Verken de lucratieve wereld van sportsbetting: Waarom het meer is dan alleen een gokje wagen

For the English version, click here.
In dit artikel vertelt Dhiraj meer over de wereld van sportsbetting en de kansen/risico’s in deze industrie.
Disclaimer: Dit artikel bevat geen beleggingsadvies en heeft enkel als doel om te amuseren en informeren.

Wat is sportsbetting en waarom is het populair?

Het wedden op sportwedstrijden, ook bekend als sportsbetting, wordt steeds populairder bij jongeren tussen de 18 en 23 jaar oud. De meeste weddenschappen worden geplaatst op voetbalwedstrijden, omdat veel jongeren deze sport zelf beoefenen. Het wedden op specifieke uitkomsten kan de betrokkenheid bij het kijken naar wedstrijden versterken en biedt tevens de mogelijkheid om geld te verdienen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de industrie ook een schaduwzijde heeft. De afgelopen jaren zijn meerdere matchfixing schandalen aan het licht gekomen, waarbij rijke gokkers spelers hebben omgekocht om het gewenste resultaat voor hun weddenschappen te krijgen. Zelfs in onze eigen stad Tilburg werd in 2009 een matchfixing schandaal ontdekt bij Willem II, waar verschillende spelers betrokken waren bij het manipuleren van wedstrijden.

Huidige situatie in Nederland

Op 1 april 2021 opende de Nederlandse gokmarkt met de Wet Kansspelen op Afstand (Koa), die online gokactiviteiten reguleert. Binnen- en buitenlandse gokexploitanten konden vanaf dat moment vergunningen aanvragen om online sportweddenschappen aan te bieden aan Nederlandse spelers. De nieuwe wet vereist spelersidentificatie en spelersbescherming met informatie over verantwoord gokken. Na de opening van de markt ontstond ophef over het gebruik van bekende (oud-)voetballers zoals Wesley Sneijder en Andy van der Meijde in reclames. Uit onderzoek bleek dat jonge spelers moeite hadden om de risico’s van gokken in te schatten door de inzet van deze bekende voetballers. Het gebruik van BN’ers in gokreclames is daarom sinds juli 2022 verboden en vanaf 2025 is sponsoring van voetbalteams door gokbedrijven verboden. Ook professionele sporters tonen interesse in het gokken op sportwedstrijden. Oud-ADO speler Tom Beugelsdijk werd geschorst voor het wedden op wedstrijden in zijn eigen competitie. De Engelse spits Ivan Toney van Brentford FC heeft maar liefst 232 Engelse gokregels overtreden, wat resulteerde in een schorsing van 8 maanden.

Investeren in sportsbetting

Sportsbetting biedt diverse investeringsmogelijkheden. Met de groeiende populariteit van het gokken op sportwedstrijden, kan het interessant zijn om aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in de sportsbettingindustrie, zoals gokexploitanten en online weddenschappsplatforms. Er zijn ook specifieke exchange-traded funds (ETF’s) die zich richten op de sportsbetting sector, zoals de RoundHill Sports Betting ETF. Dit fonds bevat aandelen van verschillende bedrijven in de sportsbettingindustrie om een gediversifieerd risico te garanderen. De toenemende beschikbaarheid van data en de implementatie van kunstmatige intelligentie (AI) maken het bovendien gemakkelijker om te profiteren van de sportsbettingindustrie. AI kan worden gebruikt om geavanceerde voorspellingsmodellen te ontwikkelen die rekening houden met diverse variabelen, zoals historische prestaties van teams/spelers, blessuregegevens en speelstijlen. Deze modellen kunnen helpen om de uitkomst van sportwedstrijden nauwkeuriger te voorspellen dan traditionele methoden. Daarnaast kan AI worden gebruikt om de quoteringen van verschillende bookmakers te analyseren en te vergelijken, waardoor investeerders kansen kunnen detecteren waar de quoteringen niet overeenkomen met de werkelijke waarschijnlijkheid van een uitkomst. Dit biedt waardevolle weddenschapmogelijkheden.

Risico’s

Het grootste risico van het wedden op sportwedstrijden is het verlies van de investering. Onvoorspelbare resultaten en verrassende overwinningen van underdogs maken het voorspellen van sportuitslagen onzeker. Er is geen garantie op succes, dus je kunt je inzet verliezen. Onverantwoord gokgedrag kan leiden tot financiële problemen als je meer geld verliest dan je je kunt veroorloven. Bovendien kan sportsbetting verslavend zijn, vooral voor mensen gevoelig voor gokverslaving. Het constante verlangen om te wedden en de spanning van winnen of verliezen kunnen problematisch gokgedrag veroorzaken. Dit heeft ernstige negatieve gevolgen voor financiën, relaties, werk en welzijn. De Nederlandse overheid heeft verschillende maatregelen om met name jongvolwassenen te beschermen tegen overmatig gokken, zoals het verplicht stellen van limieten en het verbod op bonussen en promoties voor spelers onder de 24 jaar.

Succesverhalen

Er zijn enkele succesverhalen van investeerders in de sportsbettingindustrie, maar het is belangrijk om op te merken dat zij de uitzondering zijn en dat de meeste investeerders geen winst maken met het gokken op sportwedstrijden. Niettemin is het interessant om te kijken naar een van de succesvolle investeerders in deze risicovolle sector. Een bekend voorbeeld is Matthew Benham, een Britse zakenman die eigenaar is van twee voetbalclubs (het Britse Brentford FC en het Deense FC Midtjylland). Benham heeft Smartodds opgericht, een bedrijf dat geavanceerde statistieken en algoritmen gebruikt om sportwedstrijden te voorspellen. Hij heeft naar schatting miljoenen verdiend met sportsbetting, en Smartodds is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf op het gebied van sportanalyse. Benham heeft zijn datagedreven benadering van sportweddenschappen toegepast op zijn beide voetbalclubs. Hij heeft geïnvesteerd in geavanceerde scoutingmethoden om veelbelovende spelers te identificeren die passen bij de speelstijl van de club. Deze strategie heeft Brentford FC geholpen om opmerkelijk succesvol te zijn in het Engelse voetbal. Onder het eigendom van Benham promoveerde Brentford FC naar de Engelse Championship en bereikte uiteindelijk de Premier League. Afgelopen seizoen eindigde Brentford zelfs als 9e in de Premier League en miste het op slechts 2 punten plaatsing voor Europees voetbal.

Toekomst van sportsbetting

De toekomst van sportsbetting is veelbelovend, met talrijke ontwikkelingen en kansen die zich kunnen voor investeerders. Veel landen herzien momenteel hun wetgeving met betrekking tot sportsbetting, waardoor nieuwe markten worden geopend en investeerders kunnen deelnemen aan een groeiende en legale industrie. Dit creëert kansen voor de oprichting van nieuwe gokbedrijven en biedt ruimte voor technologische innovaties. Regulering versterkt ook de betrouwbaarheid van bedrijven, waardoor investeerders betere beslissingen kunnen nemen. Daarnaast kunnen technologische ontwikkelingen een cruciale rol spelen in de toekomst van sportsbetting. Verbeteringen in mobiele technologie, gegevensanalyse, kunstmatige intelligentie en virtual reality zullen de gokervaring verbeteren en nieuwe mogelijkheden bieden voor zowel exploitanten als investeerders. Denk aan real-time live-weddenschappen, gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van gebruikersgegevens en innovatieve manieren om sportevenementen te volgen en erop te wedden. Als gevolg van deze ontwikkelingen en vooruitzichten lijkt de toekomst van sportsbetting een opwindend tijdperk in te luiden waarin investeerders profiteren van nieuwe markten, betrouwbare regulering en technologische innovaties die de gokervaring transformeren en nieuwe kansen creëren.

reacties