Een bestuursjaar als Chairman bij Asset | Accounting & Finance – Luc van Eijk

For the English version, click here.

Als Chairman is Luc verantwoordelijk voor het beleid van Asset | Accounting & Finance en de externe communicatie naar partijen zoals Asset en de Universiteit. Daarnaast coördineert hij A&F Investments en de Alumni Commissie. In dit artikel vertelt Luc wat zijn functie inhoudt en hoe hij zijn dagen als Chairman van Asset | Accounting & Finance doorbrengt.

In dit artikel wil ik met jullie mijn verhaal delen als Chairman van misschien wel één van de meest bijzondere jaren uit mijn leven.

Zelf heb ik nog geen seconde spijt gehad van het maken van mijn keuze voor een bestuursjaar. Echter krijg ik vaak de vraag: “Wat doe je nu eigenlijk iedere dag?” In dit artikel wil ik dat beantwoorden en voorgoed van die vraag af zijn. Ik neem je mee in een “doorsnee” week als Chairman van Asset | Accounting & Finance.

Maandag

09.00u: Iedere maandag starten we met de vaste bestuursvergadering. Deze begint standaard om 09.00 uur, mits iedereen op tijd is. We doen dit altijd bij ons op de kamers in gebouw E (boven Café Esplanade), waar we in principe de gehele week te vinden zijn. Tijdens de vergadering bespreken we een hoop verschillende onderwerpen; de dagelijkse taken, onze commissies, evenementen, alle relevante onderwerpen op Asset General niveau en kletsen we ook natuurlijk even na over onze weekenden.

13.00u: Na deze vergadering lunchen we vaak samen en daarna gaat iedereen weer aan de slag met zijn of haar eigen taken. Ik bereid vaak vergaderingen voor die ik deze week ga hebben. Daarnaast bereid ik me na onze bestuursvergadering altijd voor op de vergadering op Asset General niveau van dinsdagochtend. De rest van de dag ben ik bezig met kleinere taken. Zo heb ik gezocht naar Alumni die willen spreken over hun carrière pad voor een infosessie die we organiseren voor studenten. Daarnaast heb ik kleine verslagen beoordeeld van studenten die meedoen aan het Certificate of Extracurricular Excellence voor zowel Accountancy en Finance. Dit is een certificaat wat wij samen met de departementen Accountancy en Finance van de universiteit verzorgen en ik coördineer dit.

16.30u: Ik ga even een drankje doen met Lotte, de Chairman van A&F van vorig jaar. Ik kan met haar sparren over allerlei dingen en natuurlijk zijn we ook erg goede vrienden geworden sinds ik actief ben bij A&F.

Dinsdag

9.30u: Dinsdagochtend begint met een vergadering op Asset General niveau, namelijk GB. Dit is een vergadering met alle Chairman van de Asset departementen, de EBT en de MAK (supported by Asset). Binnen het algemeen bestuur van Asset ben ik de public relations coördinator, dit houdt in dat ik de coördinator ben van alle Vice-Chairman van Asset en de eindverantwoordelijke ben voor de feesten die we met Asset organiseren zoals de Asset Kick-Off Party, de Pre-Carnaval Party en onze activiteiten tijdens de TOP week. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor het contact met externe stakeholders van Asset. GB wordt voorgezeten door Sasha van den Hoek de huidige Independent Chairman. Ondanks dat het soms een beetje chaotisch kan zijn om met allemaal Chairmen samen te zitten is GB vaak een van de leukere vergaderingen van de week. Je komt te weten wat er bij andere departementen speelt en waar ze tegenaan lopen.

13.00u: Na de GB vergadering gaan we altijd om 13.00u met ons A&F bestuur samen lunchen. Dit is altijd een lekker momentje in de week. We bespreken de laatste roddels en hebben het vaak over de feesten en borrels die we hebben gehad. Zoals je misschien al in de gaten hebt hebben we het dan bewust ook niet over A&F gerelateerde zaken. Dit doen we namelijk de rest van de week al genoeg. Ik lunch alleen niet mee, omdat ik later ga lunchen met Judith en Joyce van de universiteit.

“Als Chairman ben ik voornamelijk verantwoordelijk voor het contact met de universiteit. We helpen elkaar en sparren over verschillende onderwerpen zoals educatie, student development en onze formele evenementen”.

14.00u: Later heb ik dus een lunch met Joyce Ladenstein van Student Career Services en met Judith Künneke zij is de Academic Director van het Accountancy departement van de universiteit. Als Chairman ben ik voornamelijk verantwoordelijk voor het contact met de universiteit. We helpen elkaar en sparren over verschillende onderwerpen zoals educatie, student development en onze formele evenementen. Meestal zijn onze meetings online, maar een paar keer per jaar gaan we ook even samen lunchen. We spreken elkaar een keer in de drie weken, maar daarnaast heb ik ook met beiden veel email contact.

De meetings met alle stakeholders zorgen er niet alleen voor dat er goed contact is met de andere partijen, waar wij als Asset | Accounting & Finance mee te maken hebben, maar je leert ook iedereen persoonlijk kennen en bouwt leuke relaties op.

Woensdag

10.00u: Vanochtend heb ik een meeting met Peter de Goeij en Leontine van der Heijden, de Academic Director en de Education Coordinator van het Finance departement, en wederom sluit Joyce hierbij aan. We bespreken de gebruikelijke dingen en de volgende editie van de Banking Days. Samen met Michelle werk ik op dit moment al hard aan de volgende editie. Dankzij de gesprekken met Peter en Joyce ben ik meer en meer gaan inzien welke master ik zou willen gaan doen. We bespreken niet alleen zakelijke dingen, maar ook vaak de persoonlijke dingen zoals het weekend en mijn studiekeuze. Aan het begin van het jaar had ik nog geen duidelijk beeld bij welke master ik wilde gaan kiezen. Doordat ik vaak gesprekken voer met de universiteit en verschillende bedrijven op evenementen van ons spreek heb ik een duidelijk beeld gekregen van zowel Accountancy als Finance.
14.00u: Woensdagmiddag heb ik altijd de Public Relations Meeting (PM) die ik leid en coördineer. Ik ben samen met alle Vice-Chairman van alle Asset departementen, dus ook met onze eigen Vice-Chairman Julia, verantwoordelijk voor de ledenwerving van Asset en de organisatie van onze grote feesten. We bespreken dus de voortgang in de organisatie van onder andere de COdE cantus en de overige Asset evenementen. Ook zijn wij in de zomer verantwoordelijk voor alle activiteiten die Asset organiseert tijdens de TOP week. Tijdens deze week proberen we alle nieuwe studenten kennis te laten maken met onze vereniging. De rest van de middag ben ik ook meestal bezig met taken die ik moet doen voortkomend uit de PM meeting.
19.00u: Op woensdagavond heeft de Investment Night commissie gekookt voor het hele bestuur van A&F. We hebben gezellig met elkaar gegeten en gedronken. We doen dit bij alle commissies en dit zijn natuurlijk leuke voordeeltjes van je bestuursjaar.

Donderdag

11.00u: Vandaag staat een FAN-meeting op de agenda. De FAN (Financiële Associatie Nederland) is een overlegorgaan van verschillende financiële studieverenigingen binnen Nederland: de FSA (Amsterdam), FSR (Rotterdam), SCOPE (Maastricht) en FSG (Groningen). Tijdens de meeting bespreken we hoe het in de verschillende steden gaat. Je ziet hierbij de overeenkomsten en verschillen tussen de verenigingen. Het sparren over de gezamenlijke struikelblokken, zoals op een goede manier inspelen op de recruitment behoefte die wij voelen vanuit verschillende partnerbedrijven van ons.

12.00u: Vanmiddag heb ik een meeting met de Ski-Trip commissie van Asset. Wij organiseren met de commissie de jaarlijkse ski-trip voor Asset en zijn al begonnen in het voor de trip van volgend jaar. We zijn nu pas net begonnen dus kijken we nog vooral naar een geschikte locatie voor vijftig man die dicht bij de skilift is en zodat we uiteraard ook uit de après-ski zo ons bed in kunnen rollen.

13.00u – 17.00u: De hele donderdagmiddag zit ik altijd op de Asset General kamer samen met Sasha. Al moet ik zeggen dat hij meer weg is dan dat hij er echt is over het algemeen. Ik moet eerlijk zeggen dat dit best fijn is want ik word deze middag vaak weinig gestoord en krijg ik veel werk gedaan. Ook klets ik lekker bij met Sasha over alles wat het leven te bieden heeft. Ik zit deze middag hier omdat ik dan de telefoon van Asset moet opnemen als we gebeld worden voor Asset General of mensen binnenlopen met vragen voor General.

21.00u: Op donderdagavond ga ik bijna altijd de stad in. Op deze avond hebben we geregeld een informele activiteit met A&F zoals een cocktailworkshop of onze Male/Female night. Ook gaan we op donderdagavond of een andere avond op bestuursdate met andere studentenbesturen van Asset of van Tilburg. We gaan dan meestal samen eten en de stad in.

Vrijdag 

11.00u: Vandaag staat een lustrum meeting op de planning, waar we met de commissie het lustrum organiseren voor Asset General van volgend jaar, ik leid en coördineer deze commissie. We bespreken nu vooral de voortgang en offertes wat betreft de locaties van onze evenementen zoals het gala, een cantus, de openingsreceptie en het openingsfeest.

12.30u: We hebben onze wekelijkse lunch op de kamers met onze actieve leden. Waar we meestal bijkletsen over de donderdagavond van daarvoor en we onze weekendplannen bespreken. Ik vind altijd dat dit heerlijk de dag breekt. Vaak blijven leden ook hangen op de kamers dus dan is het de hele dag gezellig druk.

13.30u – 16.00u: De rest van de dag ben ik bezig met kleinere taken en meetings. Zo ben ik druk met het omzetten van de beleggingsrekening van onze commissie A&F Investments samen met mijn penningmeester Daan. Ik coördineer deze commissie en we hebben altijd commissiemeetings op de woensdagavond waar we ons gezamenlijk portfolio bespreken. Deze meetings sluiten we altijd af met een biertje in het café Dorstige Hert. Verder bereid ik een nieuw contract voor van onze stamkroeg van Asset General en hoe ik deze onderhandelingen in wil steken. Als laatste onderdeel van de dag heb ik een Actief Leden Gesprekje. Tijdens deze individuele gesprekjes leer je de leden kennen en bespreek je hoe het met ze gaat, zowel op persoonlijk gebied, als op commissie-niveau en bespreek hun coördinator, een ander bestuurslid. Op deze manier leer je als Chairman veel over je eigen bestuurders en kan je ze aansturen. De ontwikkeling van het bestuur is één van de belangrijkste en mooiste taken als Chairman. Je ziet je bestuurders in een (half) jaar tijd enorm groeien en daar haal ik enorm veel voldoening uit. Ik durf dan ook echt te zeggen dat ik trots ben op mijn bestuur.

16.00u: Voordat het weekend begint, heb ik nog een evaluatie gesprek met Michelle, onze nieuwe Vice-Chairman. Je leert elkaar heel snel kennen en ik heb al snel een goede vriendschap opgebouwd met haar. Iedereen met wie ik heb samengewerkt als bestuur zijn voor mij echte vrienden geworden met wie ik hopelijk nog lang contact zal hebben.

Zaterdag

11.00u: In de ochtend doe ik vaak rustig aan en ruim ik mijn studentenkamer op. Ook vind ik het leuk om naar verschillende podcasts te luisteren. Naast het harde werken is je eigen fysieke en mentale gezondheid erg belangrijk. Ieder zorgt hiervoor op zijn eigen manier. Als Chairman is het belangrijk om ook op je andere bestuurders te letten. Zorg er voor dat ze gezond, vrolijk en gelukkig zijn. Een bestuursjaar kan veel van je vragen, maar uiteindelijk doe je het samen en voor je eigen ontwikkeling en plezier.

14.00u: Zaterdagmiddag bereid ik vaak de bestuursvergadering van maandag voor en ga ik naar mijn ouders in Geldrop. Ik deel veel van mijn verhalen en mijn week met mijn familie, die vaak net zoals veel anderen niet goed begrijpen wat ik doe. Echter is hun enthousiasme er niet minder om. Ook is dit de dag dat ik vaak nog even langs ga bij mijn opa en oma in Eindhoven.

Zondag

10.00u: Zondagochtend ga ik altijd voetballen met mijn vriendenteam. Hier strijden we in de kelderklasse voor het kampioenschap. Dit gaat helaas nog niet fantastisch en we bungelen ergens in de middenmoot. Daarna gaan we altijd de kantine in en drinken we nog een paar biertjes ongeacht de uitslag van de wedstrijd natuurlijk. Ook kijken we dan vaak samen naar PSV of formule 1.

19.00u: Ik eet zondagavond altijd nog even bij mijn ouders. Daarna ga ik dan terug naar Tilburg en kan de week weer beginnen van voor af aan, maar natuurlijk nooit hetzelfde.

Mocht je na dit artikel meer willen weten over een bestuursjaar, schroom dan niet om mij een mailtje te sturen via Chairman@Asset-AccountingFinance.nl of een berichtje op LinkedIn! Daarnaast kan je via deze link meer te weten komen over de specifieke functieverdeling binnen het bestuur.

reacties