Working at De Belastingdienst

“Working at De Belastingdienst. Precies! Ja, je raakt precies de kern van de zaak! Working at Belastingdienst zou eigenlijk ‘Working and learning’ at De Belastingdienst moeten heten. Wat mij betreft hét grote verschil met de andere werkgevers binnen de accountancy.”

Aan het woord is Thomas van Lent. Sinds september 2014 is hij werkzaam bij De Belastingdienst in het leertraject duaal accountancy. En nu, bijna drie jaar later heeft hij zijn post-master accountancy aan de Tilburg University afgerond en vindt hij De Belastingdienst één van de mooiste werkgever binnen zijn vakgebied.

Wat ging hieraan vooraf?
Al op het vwo wist ik dat ‘iets’ met accountancy wilde. Ik heb een natuurlijke fascinatie voor: zaken kloppend maken. Voor het combineren van data met andere data. Voor het herkennen van patronen. Voor de belangen achter de cijfers. En toen ik op het vwo moest kiezen voor een profiel, wilde ik niet dat dat profiel mij later zou kunnen beperken in mijn studiekeuze. Ik koos dus voor natuur en techniek, mét economie. Dát profiel zou mij na afloop van het vwo alle kansen geven op een baan waarin ik mijn fascinatie tot zijn recht kon laten komen.

Na het vwo solliciteerde ik bij één van de accountantskantoren en werd aangenomen: vier dagen in de week werken en één dag in de week naar Nyenrode Business University om te studeren. Maar wat ik nooit had verwacht, gebeurde toch. Na een half jaar was de pijp leeg. Was dit het nou? Wilde ik dit nou altijd zo graag? Het zakelijke van het kantoor. Het hiërarchische. De werkdruk. Ik trok het niet én wilde het niet. Wat nu?

Ik startte met een studie bedrijfseconomie aan de Tilburg University en behaalde binnen drie jaar mijn bachelor, waarna ik mijn master accountancy na een jaar ook succesvol afrondde. En toen ik in februari van dat jaar werd geattendeerd op het leertraject duaal accountancy van De Belastingdienst leek de cirkel rond. Wow! Het beste van twee werelden kwam bij elkaar. Ik solliciteerde. Een intensief werving- en selectieproces (gesprekken, testen en assessment) volgde en ik werd aangenomen. Ik kon mijn droom alsnog verwezenlijken.

“Anders dan op een kantoor, heb je bij De Belastingdienst altijd te maken met de twee kanten van de medaille.”

Het duaal accountancy traject bij De Belastingdienst
In september 2014 startte ik met twintig andere hbo’ers met het duaal accountancy traject van De Belastingdienst. In diezelfde periode startten er trouwens ook 20 vwo’ers in een soortgelijk traject om hun master accountancy te behalen, maar goed, daar hebben we het hier nu niet over…

Het leertraject duaal accountancy is een overzichtelijk traject. Gedurende de gehele periode volg je van maandag tot en met donderdag de interne fiscale opleiding en op vrijdag ga je altijd naar de universiteit (van jouw keuze). In de ‘van maandag tot en donderdag’ is er altijd sprake van twee studiedagen: maandag en woensdag óf dinsdag en donderdag en zijn de andere twee dagen bedoeld om je op die studiedagen voor te bereiden en te leren. Deze periodes worden afgewisseld met stageperiodes, waarin je fulltime werkzaam bent op één van de kantoren van De Belastingdienst. In zo’n stageperiode breng je alles in de praktijk wat je in de voorafgaande lesperiode hebt geleerd. En ook tijdens deze stageperiodes ga je op vrijdag naar de universiteit. Zo zijn er in de drie jaar van het duaal accountancy traject bij De Belastingdienst 6 lesperiodes en 5 stageperiodes.

Casussen
In deze drie jaar is er sprake van twee momenten waarop je wordt beoordeeld. In het eerste jaar maak je een casus en ook in het derde jaar voer je een controle uit bij een fictieve onderneming. Zo’n casus bereid je thuis voor. Je krijgt de administratie aangeleverd en als je jouw voorbereiding hebt afgerond, voer je een inleidend gesprek met de adviseur van de fictieve onderneming (acteur). Vervolgens verblijf je drie dagen in een hotel voor de ‘daadwerkelijke controle’ en het voeren van  gesprekken. Na afloop daarvan rond je de casus thuis af, stel je het rapport op met daarin je conclusies van de controle en voer je het eindgesprek met de adviseur van de ondernemer: “wat heb ik gevonden en wat heeft u hierop te zeggen?” En als dit alles positief wordt bevonden, dan heb je een pracht van een fiscale opleiding afgerond en een diploma op zak dat volop mogelijkheden biedt om jezelf bij De Belastingdienst verder te ontwikkelen tot bijvoorbeeld registeraccountant.

Hét verschil
Werken en leren bij De Belastingdienst is zo volwaardig. Zo divers. Je komt in aanraking met horizontaal toezicht, met verticaal toezicht, je leert ontzettend veel, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk, je maakt kennis met allerlei soorten organisaties, met grote ondernemingen, met ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. En anders dan op een kantoor, heb je bij De Belastingdienst altijd te maken met de twee kanten van de medaille.

reacties