Working at de Belastingdienst

Dit is Bonny. Duaal student accountancy bij de Belastingdienst. Zij ontwikkelt zich in een paar jaar van student tot zelfstandig accountant.

Al tijdens mijn bachelor Economie en Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit wist ik dat ik de accountancykant op wilde, maar werken bij een groot commercieel kantoor was niets voor mij; een werkgever met meer maatschappelijke impact leek me interessanter. Ik praatte erover met studiegenoten en een van hen wees me op het Duaal traject accountancy bij de Belastingdienst. Ik deed wat vooronderzoek, bezocht een inhousedag en wist al snel: dit is écht een traject voor mij.

Veel tijd om te studeren

Het Duaal traject accountancy bestaat uit studie- en werkperiodes. Het eerste half jaar heb ik voltijd gestudeerd. Dat is heel fijn aan het traject: studeren is een vast onderdeel van je weekprogramma en hoef je niet in je eigen tijd te doen. Van maandag tot en met donderdag volgde ik vakken aan de Belastingdienst Academie en op vrijdag ging ik naar Nyenrode voor mijn (pre)master. De vakken aan de Belastingdienst Academie zijn heel praktijkgericht; je krijgt les over de verschillende belastingmiddelen en controletechnieken van docenten die zelf ook werken bij de Belastingdienst.

“Studeren is een vast onderdeel van je weekprogramma en hoef je niet in je eigen tijd te doen.”

Werken én leren

Na je eerste studieperiode volgt een periode waarin je meer werkt dan studeert. En daar ben ik nu. Ik werk drie dagen in de week bij het organisatieonderdeel MKB, ga één dag naar de Belastingdienst Academie en ook één dag naar Nyenrode: een ideale combinatie van werken en leren. In die drie dagen bij MKB voer ik voornamelijk controles uit met mijn begeleider. Dit houdt in dat ik vooronderzoek doe, mee ga op bedrijfsbezoeken en ook eindrapporten opstel.

Werken met bedrijven binnen het mkb is leuk omdat je met de ondernemer zelf aan tafel zit en het contact vaak persoonlijk en informeel is. Laatst ging ik bijvoorbeeld op controle bij een plaatselijke snackbar. De aangifte leek niet te kloppen en al snel kwamen we erachter dat het privégebruik niet correct werd bijgehouden. Je kunt dan direct met de ondernemer afspraken maken over hoe het voortaan wél moet. Over een paar weken ben ik klaar bij MKB en ga ik aan de slag bij het organisatieonderdeel Grote Ondernemingen. Werken bij GO lijkt me spannend; de fiscale vraagstukken steken anders in elkaar en je werkt in grotere teams.

Interessant, maar wel pittig

Tot nu toe voldoet het Duaal traject accountancy helemaal aan mijn verwachtingen. Je studie staat op één en je hebt zelf de regie in handen. Als je bijvoorbeeld meegaat op controle kun je zelf bepalen of je het woord neemt of nog even meekijkt. Daarnaast heb ik al veel leuke nieuwe mensen leren kennen, zowel op de werkvloer als op de Belastingdienst Academie en Nyenrode. Het traject is inhoudelijk heel interessant, maar wel pittig. Als alles meezit ben ik volgend jaar klaar. Ik hoop meteen aan de slag te kunnen in een leuke functie, maar gezien alle kennis en ervaring die ik hier opdoe moet dat geen probleem zijn.

reacties