Working at EY

For the English version, click here.

Wie ben je en hoe ben je bij EY terecht gekomen?

Ik ben Bas, 22 jaar, oorspronkelijk uit een klein dorpje in Limburg, maar sinds de start van mijn studententijd woon ik in Tilburg. Nadat ik mijn Bachelor in International Business Administration (inclusief exchange naar Melbourne, Australië) voltooid had, ben ik begonnen aan de Master Accountancy, die ik afgelopen zomer heb afgerond. Tijdens mijn Master heb ik mij flink georiënteerd op het leven dat zou volgen na mijn studie en dit bracht mij afgelopen februari tot een scriptiestage bij EY Eindhoven.

Waarom heb je ervoor gekozen om het schrijven van je scriptie te combineren met een stage?

Toen ik startte met mijn Master voelde ik de druk van het volwassen werkleven langzaam dichterbij komen. Toentertijd had ik twijfels of een toekomst binnen Accountancy echt mijn ambitie was. Mijn vrienden en studiegenoten gaven mij het advies om in contact te komen met bedrijven om zo een stage te vinden. Ik nam deel aan verschillende evenementen van de studievereniging ‘Asset | Accounting & Finance’ en zo kwam ik ook in contact met EY. Een scriptiestage voelde als een veilige keuze om op deze manier een beter beeld te krijgen van hoe het werkleven eruit ziet, maar tegelijkertijd ook nog voldoende tijd te hebben voor mijn studie.

Gaf dit je een voordeel ten opzichte van je medestudenten?

Mijn stage gaf mij zeker een voordeel ten opzichte van medestudenten zonder een stage. Ik had elke week tijd beschikbaar voor mijn scriptie, aangezien de dagen die ik besteedde aan het schrijven hiervan, meetelden voor mijn scriptiestage. Hierdoor was ik gemotiveerd om ook daadwerkelijk aan mijn scriptie te werken. Bovendien kreeg ik bij EY een ‘buddy’ en ‘mentor’ toegewezen. Mijn buddy hielp mij met dagelijkse werkzaamheden en algemene vragen. Dit was heel toegankelijk, omdat hij niet lang geleden ook een scriptiestage had doorlopen. Mijn mentor daarentegen, was al langer bij EY werkzaam. Daarom kon hij mij goed carrièreperspectief- en advies geven, en mij ook inhoudelijk ondersteunen bij mijn scriptie.

Heb je jouw persoonlijke doelen kunnen bereiken tijdens je scriptiestage?

Ik merkte al snel dat ik het meeste kon bereiken als ik mezelf proactief opstelde, en duidelijk aangaf wat ik precies uit mijn stage wilde halen. Er werd aangeraden om 2 weken met een team mee te lopen, maar flexibiliteit daarin was mogelijk. In totaal heb ik zelf 5 tot 6 weken meegelopen, omdat mijn hoofdreden van een scriptiestage was om te ervaren hoe het werk in de praktijk eruit zag. Voordat ik startte als stagiair, aarzelde ik of ik mijn werkzaamheden goed zou kunnen uitvoeren, omdat ik nog geen praktische ervaring had binnen Accountancy. Tijdens deze meeloopweken verdwenen deze twijfels snel. Door een warm welkom van het team en goede begeleding, was mijn leercurve snel. Ik besefte dat het heel normaal was dat ik nog niet alles wist, en iedereen stond open om mij te helpen waar nodig. Mede door deze weken, ontdekte ik dat ik de werkzaamheden enorm interessant vond, waardoor ik opeens een stuk zekerder werd over een toekomst in Accountancy.

“Naar mijn mening is de beste manier om jezelf te oriënteren via een (scriptie)stage of werkstudentschap.”

Waarom heb je ervoor gekozen om bij EY te blijven hangen?

Ik was zelfs zo zeker van mijn toekomst in Accountancy, dat ik afgelopen september ben begonnen als Staff Audit bij EY Eindhoven! Net zoals veel studenten, zat ik lang in dubio of ik mijn studententijd wilde verlengen of klaar was voor een baan. Aangezien het werk en de sfeer op kantoor mij zo goed beviel, heb ik toch besloten om de knoop door te hakken en te starten met werken. Tijdens mijn stage werden er regelmatig activiteiten georganiseerd (bijvoorbeeld lunches, borrels en trainingen), waardoor ik steeds meer mensen leerde kennen binnen EY. De switch van student naar werkende was natuurlijk even wennen, maar uiteindelijk ben ik erg blij dat ik deze stap toch heb gezet. Bovendien volg ik momenteel nog de Post-Master Accountancy op vrijdagen, waardoor ik mij toch nog een beetje student voel.

Je gaf aan dat je nu bent gestart, hoe zijn de eerste maanden bevallen?

Tot nu toe is het werk mij goed bevallen. Tijdens mijn stageperiode waren de corona-maatregelen strenger dan nu, waardoor het lastig was voor teams om samen naar de klant te gaan. Om die reden vind ik het extra leuk dat dit nu wel weer mogelijk is. De afgelopen maanden heb ik veel kunnen zien en kunnen leren. Elke dag leer ik nieuwe dingen en ik ben zeker nog niet klaar met mijn persoonlijke- en professionele ontwikkeling. Bovendien heb ik zowel door mijn stagetijd als de starter-introductie van twee weken in september, een goede band kunnen opbouwen met mijn ‘jaarlaag’ van EY starters, die ik inmiddels ook collegas kan noemen. Ik ben omringd met mensen die ook de stap van stagiair-naar-werkende hebben gemaakt, met soortgelijke ervaringen, en dit is heel fijn.

Wat wil je studenten nog meegeven?

Ik hoor veel twijfels van studenten: “Ga ik nou Accountancy doen, of toch Finance, of toch helemaal iets anders?” Naar mijn mening is de beste manier om jezelf te oriënteren via een (scriptie)stage of werkstudentschap. Je komt er tijdens deze periode achter welke werkzaamheden erbij horen en hoe het er binnen een sector aan toe gaat. Nog een laatste tip van mij: ga naar (Accountancy) evenementen, spreek mede-studenten aan, of stuur een berichtje naar een campus recruiter. Een (scriptie)stage kan jouw echt helpen om je twijfels weg te halen! Mocht je nog vragen hebben, dan kan je mij altijd een berichtje sturen via LinkedIn.

reacties