veel in het upskillen van haar mensen. Ook investeert PwC ontzettend veel in het ontwikkelen van nieuwe tooling en het beschikbaar maken van bestaande tools. Vaak denken mensen dat innovatie bij een Big 4 niet mogelijk is maar juist omdat PwC geen startup is en er voldoende resources beschikbaar zijn, kunnen we innoveren en het onmogelijke, mogelijk maken.·

Vertel iets over je ontwikkeling/coaching/begeleiding

De manier waarop ik mezelf ontwikkel is door fouten te maken. De skills die ik nodig heb om digitale oplossingen te bouwen, leer ik mezelf aan door het gewoon te doen en gaandeweg te leren van mijn fouten. En op het moment dat ik niet weet waar ik moet beginnen of als ik vastloop dan is google mijn beste vriend. Google, Youtube tutorials, forums en anderen vragen om mee te denken. Dit zijn de manieren om het snelst te leren. Echter heeft PwC wel voldoende trainingen zodat je in ieder geval de basis skills bezit. Dit zijn online courses via Udacity en interne cursussen waarbij je voldoende begeleid wordt in het ontwikkelen van deze nieuwe skills.

“Ik kan mijn creatieve ei kwijt en de mogelijkheden zijn oneindig”.

Wat zou je tegen je toekomstige collega’s willen zeggen?

Wij zijn de toekomst en wij gaan uiteindelijk het verschil maken voor de generaties na ons. De wereld verandert, onze klanten veranderen en daarom moeten wij als beroepsgroep ook veranderen. De technologische revolutie gebeurt nu op dit moment en daarom is het juist ontzettend gaaf om nu onderdeel te worden van deze verandering.

 

reacties