Working at Crowe Horwath Foederer

Kim Vos (24) is werkzaam als senior binnen de audit praktijk van CHF. Kim volgt momenteel de Post-Master Accountancy (PMA) aan Tilburg University. Kim werkt al geruime tijd in de audit praktijk van CHF en heeft diverse cliënten in de profit sector. Kim is als senior verantwoordelijk voor de uitvoering van de controlewerkzaamheden.

Roel van den Berg RA (32) is werkzaam als manager binnen de audit praktijk van CHF en sinds 2014 ook als docent/corrector verbonden aan Tilburg University. Roel heeft nationaal en internationaal opererende cliënten zowel in het groot bedrijf, het MKB als de non-profit sector (bijv. waterschappen).

CHF is een sterk groeiend top 15 kantoor met inmiddels bijna 450 medewerkers. CHF heeft een landelijk dekkend kantorennetwerk en is lid van Crowe Horwath International; het achtste grootste netwerk ter wereld met meer dan 31.000 medewerkers in 125 landen!

Waarom CHF?

Kim: “Als student heb ik korte meewerkstages gelopen bij verschillende accountantskantoren. Zo ben ik ook met CHF in contact gekomen. Uiteindelijk heb ik hierdoor een goed beeld kunnen vormen van het werk van een accountant en heb ik een weloverwogen keuze voor CHF gemaakt. De informele sfeer en de multidisciplinaire benadering spraken me vooral erg aan.”

Roel: “Na de afronding van mijn HBO studie ben ik mijn loopbaan gestart bij EY in de internationale audit praktijk. In die hoedanigheid heb ik veel (buitenland) ervaring en kennis opgedaan. Al met al een beslissing waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb. Toch heb ik destijds als gevolg van de koerswijziging binnen de ‘big four’ in zijn algemeenheid en EY in het bijzonder (nb focus nog vrijwel uitsluitend op de hele grote ondernemingen) besloten om mijn carrière bij een middelgroot accountantskantoor vervolg te geven. Inmiddels bijna twee jaar geleden heb ik dan ook – gezamenlijk met een aantal andere EY collega’s – de overstap naar CHF gemaakt.

“Er heerst niet alleen een informele sfeer, maar is er ook sprake van een hoge mate van begeleiding en ik kan altijd met iemand van voldoende niveau ‘sparren’.”

Bij mijn uiteindelijke keuze voor CHF heb ik me laten leiden door hun strategie, het innovatieve vermogen, de substance, internationale aansluiting en het feit dat men oplossingsgericht denkt en handelt. Allemaal karakteristieken waardoor je als traditioneel MKB kantoor fantastisch kunt inspelen op het ‘markt-vacuüm’ dat op dit moment getrokken wordt door de traditionele big four kantoren. Een traject waar ik onderdeel van uit mag maken en wat ons tot op heden geen windeieren legt!”

Waarom is accountancy zo leuk en wat zijn de mogelijkheden binnen CHF?

Kim: “Mijn cliëntenpakket bestaat uit een gezonde mix van verschillende branches, hierdoor zijn mijn werkzaamheden erg divers en uitdagend. Ik spendeer overigens het grootste gedeelte van mijn tijd bij cliënten samen met het auditteam. Deze teams bestaan naast accountants ook altijd uit een fiscalist en een IT auditor. Tevens zijn de manager en partner bij CHF in mijn ogen ‘meewerkende voorlieden’. Dit vind ik enorm prettig. Hierdoor heerst er namelijk niet alleen een informele sfeer, maar is er ook sprake van een hoge mate van begeleiding en kan ik altijd met iemand van voldoende niveau ‘sparren’. Ik krijg tegelijkertijd veel verantwoordelijkheid en wordt bovendien (bijna) overal bij betrokken. Hierdoor heb ik in mijn toch nog prille carrière al erg veel geleerd.”

Roel: “Ik onderschrijf dit volkomen; de lijnen zijn bijzonder kort iets wat mij persoonlijk enorm aanspreekt. Het werken met jonge als ook gedreven teamleden is een van de leukste aspecten van ons beroep. Recent hebben we de audit praktijk weer versterkt met een groot aantal jonge en enthousiaste mensen. Iets waar ook ik enorm veel energie van krijg.

“Wij investeren als kantoor op dit moment fors in de doorontwikkeling van een geavanceerde data-gedreven totaal oplossing.”

Binnen CHF wordt persoonlijke en professionele ontwikkeling van mensen overigens van groot belang geacht. In dit verband is er een professioneel opleidingsprogramma uitgerold wat de mogelijkheid biedt om op alle niveaus tal van externe maar ook interne praktijkgerichte cursussen (op gebied van vaktechniek maar bijv. ook soft skills) te volgen. Zo bepaal je zelf in welk tempo en welke richting jouw carrière verloopt.”

De audit praktijk en de rol van data analyse

Roel: “De afgelopen periode is er veel gebeurd in ons vakgebied, maar in de komende periode staat er ook nog veel te gebeuren. Het vak is in beweging, in ontwikkeling. Een belangrijk aspect daarbij is de intrede van data analyse. Ik ben vanaf dag één betrokken bij de verdere implementatie van data analyse in de audit praktijk.”

Kim: “Onze controleaanpak is inmiddels al voor een heel groot deel gebaseerd op data analyse. Iets waar ook in de opleiding gelukkig steeds meer aandacht voor komt. In praktijk betekent data analyse dat wij op basis van downloads van gegevens uit IT systemen verbanden leggen tussen data en daarbij uitzonderlijke transacties identificeren. Door de achtergrond van deze transacties te onderzoeken zijn we niet alleen in staat om een uitspraak te doen over de getrouwheid van de jaarrekening – de traditionele taak van een accountant – maar dagen wij onze klanten ook uit en leveren zodoende een bijdrage aan de optimalisatie van hun processen. Uitzonderingen duiden immers vaak op doorbreking van de voorgeschreven procesgang. Ik heb inmiddels in de praktijk al een aantal keer gezien tot wat voor succes deze aanpak leidt. Daarbij geldt bovendien dat focus op uitzonderingen helpt om onnodige en tijdrovende steekproeven tot een minimum te beperken, waardoor de controles niet alleen efficiënt maar vooral ook veel leuker zijn!”

Roel: “Wij investeren als kantoor op dit moment fors in de doorontwikkeling van een geavanceerde data-gedreven totaal oplossing. Dit betekent, zoals Kim ook aangeeft, niet alleen dat ons werk inhoudelijk verandert tevens heeft e.e.a. direct gevolgen op bijvoorbeeld de planning. Immers het ‘harde’ onderscheid tussen een interim- en een eindejaarscontrole verdwijnt. Daarbij is het ook van groot belang te onderkennen dat dit ook andere eisen stelt aan de toekomstige accountant. Wat mij betreft zijn analytisch vermogen en communicatieve vaardigheden (in zowel woord en geschrift) de essentiële vaardigheden voor de toekomstige accountant. Hierop selecteren wij onze nieuwe medewerkers dan ook zorgvuldig!”

Tot slot

Wil je kennis maken met CHF of ben je benieuwd naar de concrete mogelijkheden die CHF jou te bieden heeft? Op www.werkenbijcrowefoederer.nl vind je alle relevante informatie als ook de contactgegevens van onze recruiters. Ook kun je direct contact opnemen met Roel van den Berg via + 31 6 26 96 84 81 of r.vandenberg@crowefoederer.nl

reacties