Cryptocurrencies: valuta of beleggingsinstrument?

For the English version, click here

Menig beginnend en ervaren belegger heeft er ofwel een vermogen in zitten, of heeft op zijn minst gespeeld met het idee om er een vermogen in te stoppen. Toezichthouders hebben er de grootste moeite mee, terwijl de consument er stilletjes rijk van wordt. Zo kon je er met 1 coin in 2011 één pizza van kopen, en in 2021 een Tesla. Ik heb het natuurlijk over cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Ethereum, en de meest recente, Dogecoin.

Voor meer achtergrondinformatie over de groei van crypto en Bitcoin, verwijs ik graag naar een eerder artikel dat is verschenen op  Faces-Online in 2019: “De Renaissance van Bitcoin”.

De vernieuwing van cryptocurrencies zit hem in het feit dat er valuta’s bestaan en opkomen die niet afhankelijk zijn van traditionele banken of financiële instituten. Dit is goed nieuws voor  mensen die het vertrouwen zijn verloren in deze instanties na de financiële crisis. De keerzijde van deze onafhankelijkheid is echter dat deze cryptocurrencies op veel plekken nog niet geaccepteerd worden als betaalmiddel. De bereidheid van grote bedrijven om crypto als betaalmiddel te accepteren is wel gegroeid in de afgelopen jaren, maar is nog steeds zeer wisselvallig door onder anderen de volatiliteit in de crypto markt, de hoge transactiekosten, en het gebrek aan snelheid in de systemen die deze transacties verwerken. 

“Zo hoeft er maar één bekend persoon zijn vertrouwen in een crypto munt uit te spreken en de prijs schiet direct omhoog.”

Een van de grote voorbeelden hierin is Tesla. Elon Musk, groot voorstander van crypto, maakte in Februari 2021 bekend dat Tesla grote hoeveelheden Bitcoin had ingekocht en van plan was om Bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Na deze aankondiging steeg de waarde van Bitcoin substantieel.  Vorige week verklaarde Musk dat Tesla de Bitcoin niet meer zou accepteren als betaalmiddel, omdat de vergaring hiervan door ‘miners’ te veel CO2 zou uitstoten. Een tweet die hintte dat Tesla al haar Bitcoin holdings zou moeten verkopen deed de koers sterk dalen. 

De effecten van een aantal tweets op de koers van een zogenaamde ‘valuta’, laat ook direct de keerzijde zien van een valuta die niet afhankelijk is van traditionele financiële instellingen. De koers van crypto munten is uiterst volatiel en maakt dus dagelijks flinke sprongen in waarde. Alleen al in de afgelopen maand, is de prijs van Bitcoin gedaald van €50.000EUR naar €38.000EUR. Een daling van maar liefst 24%. Als we dit naast de fluctuatie van een traditionele munt leggen; de Euro tegenover de US Dollar bijvoorbeeld, zien we dat er in diezelfde periode, een stijging is van 1,20USD naar 1,22USD ongeveer 1,6%. 

Het grote probleem is dus dat de koers van crypto niet afhankelijk is van banken en de politieke situatie in een land, zoals dit bij traditionele valuta vaak wel het geval is. De koers van crypto is mede te beïnvloeden door vraag en aanbod. Zo hoeft er maar één bekend persoon zijn vertrouwen in een crypto munt uit te spreken en de prijs schiet direct omhoog. Een echte onderbouwing van waarom deze munt zo veel waard is op dat moment, blijft ook vaak achter, zeker gezien het feit dat  er geen fysieke grondstof achter crypto zit, zoals goud bij traditionele valuta. Een leuke vergelijking is de plotselinge interesse van particuliere investeerders in GameStop in 2021. Er is weinig fundamenteel bewijs dat aantoont dat de prijs zou moeten stijgen, maar door de grote aantallen individuele investeerders die de vraag omhoog drijven, stijgt deze alsnog. Hetzelfde gebeurt in mijn mening ook met cryptocurrencies. Dit zorgt voor grote pieken en diepe dalen, in plaats van stabiliteit. En laat dat nou juist datgene zijn waar we baat bij hebben in betaalmiddelen. 

De prijsverschillen zijn dus onvoorspelbaar en groot, waardoor het nagenoeg onmogelijk is om op lange termijn vermogen op te bouwen met crypto, zonder er al te veel tijd mee kwijt te zijn. Dit is ook een van de valkuilen van crypto op dit moment. Om optimaal gebruik te maken van de waarde van crypto zul je dagelijks bezig moeten zijn met de markt en continue je portfolio moeten herindelen om je vermogen te behouden. Zo is naar mijn mening, de crypto currency markt nog lang niet volwassen genoeg om te fungeren als betaalmiddel. Want laten we eerlijk zijn, als de Euro in één maand een kwart van zijn waarde zou verliezen, dan had ik geen bankrekening meer gehad, maar een kluis met goud. 

reacties