Working at Van Oers

For the English version, click here

Wie ben ik?

Laat ik mezelf kort voorstellen. Mijn naam is Edward van Dijk. Ik ben 29 jaar oud en woonachtig te Breda. Ik koos in 2009 voor de studie Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg. De veelzijdigheid aan de opleiding vond ik een voordeel, hierdoor kon ik veel vervolgrichtingen kiezen. In het vervolgtraject koos ik voor de Accountancy richting, maar wilde hierbij ook praktijkervaring. Ik heb toen gekozen het master en post-mastertraject aan de Nyenrode Business Universiteit te vervolgen. De laatste fase van de post-master opleiding hoop ik op zeer korte termijn af te ronden!

De volle collegezalen met vaak honderden medestudenten blijven me bij. Net als de studieblokken van 8 weken, waarmee in drie jaar tijd ieder denkbaar onderwerp binnen de economie, bedrijfseconomie en fiscale economie werd behandeld. Dit heeft me een brede theoretische basis gegeven. Uiteraard zocht ik tijdens mijn studententijd ook tijd voor vertier. Mijn mooiste herinnering aan mijn tijd in Tilburg is de studiereis naar Brazilië met 20 medestudenten, door Asset georganiseerd. Als één van de gelukkigen kreeg ik de kans om naar Rio de Janeiro en Sao Paolo te gaan. Deze supersteden hebben veel indruk op me gemaakt. Ik geloof dat de studiereis nog steeds wordt georganiseerd. Een aanrader!

Van Oers

En toen kwam van Oers. Medio 2019 besloot ik over te stappen naar de audit afdeling van Van Oers te Breda. Dit is een bekend accountantskantoor in West-Brabant, met vijf vestigingen vertegenwoordigd. Ik voelde me direct thuis. Van Oers heeft een zeer professionele uitstraling, met daarbij een persoonlijke aanpak. Ik was meteen erg te spreken over de aanpak van vaktechniek en het investeren in de groei van (young) professionals, de belangrijkste onderdelen van het werkveld in de audit. Daarnaast sprak de klantenportefeuille mij ook erg aan. Van Oers bediend zowel MKB-klanten en grote profit-ondernemingen in een groot aantal sectoren, overigens mooi toegelicht op de website. Ik was voor mijn eigen ontwikkeling op zoek naar diversiteit in mijn klantenpakket. In overleg met Van Oers is diversiteit mij ook geboden, waardoor ik veel uitdaging heb in mijn dagelijkse werkzaamheden. 

Werken bij Van Oers

Van Oers heeft momenteel ruim 380 medewerkers die werkzaam zijn bij de diverse disciplines die Van Oers aanbiedt. Op mijn afdeling werk ik met ongeveer 65 collega’s, een aantal dat nog steeds groeiende is. Op het gebied van Auditing & Assurance behoort de afdeling bij de grootste van de regio. De werkzaamheden als auditor bestaan voornamelijk uit het controleren van jaarrekeningen van controleplichtige ondernemingen. 

“Door de goede organisatie en groei die ik doormaak in mijn eigen ontwikkeling, ben ik nog altijd blij met de keuze die ik heb gemaakt.”

Om het concreet te maken, kan ik het beste mijn werkdag toelichten. Als Senior Staff medewerker stuur ik de teamleden aan en rapporteer ik aan de manager van de opdracht. De opdrachten variëren. Ik werk soms met drie collega’s gezamenlijk aan een project, maar ik heb ook opdrachten met 8 collega’s. De werkzaamheden zelf zijn divers, maar grofweg op te delen in de interim- en balanscontrole. Tijdens de interim controles in het najaar richten we ons vooral op het verkrijgen van inzicht in de onderneming en het testen van de interne beheersing. Tijdens de balanscontrole spelen we in op de geïdentificeerde risicofactoren, door middel van het analyseren van de cijfers en het verifiëren de informatie die in de jaarrekening wordt gepresenteerd. Mijn eigen rol bestaat uit het doorspreken van de taken per post of onderdeel van de controle met een Staff medewerker, het reviewen van de uitgevoerde werkzaamheden, het uitvoeren van de meest complexe taken en het communiceren van de status en bevindingen aan de manager. Het project wordt dus samen uitgevoerd, waarin ieder teamlid zijn eigen aandeel heeft. 

Van Oers vindt betrokkenheid enorm belangrijk. Informele activiteiten worden altijd met veel enthousiasme aangekondigd. Een voorbeeld van een leuke activiteit is het jaarlijks medewerkers event, The Voice, wat onder alle Van Oers-ers een populaire bijeenkomst is. Daarnaast organiseert mijn eigen Audit afdeling ook vaak activiteiten voor het gehele team, zoals een quiz of een (digitale) escape room. Omdat van Oers kwaliteit ook enorm belangrijk vindt, zie ik mijn collega’s natuurlijk ook vaak op cursusbijeenkomsten. 

Kortom, er wordt hard gewerkt. Door de goede organisatie en groei die ik doormaak in mijn eigen ontwikkeling, ben ik nog altijd blij met de keuze die ik heb gemaakt.

De corona tijd 

Ik kan er niet omheen om ten tijde van het schrijven van dit interview de COVID-19 crisis tijd niet te vermelden. Ik werk voornamelijk op afstand, dat wil zeggen thuis aan de eettafel. Van Oers heeft mij alle tools geboden om effectief op afstand te werken. Dit is dan ook moeiteloos gegaan. Dagelijks bellen, maar met name via Microsoft Teams schakelen met collega’s en klanten is mijn vaste dagritme. Omdat ik momenteel vrijwel de gehele werkdag op één plek werk, eet en zit, sport ik na het werk vrijwel altijd een uurtje. Dit is dan weer het grote voordeel: geen reistijd meer en dus meer flexibiliteit!

Mijn advies

Ik heb altijd een goed gevoel voor cijfers gehad. Economie, management & organisatie en wiskunde waren altijd mijn favoriete vakken op de middelbare school. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het lastig vond om mijn studiekeuze te maken. De keuze voor een wat bredere vooropleiding was voor mij dan ook een mooie uitkomst om van meerdere richtingen in de financiële wereld te ontdekken. Ik was er al vrij snel achter dat het ‘gedrag’ van organisaties, zoals dat dan zo mooi heet, mij het meest interesseerde. Waarom maken organisaties, en met name de mensen in deze organisaties, de keuzes die leiden tot het succes?  Een onderneming is namelijk meer dan cijfers! De accountancy branche sluit hier dan ook mooi op aan!

Mijn advies: Allereerst raad ik je aan om lekker van het studentenleven te genieten. Cliché, maar deze periode vliegt voorbij. Voor je jouw carrière start, is mijn advies om helder te krijgen waar jouw interesses en ambities liggen. Wat is voor jou de ideale baan en waar krijg je energie van? Indien je op zoek bent naar een professionele organisatie met een informele sfeer, waar ontwikkeling en groei centraal staat, dan raad ik je zeker aan om contact op te nemen met Van Oers!

reacties