Een uitstekend begin voor A&F Investments in 2017

Het eerste kwartaal van 2017 bracht een hoop mooie rendementen met zich mee. Zo is de Nederlandse AEX index de afgelopen 3 maanden al 6.65% gestegen, terwijl hier historisch gezien een heel jaar voor nodig zou zijn. De portefeuille van A&F Investments heeft door de grote cash-positie een kleine underperformance laten zien t.o.v. de benchmark, maar we kijken tevreden terug op onze behaalde resultaten, omdat onze portefeuille ook een stuk minder volatiel is. Net als de Dow Jones Index bereikte A&F Investments verschillende keren een nieuwe all-time high bereikt.

Voornamelijk Sif Holding en Apple hebben uitstekend gepresteerd dit kwartaal, waardoor we deze posities hebben kunnen sluiten met een indrukwekkende winst. Apple zat bijvoorbeeld al ruim 3 jaar in de portefeuille, dus als je het koersverloop sindsdien erbij pakt, kun je een inschatting maken van de uiteindelijke winst(koerswinst en dividend) op deze investering. Een pijnlijk moment was de overname van Mobileye door Intel. Binnen A&F Investments vonden we Mobileye uiteindelijk toch te duur, omdat het bedrijf de winst meerdere malen moest verdubbelen om aantrekkelijk te worden, en omdat er na twee jaar nog steeds geen concrete overname speculaties waren. Een wijze les dat je niet ongeduldig moet zijn als investeerder. De lege plekken in de portefeuille zijn onder andere opgevuld door een investering in de medische marihuana industrie en aandelen van Nedap na een prachtige CFA Challenge pitch van Canberk Hallik. Daarnaast hebben we een inverse ETF van de S&P500, omdat we de waarderingen in de Verenigde Staten te hoog vinden met het oog op de renteverhogingen en zitten we met een klein bedrag short in Caterpillar omdat we weinig vertrouwen hebben in verbeterende winst en omzet voor dit bedrijf. Hiermee hopen we een deel van de portefeuille te hedgen voor wanneer de markten instorten op de korte termijn (tot 3 maanden).

Zoals ieder kwartaal was er weer ruimte voor andere (in)formele activiteiten. In januari hebben met de hele commissie een gezellige en leerzame dag gehad bij de brouwerij van LaTrappe. Daarnaast gaf onze partner Rembrandt Fusies & Overnames een presentatie over waarderingsmethodes, hebben we met een kleine delegatie deelgenomen aan de ‘Battle of the investment clubs’ van Kempen & Co, en hebben we op 30 maart met een groot deel van de commissie onze partner IBS Capital Allies bezocht in Amsterdam, waar we eerst van de CEO, CIO en een portfolio manager een presentatie kregen, om vervolgens met een groot aantal werknemers te dineren bij biefstuk-specialist Loetje. De commissie gaat weer fanatiek op zoek naar de beste investeringen om de positieve trend door te zetten.

reacties