Uitgetypt.nl

In deze student entrepreneur vertelt Ruud Sneep hoe hij samen met Jacco de Vos en Herjan Meloen “Uitgetypt.nl” hebben opgericht. Ze beschrijven hoe het bedrijf tot stand is gekomen en hoe het is om als student een bedrijf te beginnen. Het interview is gemaakt in samenwerking met Starterslift Tilburg, het centrum van Tilburg University voor ondernemende studenten met groot talent en ambitie.

1. Zou je in het kort willen beschrijven wat het bedrijf inhoudt en wat het probeert te bereiken?
Uitgetypt.nl is een internationaal opererend transcriptie bureau. Transcriberen betekent het omzetten van audio naar tekst. Uitgetypt.nl opereert onder andere in de Nederlandse, Engelse, Duitse, Spaanse en Portugese taal en houdt kantoor in Nederland, Duitsland, Spanje en Brazilië. Het bedrijf is opgezet door Jacco de Vos, Ruud Sneep en Herjan Meloen. In hun studententijd zijn ze begonnen met het ondernemen.

2. Op welke wijze heeft het bedrijf zich ontwikkeld sinds de oprichting?
Dit was echter een totaal ander soort onderneming, namelijk een chauffeursbedrijf. Op een willekeurige middag in mei 2009 belde Herjan naar Ruud met de vraag: “Wanneer gaan we nu eindelijk eens beginnen met ondernemen?” Hij had wel een idee, aangezien Jacco en hij regelmatig mensen na een feestje in hun eigen auto naar huis brachten. Dit wilden Jacco en Herjan graag professioneel insteken en aangezien ze het gedrieën regelmatig over het leven als ondernemer hadden gehad, wilden ze Ruud graag als compagnon erbij betrekken. Zo begon het leven als studentondernemers.

3. Is het opzetten en runnen van een bedrijf gemakkelijk te combineren met het volgen van een studie?
Tijdens het ondernemen stuitten de heren op verschillende nieuwe bedrijfsideeën. Aangezien de ondernemers toen nog studenten waren en niet gebonden zaten aan financiële verplichtingen, zoals een hypotheek of hoge huurlasten, konden ze meerdere ideeën op flexibele wijze uitwerken. Daarnaast hadden ze de tijd en flexibiliteit om op verschillende tijden te werken aan hun bedrijf en tegelijkertijd te studeren.

Één van de ideeën waar de heren mee verder zijn gegaan betrof het uittypen van audio. “Dit is een bedrijf wat goed draait en waar we een boterham mee kunnen verdienen”, zeggen ze zelf. Ondertussen zitten ze echter alle drie in heel andere bedrijven. Herjan heeft een bedrijf in design meubilair en projectinrichting. Jacco en Ruud zijn de overgebleven eigenaren van Uitgetypt.nl. Ze zijn daarnaast bezig met het internationaal uitbreiden van verschillende organisaties op het gebied van secretariële dienstverlening en online marketing – diensten die dicht in het vaarwater van Uitgetypt.nl liggen. Daarnaast zijn Jacco en Ruud ook betrokken bij de opzet van heel andere organisaties, waaronder het uitbreiden van een organisatie in de ‘aan-huis’ verkoop van hoortoestellen in Spanje en een “leningvergelijker” in Brazilië.

4. Welke vaardigheden die je tijdens je studie hebt opgedaan, kunnen worden toegepast op je (dagelijkse) bezigheden in je bedrijf?

“De vaardigheden die we hebben opgedaan tijdens het ondernemen in onze studententijd heeft ervoor gezorgd dat we sneller kansen kunnen inschatten en commercialiseren.”

Stelt Jacco. Op de vraag of de ondernemers veel aan hun studies hebben gehad, antwoordt Ruud dat hij eigenlijk nog steeds aan het studeren is. “In 2012 kreeg ik de mogelijkheid om aan mijn promotieonderzoek te beginnen. Ik promoveer op het gebied van innovatie en corporate entrepreneurship. Dat geeft soms pittige momenten om te combineren, maar ik leer heel veel nieuwe zaken en mensen kennen die we ook weer in ons bedrijf kunnen gebruiken.”

5. Hoe zie je de toekomst van het bedrijf?
De toekomst van het bedrijf van de heren ligt open. Binnen Uitgetypt.nl zijn ze bezig met het investeren in spraaktechnologie en het ontwikkelen van automatische transcriptie-software. Daarbuiten investeren ze in ideeën die uit hun internationale netwerk komen. “Met transcriptie gaan we niet oud worden. We zijn met Uitgetypt.nl marktleider in Europa en deze voorsprong kunnen we gebruiken om de industrie verder te ontwikkelen met automatische transcriptie software. Wel spreiden we onze kansen: het grootste waar we nu mee bezig zijn is een leningvergelijker in Brazilië, maar daar kunnen we beter een andere keer over vertellen.”

6. Tot slot, wat zou je willen zeggen tegen de studenten die ook van plan om een eigen bedrijf te starten?
In een tip geven aan de huidige studenten zijn de drie heren heel stellig: “Gewoon beginnen! Je bent jong, je hebt met je studie genoeg tijd om flexibel je eigen bedrijf op te bouwen en je leert dus op flexibele wijze de eerste barrières van het ondernemen te overkomen. Kijk maar naar ons, met iets stoms als ‘dronken mensen naar huis rijden’ en ‘interviews uittypen’ zijn we in aanraking gekomen met veel uitdagende nieuwe bedrijfsideeën, hebben we veel interessante mensen leren kennen en zijn we in staat veel van de wereld te zien!”

reacties