Working at EY

For the English version, click here

Hoe is het om in deze tijd te starten bij een accountancykantoor waarin alles nu online moet en thuiswerken de norm is? In dit artikel vertelt Daniek Veldhuis over haar ervaringen als eerstejaars staff bij EY. 

Wie ben ik?

Allereerst kort wat over mezelf. Mijn naam is Daniek Veldhuis, ik ben 22 jaar oud en woon in Tilburg. Na in 2015 mijn VWO-diploma behaald te hebben, besloot ik de verhuizing naar de studentenstad Tilburg te maken. Ik heb van 2015 tot 2018 de bachelor Bedrijfseconomie gevolgd en na het afronden van deze bachelor, heb ik ook de master Accountancy aan Tilburg University gevolgd. Naast mijn studie ben ik bestuurslid geweest bij de studievereniging Asset | Accounting & Finance. Zodoende heb ik samen met mijn bestuurs- en commissieleden netwerkevenementen mogen opzetten met onder andere een aantal accountancykantoren. Hier heb ik een goed beeld kunnen krijgen van onder andere de verschillende Big-4 kantoren en heb ik uiteindelijk een weloverwogen keuze gemaakt om te solliciteren bij EY.

Waarom EY?

Welke factoren hebben dan bijgedragen aan mijn keuze voor EY, zou je kunnen afvragen. Allereerst, had ik al snel voor mezelf besloten dat ik wilde beginnen bij een van de Big-4 kantoren. Voor de vele mogelijkheden, maar ook het internationale aspect sprak mij erg aan. Een andere factor die niet kon missen was een goede match met mijn collega’s. Het werk op de verschillende kantoren verschilt niet veel, des te belangrijker is het sociale aspect. 

Werken bij EY

Tijdens mijn master heb ik eerst een scriptiestage bij EY in Eindhoven gedaan. Tijdens zo’n stage krijg je de mogelijkheid om je scriptie op kantoor te schrijven, waardoor je ook alvast een beetje het reilen en zeilen en de sfeer kan ervaren op een normale werkdag. Mijn scriptiestage begon in februari, maar ook wij moesten helaas al snel thuis aan het werk door de COVID-19 crisis. Angst dat hierdoor het contact met collega’s zou wegvallen, was gelukkig niet nodig. Aan het begin hebben alle scriptiestagiairs een buddygroepje en mentor toegewezen gekregen en gedurende de stage hebben we elke week nog een contactmoment met deze buddygroep gehad.

Ondanks de bijzondere situatie was deze tijd me zo goed bevallen dat ik afgelopen september dan ook gestart ben bij EY Eindhoven als Staff Audit. De eerste twee weken bestaan uit een introductieperiode met alle andere starters van dezelfde regio waarin we verschillende casussen hebben behandeld om ons voor te bereiden op het werk dat komen gaat, maar ook waren er verschillende informele activiteiten georganiseerd om een goede band te creëren met mijn jaargenoten. 

“De werkzaamheden als Staff Audit verschillen over het jaar heen, van het testen van de interne beheersing tot het analyseren van de cijfers op de jaarrekening.”

Na de introductieweken was het dan tijd om echt aan het werk te gaan. Een grote stap, maar hier word je zo goed mogelijk in begeleid en je kunt met al je vragen bij jouw eigen coach terecht. Bij niemand van mijn collega’s zal de werkdag er precies hetzelfde uitzien. Dit is vooral afhankelijk van ieder zijn klantenpakket. Zelf heb ik een combinatie van verschillende soorten klanten waaronder één grote klant uit Amerika waar ik tot nu toe de meeste tijd mee bezig ben geweest. De werkzaamheden als Staff Audit verschillen over het jaar heen, van het testen van de interne beheersing tot het analyseren van de cijfers op de jaarrekening. Dit doe je samen met het team, op kantoor of bij de klant. Dat was dit jaar anders en ik heb dan ook het grootste gedeelte van het jaar thuis gezeten. Heel anders dan ik mijn eerste jaar bij EY had voorgesteld, maar we proberen er met z’n allen het beste van te maken. Waar je normaliter met jouw begeleider een vergaderkamer zou opzoeken voor uitleg, gebeurt dit nu allemaal via Teams. Verder hebben we nu virtuele werksessies om de normale werksfeer toch nog een beetje op te zoeken. Hierbij bellen we met alle teamleden bij een sessie in en kunnen we zo ook meekrijgen waar de anderen mee bezig zijn.

Naast al het harde werken is er natuurlijk ook tijd voor andere leuke activiteiten. Helaas, konden dit jaar bijvoorbeeld de kerstborrel of ski-reis niet doorgaan, maar online wordt er toch nog zo veel mogelijk georganiseerd, met de gehele regio of binnen het team waar je die week mee aan het werk bent. Zo hebben twee collega’s een paar weken geleden een Carnavalpubquiz georganiseerd voor het gehele team. 

Kortom, mijn eerste jaar is tot nu toe een bewogen jaar en anders dan verwacht, maar juist door de manier waarop EY dit heeft opgepakt, ben ik nog altijd blij met de keuze die ik heb gemaakt.

reacties