Een bestuursjaar als Treasurer van Asset | Accounting & Finance – Ella Boerkamp

For the English version, click here

Als Treasurer ben je verantwoordelijk voor de financiën van Asset | Accounting & Finance. Daarnaast coördineer je de Activiteiten-, CityTrip- en Investment Night commissie. In dit artikel beschrijf ik mijn ervaringen als Treasurer van Asset | Accounting & Finance.

Waarom heb ik gekozen voor een bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance?

Gedurende de eerste drie jaar van mijn studententijd wilde ik mijn studiepunten zo snel mogelijk behalen. Toen ik na drie jaar mijn bachelor diploma had gehaald, ben ik begonnen aan de master Accountancy. Ik realiseerde me dat ik wellicht na één jaar al klaar zou zijn met studeren en dus ook met het studentenleven. Hierdoor begon ik te twijfelen, ik was immers pas 21 jaar oud. Toen ben ik gaan nadenken en kwam ik erachter dat ik in plaats van te gaan werken graag wat anders wilde doen. Ik ben toen gaan uitzoeken hoe ik mijn studentenleven nog even kon verlengen en ook een hoop ervaring zou opdoen binnen mijn interesses.

Vanaf mijn derde studiejaar was ik actief bij Asset | Accounting & Finance en had ik het altijd erg naar mijn zin. Dit was voor mij de belangrijkste reden om te solliciteren. Ik wilde een leuk en vooral gezellig jaar. Een bestuursjaar bij A&F was daarom voor mij de perfecte keuze. Ik kende namelijk al bijna alle leden, had de Master Accountancy afgerond en kon zo ook in contact komen met veel verschillende bedrijven. 

“Wat doe je nou eigenlijk de hele dag?” Dat is een vraag die ik van veel vrienden krijg.

Eigenlijk is het moeilijk om aan mensen die geen bestuursjaar hebben gedaan goed uit te leggen waar je de hele dag mee bezig bent. Toen ik begon aan mijn bestuursjaar wist ik dat het een druk jaar met veel verantwoordelijkheden zou worden, maar hoe dit er precies uit zou gaan zien was voor mij een groot vraagteken. Als bestuur hebben wij op maandagochtend altijd onze bestuursvergadering en toen ik de agenda voor het eerst zag was ik wel even flabbergasted. De agenda bevatte namelijk heel veel uiteenlopende onderwerpen, zoals onze formele en informele evenementen, artikelen die geschreven moeten worden voor Faces-Online, acquisitie, e.d. Als bestuur ben je dan ook met verschillende dingen bezig, omdat alles goed geregeld moet worden en er niets vergeten mag worden. Kortom, naast borrelen met medestudenten heb je als bestuurslid een heleboel verantwoordelijkheden. Op het moment van schrijven zit ik ook weer na te denken: “Wat heb ik nou vorige week eigenlijk allemaal gedaan, want de week vliegt altijd voorbij!”. 

Is de functie Treasurer precies zoals ik had verwacht?

Voordat ik aan mijn bestuursjaar als Treasurer begon, had ik verwacht dat ik veel bezig zou zijn met de boekhouding van A&F: facturen en declaraties betalen, offertes aanvragen, het budget bijhouden, incasso’s draaien en facturen sturen. In de eerste weken was ik hier dan ook druk mee bezig. Twinfield, ons boekhoudprogramma, was toen nog niet echt mijn beste vriend en om alles op orde te krijgen en te begrijpen duurde wel even. Elke week, ik bedoel elke dag, appte ik mijn voorganger weer met een vraag. Na een tijdje werd ik steeds handiger en begreep ik wat mijn voorganger bedoelde met ‘Twinfield is gewoon een beetje gamen’. 

“Dat wij als bestuur van A&F eigenlijk een mini bedrijf zijn met 120 werknemers en dat je verantwoordelijkheden hebt die je nooit bij je eerste baan zal krijgen.”

In tegenstelling tot het begin van mijn bestuursjaar besteed ik nu veel meer tijd aan het coördineren van mijn drie commissies. Dit zorgt voor een hele leuke afwisseling in mijn werkzaamheden. De Activiteiten Commissie organiseert verschillende evenementen voor onze actief leden, zodat zij ondanks de weinig fysieke contacten die er op dit moment mogelijk zijn, toch medestudenten kunnen leren kennen. Daarnaast coördineer ik ook de Investment Night Commissie. Investment Night is een symposium dat plaats zal vinden op 12 mei. Het organiseren hiervan is een hele leuke, maar ook een spannende uitdaging. Verder ben ik coördinator van de CityTrip Commissie. Hier ben ik erg blij mee, want vorig jaar was ik lid van de StudyTour Commissie, die de reis naar Zuid-Korea organiseerde. Ondanks dat reizen op dit moment niet mogelijk is, organiseren we toch leuke activiteiten!

Naast het coördineren van mijn commissies ben ik ook druk met het helpen van andere bestuurders, de wekelijkse vergaderingen van alle penningmeesters van Asset, elk kwartaal de Kascontrole, de boekhouding van de Alumni Association Financials en de Financiële Associatie Nederland (FAN).

Waar ben ik het meest trots op?

Ik ben trots op het feit dat we met alle bestuurders, actieve leden en partners er tot nu toe toch een inspirerend en leerzaam jaar van hebben gemaakt. Als bestuur moeten wij in deze gekke periode er toch voor zorgen dat wij al onze partners en leden tevreden houden. We zorgen ervoor dat evenementen doorgaan en dat vraagt van ons dat we continu proactief en creatief naar oplossingen blijven zoeken. Er is dan ook een groot beroep gedaan op ons probleemoplossend vermogen. Ik ben ook blij en trots op het feit dat al onze evenementen hebben plaatsgevonden, ondanks de verschillende maatregelen. Medestudenten hebben hierdoor nog steeds de mogelijkheid gehad om zichzelf te ontplooien en andere studenten te leren kennen.

Zou ik een bestuursjaar aanraden, ook in deze tijd?

Jazeker! Zelf ben ik in de zomer van 2020 begonnen en wist ik dat mijn bestuursjaar er anders zou uitzien dan normaal gesproken. Toch is het tot nu toe  een fantastisch en leerzame periode geweest!

Het afgelopen bestuursjaar is met geen enkel ander bestuursjaar te vergelijken. Ik hoop natuurlijk dat dit unieke bestuursjaar niet de norm wordt. Gedurende dit bestuursjaar hebben we alle zeilen moeten bijzetten om succesvol te blijven. Elk evenement moet namelijk een plan b en c hebben. Meestal een fysiek plan en één of twee online plannen, omdat de regels steeds  worden aangepast. Je bent dus continu bezig met het zoeken naar de beste optie. Als ik nu terugkijk naar wat ik geleerd heb, dan durf ik te zeggen dat ik wellicht meer heb geleerd dan gedurende een ‘normaal’ bestuursjaar. 

Verder vind ik dat wij als bestuur nog super veel leuke dingen doen, natuurlijk wel in andere vorm dan normaal, maar we hebben elke week wel twee of drie activiteiten. Dit zijn dan informele activiteiten met leden of we gaan  gezellig iets doen met zijn zessen. Formele evenementen gaan natuurlijk ook gewoon door! Dus contacten met andere mensen leg je genoeg!

Mijn conclusie: een bestuursjaar is in mijn ogen altijd de moeite waard, maar in deze bijzondere tijd zal het wel anders zijn. Dit bestuursjaar is voor mij in ieder geval de beste keuze geweest. Ik heb namelijk veel mensen ontmoet, leuke dingen gedaan en veel geleerd. Daarnaast heb ik samen met mijn medebestuurders de verantwoordelijkheid mogen dragen voor de gehele vereniging. Ik had het voor geen goud willen missen!

Als iemand nog twijfelt over een bestuursjaar en je zou hem of haar moeten overhalen. Wat zou ik dan zeggen?

Dat wij als bestuur van A&F eigenlijk een mini bedrijf zijn met 120 werknemers en dat je verantwoordelijkheden hebt die je nooit bij je eerste baan zal krijgen.

Mocht je na dit artikel meer willen weten over een bestuursjaar, schroom dan niet om mij een mailtje te sturen via Treasurer@Asset-AccountingFinance.nl of een berichtje op LinkedIn! Je kunt je ook aanmelden via deze link voor onze Board Information Session op 24 maart. Daarnaast kan je via deze link meer te weten komen over de specifieke functieverdeling binnen het bestuur. 

reacties