In een paar weken tijd nam kunstmatige intelligentie de wereld over op een ongekende manier. Met de lancering van ChatGPT door OpenAI in november
For the English version, click here
Een veelvoorkomend probleem waar je misschien ook tegenaan loopt; “Je studeert af en wat nu?”. In dit artikel worden verschillende mogelijkheden besproken, door middel van een overzicht en met behulp van ervaringsdeskundigen die voor eenzelfde probleem hebben gestaan. Ik vertel je meer over de afwegingen die je kunt maken en geef tips bij het maken van een goede keuze.
De wereld ontwikkelt zich in rap tempo en taken worden steeds vaker uitgevoerd door computers. Daarnaast nemen de mogelijkheden voor net afgestudeerde jonge professionals ook toe. Sommige starters stormen, zonder een duidelijke richting, de banenmarkt op. Anderen daarentegen volgen een strategisch uitgestippeld pad. Met talloze opties, zoals het volgen van een stage, een startersfunctie, een traineeship of een werken-leren traject (RA/RC), zijn de keuzemogelijkheden groot. Uiteindelijk is er maar één aspect van het keuzeproces die echt belangrijk is, namelijk dat de keuze voor jou goed moet voelen. Maar waar baseer je die op? Ik heb middels verschillende interviews meerdere punten voor je op een rijtje gezet.
Stage
Een minder voor de hand liggende keuze, want een stage loop je toch tijdens je studie? Dat is natuurlijk een optie, maar wat nou als je die stap hebt overgeslagen en nog wat extra ervaring op wilt doen. Of nog interessanter; je weet heel goed wat voor type baan je zoekt, maar weet nog niet goed bij welk bedrijf. Je kunt dan kijken naar een stage, waar je een deel van je salaris inlevert. Tegen dat bedrag “koop” je een stuk flexibiliteit, waardoor je de mogelijkheid krijgt om op meerdere plekken te proeven en ervaring op te doen.
Piet-Heyn Goedhart ronde zijn MSc. Finance af in de zomer van 2020. Ondanks zijn extra-curriculaire activiteiten bij onder andere De Kleine Consultant en andere stages was het voor hem nog niet helemaal duidelijk bij welk bedrijf hij zijn carrière af wilde trappen. Inmiddels werkzaam bij een snelgroeiend strategy consulting kantoor in Amsterdam genaamd Metyis, vertelde hij kort over de voor hem belangrijke punten bij het kiezen van een baan: ‘Ik wist al een tijdje dat ik als strategy consultant aan de slag wilde. Nu de vraag: waar? Het bedrijf moest in ieder geval een werkomgeving hebben waarin ik mezelf goed kon ontwikkelen. Dit betekent dat ik een functie zocht waarbij ik continu uitgedaagd wordt en op zou kijken naar collega’s. Daarnaast was het voor mij belangrijk dat het kantoor inspirerende en grote klanten had, waardoor ik ook die bedrijven leerde kennen. Tot slot vond ik het belangrijk dat de gemiddelde leeftijd niet al te hoog lag en dat ik een goede klik zou hebben met mijn collega’s.’
Ben jij dus opzoek naar een specifieke functie, maar weet je nog niet goed bij welk kantoor. Overweeg dan zeker een stage, omdat het je in een relatief korte periode een goede indruk geeft van verschillende bedrijven.
Werkend leren (RA/RC traject)
Als (bijna) afgestudeerd MSc. Accountancy student heb je deze optie waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen. Met een werken – leren traject ontwikkel je jezelf in rap tempo tot volwaardig accountant dan wel controller. Gedurende een periode van 3 jaar word je uitgedaagd door het volgen van een universitaire theoretische studie, welke in veel gevallen betaald wordt door de werkgever. Daarbij ben je werkzaam als auditor en word je langzaam wegwijs gemaakt in het audit vakgebied. Een groot voordeel van dit traject is het proeven van verschillende bedrijven. Zo worden controles uitgevoerd bij grote multinationals en reguliere MKB-bedrijven, waardoor je gedurende je werkzaamheden een goed beeld krijgt van verschillende bedrijven en de bijhorende activiteiten.
Guido van Gerwen trapte zijn carrière af met een dergelijk traject bij Deloitte. Na het volgen van zijn studies (HBO Accountancy & MSc. Accountancy) was hij ervan overtuigd dat de audit voor hem een interessant vakgebied was en vervolgt hij zijn pad met een RA-studie. Hij vertelt kort over de voor hem belangrijkste punten bij het zoeken naar een eerste functie: ‘Ik zocht enerzijds naar een ambitieuze organisatie waarin ik mijzelf goed kan ontwikkelen. Daarnaast vind ik het belangrijk om een juiste klik te hebben met de mensen die er werken.’. Ben je opzoek naar een functie waarbij de titel registeraccountant een vereiste is dan is dit een hele goede optie voor jou!
“Ik heb me goed kunnen oriënteren op werk dat bij mij past, veel inhoudelijke kennis opgedaan en veel nieuwe mensen ontmoet!”
Traineeship
Waar het werkend leren traject gekoppeld is aan een opleidingsinstituut, is het traineeship meer gericht op een ‘fit to purpose’ principe. Dit houdt eigenlijk in dat de scholing en cursussen grotendeels gefocussed zijn op vakinhoudelijke kennis en people skills. Denk hierbij aan cursussen in feedback geven, planning of juist meer een update van nieuwe regelgeving. Het doel van een traineeship is vooral de nieuwe medewerkers in korte periode een zo groot mogelijke rugzak mee te geven met skills die jij kan gebruiken bij het uitvoeren van hun toekomstige managementfuncties. Een bijkomend voordeel van een traineeship zijn de rotaties in rollen. Gedurende het traineeship word je op verschillende plekken wegwijs gemaakt met de organisatie, waardoor je een groot netwerk opbouwt. De laatste rotatie ben je vaak aangewezen op je netwerk om je volgende functie te bemachtigen waarna je geplaatst wordt in overleg met human resource management op de voor jou meest geschikte plek.
Aansluitend aan zijn MSc. Finance ging Tom van Arendonk als Deals trainee aan de slag bij PriceWaterhouseCoopers (PWC). Na zijn rotaties werkt hij nu voor de afdeling Financial Restructuring en vertelt hij kort over zijn beweegredenen om voor een dergelijke functie te kiezen. “Bij het oriënteren was ik opzoek naar een functie waar ik mijn brede interesse in Mergers & Acquisition kon blijven voeden. Door verschillende rotaties binnen een traineeship krijg je een goede kijk in de keuken bij wat er allemaal mogelijk is. Bovendien bouw je een goede band op met je mede trainees en dit gezellige aspect spreekt me nog steeds ten zeerste aan! Al met al ben ik zeer tevreden met mijn keuze. Ik heb me goed kunnen oriënteren op werk dat bij mij past, veel inhoudelijke kennis opgedaan en veel nieuwe mensen ontmoet!”. Als een groot netwerk opbouwen, verschillende rollen binnen een organisatie en snelle ontwikkeling dingen zijn die je aanspreken is een traineeship zeker iets om te overwegen!
Startersfunctie
Eigenlijk de meest voorkomende functie om op te solliciteren en degene die het minste uitleg behoeft. Na afstuderen weet je wat je zoekt en kan je specifiek gaan zoeken. Denk hierbij aan functies als business controller (Accountancy) of financieel analist (Finance). Door het grote aanbod aan functies kan je hier echt heel gericht op zoek naar een bedrijf wat bij jou past. Om erachter te komen wat bij jou past kun je bijvoorbeeld eens nadenken over welke sectoren je interesseren of wat voor jou absolute afknappers zijn voor je werkgever. Door hierover na te denken creëer je een filter voor het immense aanbod, waardoor je makkelijker gericht zult gaan zoeken. David Meijer, MSc. Finance & MSc. Data Science and Society, vertelt kort over waarom hij koos voor een startersfunctie. “Tijdens de zoektocht naar mijn eerste baan vond ik het belangrijk om ergens terecht te komen waar veel ruimte voor ontwikkeling is. Daarnaast was ik tot de conclusie gekomen dat ik geen werk wilde doen dat 100% op finance is toegespitst. IT trekt ook erg mijn aandacht en wilde dit dan ook graag combineren met bijvoorbeeld finance of bedrijfseconomie. In mijn ogen is dat ook een tak van sport die in de toekomst een stabielere toekomst heeft aangezien de wereld razendsnel digitaliseerd/robotiseerd”. Weet je al zeker waar je later naar toe wil of wil je gewoon veel ervaring opdoen? Kijk dan eens naar startersfunctie en laat je verrassen door het brede scala aan mogelijkheden.
Nu had ik je in het begin beloofd dat dit artikel je zou gaan helpen bij het maken van een keuze. Ik heb een beetje gelogen, ik kan je namelijk helemaal niet helpen bij het maken van de keuze. Zoals je uit bovenstaande quotes al wel hebt kunnen opmaken heeft iedereen zijn eigen beweegredenen om te kiezen voor een bepaalde functie. Ik hoop dat ik je met dit artikel een grof overzicht heb kunnen bieden van je mogelijkheden. Om je toch afsluitend een tip te geven voor het keuzeproces: begin met jezelf vragen te stellen over wat voor jou belangrijke punten zijn waar een werkgever aan moet voldoen. Schrijf het antwoord op en herhaal dit na een tijdje. Durf ook eens te kijken naar het gevoel wat het bij je oproept. Kies je met je verstand of luister je naar je passie? Ben niet bang om die sprong in het diepe te nemen als het gevoel erachter goed is. De juiste keuze bestaat niet, de juiste keuze voor jou wel!